MAINOS

Älä hätäile mustan nurmikon kanssa

Piha

Vaikka lumen alta paljastuukin tummanpuhuvia laikkuja, ei kannata vielä hätääntyä – näin käy, kun lumet sulavat nopeasti. Pitäisikö keijunmekkoa latvoa vai ei? Nosta viimeisetkin talvehtineet kasvit valoon kasvamaan. Aurinkoisena viikonloppuna on mukavaa tehdä kasvihuoneen kevätsiivous!

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Paljastuiko lumen alta musta nurmikko?

Lumet alkoivat sulaa vauhdilla. Vaikka nurmikko olisi tummia laikkuja täynnä, ei kannata hätääntyä. Nurmikko näyttää usein ”mustalta”, kun lumet sulavat nopeasti eikä nurmikko ole vielä ehtinyt aloittaa uutta kasvua. Odota rauhassa, mitä nurmikosta alkaa nousta ja toimi sitten sen mukaan. Palaan uusinta- ja paikkauskylvöjen nikseihin lähiviikkoina. Harava kannattaa myös pitää vielä naulassa, sillä maa on vielä sen verran märkää, ettei nurmikolla kannatta mennä kävelemään ja suotta maata tiivistämään.

Keijunmekko, latvoa vai ei?

Voiko, tarvitseeko tai kannattaako keijunmekkoa latvoa? Sen voi tehdä, jos on tunne, että tila loppuu kesken ja haluaa lisää tuuheutta. Sitä ei tarvitse eikä kannata tehdä, jos taimet ovat pitkiä ja kasvusto on mielestäsi liian harvaa. Yleensä keijunmekolle ei tarvitse tehdä muuta kuin antaa kasvaa, se tuuhentuu itsestään.

Koko kesän upeasti kukkiva ja helppo keijunmekko 6 kpl / 7,90 € -> täältä.

Viimeisetkin talvehtineet kellarista valoon, herätellään hellästi, saksilla ei kiirettä

Viimeisetkin talvehtimassa olevat kasvit kannattaa nostaa nyt valoon kasvamaan! Itse herättelen ne hiljalleen niin, että vaihdan mullat, lisään uutta ja annan niille hiukan haaleaa vettä. Tuon lämpimään, mutta en paahteeseen. Kun kasvua alkaa näkyä, laitan lannoitetta kasteluveden sekaan, jotta kasvi saa nopeasti voimaa. Lannoitekävyt olen laittanut mullanvaihdon yhteydessä, mutta ne alkavat toimia kunnolla vasta muutamien viikkojen päästä. Vasta kun kasvua on kunnolla, leikkelen talvella kuolleet oksat pois.

Amppelimansikka kukkii jo lasien suojassa!

Asiakas soitti ja kertoi, että on lasitetulla parvekkeella kasvattanut samaa Elan-mansikkaa amppelissa jo kolmen vuoden ajan: siinä on nyt jo kukat ja kohta nautiskellaan tuoreita mansikoita. Sitä ei ole edes viety säilöön minnekään, vaan se on viihtynyt ja talvehtinut parvekkeella sellaisenaan.

Talvehtivaa Elan-mansikka ja muut ruukkukasvatukseen sopivat lajikkeet -> täältä.

Kukkatorni, johon taimet voi myös istuttaa kuvan tapaan -> täältä.

Hyvä amppeli on kestokasteluamppeli –> täältä.

Kasvihuoneen kevätsiivous

Monilla alkaa olla lähellä se hetki, kun saa avata kasvihuoneen oven. Ennen kuin kasvit tulevat huoneeseen, kannattaa hiukan vilkaista, että kaikki on kunnossa. Uusi vanhat ja rikkinäiset astiat, tukinarut, letkut ja kannut tarpeen mukaan. Tietenkin vanhojen kasvustojen poistaminen kannattaa myös.  Ja jos viitsii vielä vaikka mäntysuopaa apuna käyttäen pestä katteet sisä- ja ulkopuolelta, niin kyllä pärjää koko kasvukauden ja uusien taimien kanssa on kiva mennä puuhastelemaan, puhtaaseen ja siistiin huoneeseen.

Kurkkuja, munakoisoa ja uutta ruukkukesäkurpitsaa

Kurkut (amppeli-, kasvihuone- ja avomaalajikkeet) -> täältä.

Chilit, munakoisot, bataatit, paprikat jne. -> täältä.

Ruukussa tai kasvatussäkissä kasvatettava patiokesäkurpitsa -> täältä.

Kasvatussäkki on kätevä ja kestävä tapa kasvattaa vaikka mitä niin patiolla, pihalla, terassilla kuin parvekkeellakin. Kestävä materiaali ja reiät ylimääräiselle vedelle takaavat huolettoman ja onnistuneen kasvatuksen. Tilavuus 90 l (= kaksi säkillistä multaa). Kassi 12,90 € / kpl -> täältä.

Terveisin kiihtyvästä kevääntulosta täysin rinnoin nauttiva puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity täällä >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Juha Toikka / KodinKukat Oy

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

kasvihuone kasvihuoneen kevätsiivous keijunmekko Nurmikko nurmikon hoito nurmikon keväthuolto nurmikonhoito taimet


Lisää samasta aiheesta