Siirry pääsisältöön

Aita antaa talolle kehykset, portti kutsuu kylään

Piha
Huolellisesti rakennettu aita antaa talosta viimeistellyn vaikutelman. Kokonaisuuden täydentää portti, joka pitää satunnaiset kuljeskelijat loitolla, mutta houkuttelee odotettuja vieraita astumaan peremmälle.
Aita antaa talolle kehykset, portti kutsuu kylään
Huolellisesti rakennettu aita antaa talosta viimeistellyn vaikutelman. Kokonaisuuden täydentää portti, joka pitää satunnaiset kuljeskelijat loitolla, mutta houkuttelee odotettuja vieraita astumaan peremmälle.
TEKSTI ANNE KYTÖLÄ
KUVAT VALMISTAJIEN JA MAAHANTUOJIEN
Finera Aitateollisuuden Westech-vinyyliaitaa ei tarvitse koskaan maalata
Haluatko aidan, jota ei tarvitse koskaan maalata? Finera Aitateollisuuden Westech-vinyyliaitoja ei pidä pintakäsitellä mitenkään, jotta 50 vuoden materiaalitakuu pysyy voimassa. Pelkkä pesu syksyisin riittää. Aidan luvataan kestävän uv-säteilyä, kosteutta, kuivuutta, kylmyyttä, lunta, merivettä ja saasteita. Aitaelementtien hinnat alkaen 58 euroa/metri.

Se, millaisen aidan valitset talosi ympärille, riippuu hyvin paljon asuinkuntasi viranomaisista. Selvitä siis ensimmäiseksi, mitä ohjeita ja määräyksiä rakennusvalvonta antaa aidan rakentamisesta. Rakennettavan aidan tekemiseen tarvitset yleensä toimenpideluvan.

Toiseksi sinun on otettava huomioon naapurisi, sillä saatat tarvita myös heidän lupansa. Usein naapurit toteuttavat aitahankkeet yhteistyössä.
Mikä materiaali sopii aitaan?
Etenkin uusilla kaava-alueilla asemakaavamääräyksissä voidaan sanella varsin tarkasti, millaisen aidan talon ympärille saa rakentaa. Määräyksissä annetaan esimerkiksi materiaali- ja värivaihtoehdot, ja niissä saattaa olla myös mallikuvia tontille hyväksyttävistä aitatyypeistä.
Jos olet kiinnostunut kiviaidoista, tutustu esimerkiksi osoitteeseen www.pihakivi.com. Sivustolla on tietoa muurikivien käyttämisestä aidan rakentamisessa sekä valmistajien yhteystiedot. Aidan voi muurata myös tiilistä tai valaa betonista.
Myös pensaat ja koristepuut sopivat aidaksi, mutta tässä artikkelissa keskitymme rakennettaviin aitoihin, ja niissäkin sellaisiin, jotka voi tilata valmistajalta asennusvalmiina tai asennettuina.
Puuaita sopii moneen suomalaiseen pihaan. Valmistajat rakentavat aitaelementtejä muun muassa kuusesta tai männystä. Elementtejä saa sekä painekyllästettyinä että yhteen tai kahteen kertaan maalattuina.
Jos arvostat helppohoitoisuutta enemmän kuin luonnon materiaaleja, muoviaita voi sopia sinun pihaasi. Vinyyliaitojen valmistajat lupaavat, ettei aita tarvitse pesua kummempaa hoitoa ja kestää silti monenlaisia sääoloja.
Valu- ja takorauta-aidat ovat omiaan silloin, kun tavoitellaan tyylikästä ja arvokasta ilmettä. Voit asentaa rauta-aidan itsekin, sillä useat valmistajat myyvät puolivalmiita takorautaosia, jotka hitsataan aidaksi ja pintakäsitellään.
Rauta-aita on periaatteessa ikuinen, mutta tarvitsee vuosien mittaan suojakäsittelyjä, jotta rauta ei ruostu. Jos aidassa tai portissa on kullattuja osia, ne on puhdistettava erittäin varovasti eikä puhdistamiseen saa käyttää harjaa.
Aitoja valmistetaan myös alumiinista ja sinkitystä teräksestä.
HighEx takorauta-aita
Tyylikäs valu- tai takorauta-aita kestää aikaa, mutta rautaa pitää toki hoitaa, ettei se ruostu. Voit suunnitella portin mallin myös itse. Kuvan aitaelementin leveys on 250 ja korkeus 1 800 mm ja hinta noin 80 euroa/m. Portin korkeus on 2 300 mm ja leveys 1 000 mm. Portin hinta noin 180 euroa/m. HighEx valmistaa aitaelementit ja portit tilauksesta.
Takorauta-aita on ilmava, Lorenzo
Takoraudasta valmistettu aita on ilmava. Lorenzon maahantuomat aidat kootaan Suomessa. Aitaelementtien hinnat alkaen 250 euroa/metri. Hintaan vaikuttavat osien määrän lisäksi mm. pintakäsittelyvalinnat ja tilauksen kokonaismetrimäärä.
Yksilöllisyyttä tilauksesta
Vaikka aitoja myydään valmiina aitaelementteinä, monet valmistajat ovat valmiita toteuttamaan yksilöllisiä aitoja asiakkaiden toivomusten ja suunnitelmien mukaan. Kysy vaihtoehtoja ja ideoita.
Aidan ei tarvitse olla kauttaaltaan samasta materiaalista. Kevennä esimerkiksi kiviaitaa puuelementeillä ja pensasistutuksilla. Köynnökset sopivat koristamaan rauta-aitaa.
Aidan ja portin hintaan vaikuttavat monet asiat. Lopullinen metrihinta voi joissakin tapauksissa olla alempi kuin kuvatekstien noin-hinnoissa, koska esimerkiksi tilausmäärä vaikuttaa hintaan. Kannattaa pyytää aina tarjous.
Aitaelementtejä voit käyttää muuallakin kuin tontin rajoilla. Rajaa esimerkiksi puuaitaelementeillä pihaasi tai kesämökille viihtyisä oleskelunurkkaus, jossa voit paistatella päivää suojassa tuulelta ja ohikulkijoiden katseilta.
Aitaelementtisarja Funkis, Rautakesko
Suojaa tuulelta ja katseilta. K-raudoissa ja Rautioissa myytävä aitaelementtisarja Funkis on ruskeaksi painekyllästettyä puuta. Elementtejä on neljää eri kokoa: leveydeksi voi valita 80 tai 160 cm ja korkeudeksi 90 tai 120 cm. Hinnat elementin koosta riippuen 49–95 euroa. Aitatolpat myydään erikseen, 18–25 euroa/kpl. Tolppien korkeusvaihtoehdot ovat 98 ja 128 cm.

Tee perustustyöt huolella

Jotta aita säilyisi ryhdikkäänä ja suorana, perustustyöt on tehtävä kunnolla.
Pylväästä upotetaan maahan vähintään kolmasosa. Mitä enemmän maa routii, sitä syvemmälle tolppa tulee upottaa. Varmista ennen kaivaustöiden aloittamista, ettei aitalinjalla ole sähkö- tai tietoliikennekaapeleita.
Pylvään voi kiinnittää maahan lyötävään kiilan muotoiseen teräsjalkaan, upottaa putken sisään tai kiinnittää esimerkiksi pilarikengällä tai tartuntaraudoilla betoniperustukseen.
Jos asennat aidan itse, kysy neuvoa aitaelementtien toimittajalta. Useimmilta valmistajilta voit tilata myös asennustyön.
Portti turvaksi ja silmäniloksi
Aidan voi viimeistellä joko ajoportilla tai pienemmällä käyntiportilla, tai vaikka molemmilla. Monet aitavalmistajat myyvät aidan tyyliin sopivia portteja.
Moottoroidun portin saa auki autosta nousematta. Portit varustetaan usein myös manuaalisilla tai sähköisillä lukoilla ja muilla turvajärjestelmillä, esimerkiksi porttipuhelimella tai murtohälyttimillä.
Minkä korkuinen aita?
Raja-aidaksi kahden tontin välille riittää noin 60–70 sentin korkuinen aita. 120 tai 150 senttiä korkea aita antaa näkösuojaa pihassa istuville ihmisille ja estää esimerkiksi koiria juoksemasta pihaan tai pihasta pois.
Jos haluat kuljeskella pihassa suojassa naapurien katseilta, aidan on oltava tasaisella maalla 180 senttiä korkea. Kaltevassa maastossa korkeutta voi olla vähemmän. Korkean aidan haittapuoli on, että se voi estää myös auringonvalon pääsyn pihaan.
Tuulisen oleskelupaikan voi muuttaa lämpimämmäksi korkean aidan avulla. Tuulensuoja-aidasta ei saa tehdä liian tiivistä, koska umpinainen aita aiheuttaa pyörteitä aidan suojanpuoleiselle sivulle. Nyrkkisääntö on, että jätät aidan pintaalasta neljäsosan peittämättä.
Artikkelin lähteenä on käytetty muun muassa Dag Thorstensenin kirjaa Pihan portit ja aidat, Helmi Kustannus 2004.
Yhteystietoja
Jutussa esiintyvien yritysten yhteystiedot yhdellä klikkauksella: kirjoita sivun yläosan yrityshaun hakukenttään aidatjaportit207 ja klikkaa Etsi-painiketta.
Yhteystiedot