Ajankohtaista juuri nyt: syyskuu

Piha
PP0415_Sonja_ajankohtaista_Sonja_syksykuva
Syyskuussa puutarhassa annetaan syyslannoitus, kylvetään perennoja, tehdään mehua syysomenoista ja puhdistetaan linnunpönttöjä.

Ajankohtaista juuri nyt: syyskuu

Syyskuussa puutarhassa annetaan syyslannoitus, kylvetään perennoja, tehdään mehua syysomenoista ja puhdistetaan linnunpönttöjä.

Syyslannoitus

Syyslannoitus annetaan elo–syyskuussa puutarhan monivuotisille kasveille. Sen aika on silloin, kun kasvit ovat vielä hyvässä kasvussa. Kun tuleentuminen on alkanut ja lehdet kellastuneet, on jo myöhäistä, sillä kasvi ei pysty enää käyttämään lannoitteita hyväkseen. Syyslannoite eli PK-lannoite sisältää pääasiassa tulevan kauden kukintaa lisäävää fosforia sekä tuleentumista ja talvenkestävyyttä parantavaa kaliumia. Kasvua kiihdyttävää ja tuleentumista estävää typpeä se ei sisällä lainkaan.

Omenamehua

Syyskuussa valmistuvat syysomenat. Jos sato on yltäkylläinen, kannattaa ainakin osa käydä puristamassa mehuksi tuoremehuasemalla. Mehun tekoon kelpaavat hieman kolhiintuneetkin hedelmät ja pudokkaat, mutta ylikypsiksi mehuomenoita ei kannata päästää. Paras mehu tulee juuri ja juuri kypsistä syysomenoista. Valmis mehu pakastetaan tai pastöroidaan, jolloin se säilyy kylmässä jonkin aikaa.

Syyskylvöt

Syksyllä kylvetään monet perennat, jotta ne saavat luontaisen kylmäkäsittelyn. Myöhään syksyllä voidaan kylvää myös persilja, palsternakka ja tämän kuukauden hyötykasvimme porkkana, mutta niiden kylvöllä ei ainakaan Etelä-Suomessa ole kiirettä ennen lokakuuta.

Puhdista linnunpöntöt

Linnunpönttöjen syyssiivous on hyvä tehdä nyt, jotta keväällä asukkaat pääsevät pesäpuuhiin puhtaassa pöntössä.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Lue myös:

Puutarhasta pöytään – porkkana on paras!

Sonjan vihervinkki: hedelmäpuiden syyslannoitus

Sonjan vinkki: syysillan minttutee

Sonjan palsta – pörriäisille koti

MAINOS
MAINOS LOPPUU

 

Teksti: Sonja Lumme, kuva: Arne Nylander