MAINOS

Näin ajat turvallisesti juhannuksen viettoon ja vältät ruuhkat

Sisustus

Jos et voi välttää ruuhkaisimpia aikoja juhannuksen matkanteossasi, ota rauhallisesti: perille juhannuksen viettoon pääset ruuhkassakin. Katso ohjeet ja hyödylliset linkit.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Juhannusajan menoliikenne ajoittuu suurelta osin torstaille 20.6. ja jonkin verran perjantaille 21.6. Ruuhkaisimmillaan menoliikenne on torstaina kello 12–21. Ruuhkatuntien aikana liikenne jonoutuu monin paikoin, ja nopeudet saattavat laskea normaalinopeuksista 10–40 km/h. Paluuliikenne keskittyy sunnuntaille 23.6. ollen vilkkaimmillaan kello 11–22.

Ruuhkia odotetaan valtatielle 3 Hämeenlinnan kohdalle, valtatielle 9 Tampereelta pohjoiseen sekä valtatielle 4 Helsingistä Lahden ohi. Tie- ja siltatyöt keskeytetään juhannuksen ajaksi, jotta niiden vaikutus liikenteeseen on mahdollisimman vähäinen. Erityisesti Etelä-Suomessa useat pääteiden siltatyömaat kuitenkin haittaavat juhannusliikenteen sujumista.

Helsingistä lähdettäessä valtateillä 1, 3, 4 ja 7 on siltatöiden vuoksi alennettuja nopeusrajoituksia ja muuttuneita kaistajärjestelyitä, jotka ruuhkauttavat liikennettä. Koskenkylä–Kotka-hankkeen työmaalla on käytössä kiertoteitä valtatiellä 7. Tampereen itäisellä ohitustiellä valtatiellä 9 korjataan Karkunvuoren tunnelia: korjaustyöt aiheuttavat poikkeavia kaistajärjestelyjä, joista aiheutuu merkittävää haittaa liikenteelle. Saaristotielle Paraisille ja Nauvoon sekä Turun saariston autolautoille muodostuu pitkiä jonoja.

Liikennevirasto tiedottaa tieliikenteen häiriöistä liikennetiedotteilla, joita Radio Suomi ja monet muut radiot lukevat.

Pidä huomiosi aina liikenteessä ja ajamisessa


Paikalliset sadekuurot kuuluvat tyypilliseen juhannussäähän, vaikka keskimäärin joka toinen tai kolmas juhannus onkin poutainen.

Rattijuopumukset ovat tavalliseen viikonloppuun verrattuna yleisempiä juhannusajan kaikkina päivinä. Liikkuva poliisi valvoo erityisesti ajonopeuksia, ohituksia ja ajoetäisyyksiä juhannusliikenteessä. Juhannusaattona ja -päivänä poliisi keskittää voimiaan rattijuopumusvalvontaan juhlapaikkojen ja ravintoloiden läheisyydessä.

”Pääset turvallisesti perille ruuhkassakin, kun ajat jononopeutta, jätät pois turhat ohitukset ja pidät turvavälin riittävänä. Maltti on valttia etenkin ohituskaistoilla: ethän ohita koko jonoa ja aiheuta ohituskaistan loppukohtaan ruuhkaa. Kun nopeuserot ovat suuria ohittajien ja ohitettavien kaistoilla, syntyy todellisia vaaratilanteita”, Jussi Pohjonen Liikkuvasta poliisista varoittaa.

Kuljettajan keskittyminen liikenteeseen on turvallisen matkanteon kannalta erittäin tärkeää. Kun ajat, pidä huomiosi aina liikenteessä ja ajamisessa – ei radion säätämisessä, matkapuhelimeen puhumisessa tai kanssamatkustajissa.

Älä hermostu ruuhkassa

ruuhkassa kuljettajan ja matkustajienkin hermot kiristyvät helposti
Ruuhkassa kuljettajan ja matkustajienkin hermot kiristyvät helposti.

”Erityisesti ruuhkassa kuljettajan ja matkustajienkin hermot kiristyvät helposti, jolloin huomio saattaa livetä liikenteestä johonkin toisarvoiseen asiaan”, Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin johtava asiantuntija Inkeri Parkkari muistuttaa. ”Jos takapenkki alkaa olla liian levoton, on tauon paikka. Matkustajat eivät siis saa häiritä kuljettajaa, mutta heidän tehtävänsä on pitää kuski hereillä. Tämä on erityisen tärkeää myös paluumatkalla juhannuksen vietosta, kun on valvottu, saunottu ja nautittu elämästä muutoinkin, jopa pidemmän kaavan mukaan.”

Liikkuva poliisi valvoo liikennettä myös vesillä. Sisävesien venevalvonnassa keskitytään ruorijuopumuksien, pelastusliivien käytön sekä veneen varusteiden valvontaan. Seuraathan voimassa olevia säävaroituksia erityisen tarkkaan vesillä liikkuessasi!

Joka kolmas juhannus on poutainen

Ilmatieteen laitoksen mukaan pitkän ajan tilastoissa juhannuksen päivälämpötilat ovat suuressa osassa maata tyypillisesti 20 asteen tienoilla, Pohjois-Lapissa lähempänä 15 astetta. Öisin lämpötila laskee yleensä 10 asteen tuntumaan, Lapissa lähelle viittä astetta. Paikalliset sadekuurot kuuluvat tyypilliseen juhannussäähän, vaikka keskimäärin joka toinen tai kolmas juhannus onkin poutainen.

Lisätietoja ja hyödyllisiä liikennelinkkejä

Liikkuva poliisi:

www.liikuvapoliisi.fi

Liikkuva poliisi Facebookissa

Liikennevirasto:

Ilmoitukset teiden kunnosta ja liikenteen ongelmista: Tienkäyttäjän linja, p. 0200 2100 (24 h/vrk)

Ajantasaiset tiedot tietöistä

Säännöllisesti ruuhkautuvat tieosuudet kartalla

Liikennevirasto Twitterissä

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi:

Trafi Twitterissä

Trafi Facebookissa

Ilmatieteen laitos:

sääennusteet palvelevalta meteorologilta, p. 0600 1 0600 (24 h/vrk, 3,98 e/min + pvm)

juhannuksen säätilastot

voimassa olevat metsäpalovaroitukset ja muut varoitukset

meteorologit Twitterissä

Ilmatieteen laitoksen sääsovellus iPhone- ja Android-puhelimiin

Juhannusliikenne kuvina

juhannusliikennetaulukot

arvioitu juhannusliikenne 2013 Etelä-Suomen pääteillä

torstain 20.6. liikennemäärät ja nopeudet tunneittain

perjantain 21.6 liikennemäärät ja nopeudet tunneittain

sunnuntain 22.6. liikennemäärät ja nopeudet tunneittain


Lähde: Liikennevirasto

 

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

juhannus liikenneturvallisuus ruuhkaliikenne