MAINOS

Alasleikattavat ja harvennettavat kasvit

Piha

Puiden ja pensaiden leikkaukseen kelit ovat kohdillaan: katso mitä kasveja leikataan alas ja mitä harvennetaan. Kukkahoroskoopissa on vuorossa leskenlehti!

Jaa sosiaalisessa mediassa

14.4. on vanhan kansan mukaan raja, jonka jälkeen ilmat muuttuvat kesäiseen suuntaan. Kaikenlainen esikasvatus on nyt ajankohtaista, ja se ihanuus saa jatkua vielä parisen kuukautta. Kasvihuoneisiinkin pääsee ihan kohta ja pienellä lisälämmittimellä voi mennä jo nyt. Luonnonvalo riittää hyvin, ja pakkaset eivät ole enää kovia. Toki säätietoja kannattaa seurata ja toimia muutenkin kuunnellen tervettä puutarhurin järkeä.

Leikkaushommia: kuu ja kelit kohdillaan

Puiden ja pensaiden leikkauspuuhiin pääsee ainakin eteläisemmässä Suomessa kohta ja pohjoisemmassakin varmaan seuraavan kuun ollessa kohdillaan. Leikkaukset kannattaa kuuntiedon mukaan ajoittaa aina laskevalle kuulle, joka on siis nyt ja jatkuu aina 15.4. asti. Seuraava laskevan kuun aika on ensi kuussa 1.–14.5.

Viime viikolla puhuttiin alasleikkauksen ja harvennuksen eroista. Tässä yleisempien kasvien suositeltavin leikkaustapa:

Alasleikattavat kasvit

aitaorapihlaja, happomarjat, mahoniat, pihlaja-angervot, pensasangervot, hansaruusut, hernepensaat, karoliinanruusut, keijunruusut, kiiltoruusut, kurtturuusut, nukkeruusut, sepelvarvut, taikinamarjat, tuoksuvatukka ja vuohenkuusamat

Harvennettavat kasvit

aroniat, atsaleat, jasmikkeet, kanukat, kultasateet, kuusamat, herukat, hortensiat, marjaomenapensaat, onnenpensaat, pensashanhikit, syreenit, tuhkapensaat, tuomipihlajat, tyrnit ja vihmat

Pakkassuojat paikallaan vai ei?

Kovimpien pakkasten väistyttyä on moni pohtinut pakkassuojia: pitäisikö ne pitää paikallaan vai ottaa pois? Käytä tervettä puutarhurin järkeä ja toimi ilmojen mukaan. Ota pois ja laita takaisin, jos kelit muuttuvat. Kun otat suojat pois, tarkista, että maa on sulanut ja juuret saavat vettä.

Lisäkastelulla suojaat kuivumista

Haalealla vedellä kastelu olisi paikallaan nyt köynnös- ja ainavihannille kasveille, joiden ympäriltä alkavat lumet hävitä. Näin mahdollinen routa sulaa ja juuret saavat vettä eivätkä suotta kuivu.

Näitä alkaa nyt näkyä pälvipaikoilla.

Leskenlehti-horoskooppi 5.4.–2.5.

Leskenlehti on vaatimaton ja itse asiassa varsin mitättömän näköinen kukka. Kuitenkin kaikki huomaavat sen. Samoin on leskenlehti-ihmisten laita, he säteilevät hyvää tuulta ja ilahduttavat läsnäolollaan muita. He tuntevat hyvin itsensä, hyväksyvät virheensä ja ovat siksi muiden mielestä välillä hätkähdyttävänkin avoimia kertoessaan itsestään. Leskenlehti ei pelkää olla seuran keskipisteenä ja on muutenkin mielellään esillä.

Leskenlehti-ihmistä on helppo lähestyä ja hänestä saa nopeasti hyvän, luotettavan ystävän. Rönsyilevä ja utelias luonne esiintymishalun yhteydessä johtaa kuitenkin siihen, etteivät kaikki pidä leskenlehdestä. Siksi leskenlehti viihtyy parhaiten kaltaistensa joukossa. Lyhytjänteisyys ja pintapuolisuus ovat leskenlehdelle ominaisia piirteitä, ja siksi hän nauttii töistä, joista tulee nopeasti valmista ja joiden tulokset näkyvät kunnolla. Kärsivällisyys on hyve, jota leskenlehden on opeteltava koko elämänsä.

Leskenlehdellä on kaksi lähes kokonaan toisistaan poikkeavaa elämää. Alkuvaiheessa (kukkiessaan) se on sirkeä ja näkyvä. Aikuistuessaan leskenlehtipersoona tekee saman kuin nimikkokasvinsakin:; vaihtaa luonnetta. Leskenlehti kasvattaa valtavat tummanvihreät lehdet. Leskenlehti-ihminen saattaa aloittaa aikuisiässä uudelleen opinnot, vaihtaa ammattia, muuttaa asumaan maalle tai muuten ”vetäytyä” omien suojalehtiensä varjoon. Jos leskenlehti solmii avioliiton nuorena, toimii se parhaiten toisen leskenlehti-ihmisen kanssa. Yhdessä kasvaminen ja muuttuminen lujittavat liittoa vuosien mittaan.

Istuta kassiperunat nyt

14.4. asti on laskeva kuu, ja kassiperuna kasvaa hyvin mukuloita, istuta ne siis nyt tai 1.–15.5. Uusia perunoita ei voi eikä kannata vastustaa. Ensimmäiset kasvavat jo kovaa kyytiä, mutta lisää tulee laitettua. Vanhan kunnon Timon lisäksi olen saanut paikalliselta perunanviljelijäkaveriltani pienen erän Annabelle-lajiketta. Se on minusta ehkä jopa Timoa maukkaampi lajike. Lisäksi löytyy perunakasseja, huippusuosittua tomaatti-perunaa ja vaikkapa bataattia, jos haluat kokeilla. Kaikki löytyy kootusti täältä.

Huonekasveille lisää kastelua, mutta varovasti lannoitetta

Huonekasvien vedentarve lisääntyy lämpimien ja pitenevien päivien myötä joskus aika yllättäenkin. Joten sormet kannattaa työntää niiden multaan nyt hiukan tavallista useammin.

Sydämellinen sydäntomaatti

Heart breakers -tomaatti kun on niin sydämellinen, että sen juuretkin kasvavat sydämenmuotoon!

Heart breakers -tomaatin taimia valmistuu joka viikko ja jos haluat sydämellisen näköiset (ja aivan taivaallisen hyvänmakuiset) tomaatit itsellesi, niin ne löytyvät täältä. Valmiiksi juurrutetut kasvutaimet 3 kpl / 7,50 € -> täältä.

Jos haluat kasvattaa tomaatit amppelissa, tämä Magnusa on siihen parhain lajike. Kunnon lannoitus, lämmin kasvupaikka ja vettä, niin tomaatteja piisaa koko kesäksi. Eikä tarvitse edes varkaita poistaa! Valmiiksi juurrutetut kasvutaimet 3 kpl / 9,90 € -> täältä.

Tartufo’ on uskomattoman makuinen ensimmäinen musta ruukkutomaatti. Tästä ei tomaatin maku enää parane! Valmiiksi juurrutetut kasvutaimet 3 kpl / 9,90 € -> täältä.

Erilaisten tomaattien ystäville taas on kasvatettu tämä 4 lajikkeen pakkaus: Cookie, Garance, Sungould ja Noire De Crimee. Lajitelman tomaatit ovat runsassatoisia runkotomaatteja. Valmiiksi juurrutetut kasvutaimet 4 kpl / 9,90 € (ovh 15,90 €) -> täältä.

Ruukkukasvatukseen soveltuva kahden värin pakkaus ’Balcony Red & Yellow’ on monen kotikokin ja grillaajan toive. Matalakasvuinen, n. 30–40 cm korkea, pensasmainen tomaattilajike. Valmiiksi juurrutetut kasvutaimet (2+2) 4 kpl / 7,50 € -> täältä.

Ehkä paras mahdollinen ruukku- ja amppelikasvatukseen soveltuva malli. Tämä helpottaa ja antaa anteeksi pikku kömmähdykset kastelussa. Itse suosin eritoten tomaattien ja ruukkukurkun kasvatuksessa sekä tuon patio kesäkurpitsan myös. Iso altakasteluamppeli vain 5,90 € -> täältä.

Lannoitepuikot ovat erinomaisen hyvät tomaattien lisäksi myös, kurkuille, paprikoille ja chileille. 16 puikkoa 5,90 € -> täältä.

Toivottu ammattiviljelijöidenkin käyttämä tukinaru löytyy nyt myös valikoimasta. Näppärä rautalenkki ja naruakin on valmiina 8 metriä. Eikä ole hinnalla pilattu! 1 kpl -> 1,90 € -> täältä ja 10 kpl -> 15,00 € -> täältä.

Minulla on täällä kasvamassa kurkkujen ja tomaattien lisäksi chiliä, paprikaa, munakoisoa, bataattia ja ihan vaikka mitä. Kaikki mitä haluat napostella tuoreena ja suoraan aamukasteen raikkaana löydät kootusti täältä.

Katso, miten ihanasti tämä yrttipakkauskin kasvaa! Muutama viikko kylvöstä ja nyt jo saa satoa. Olen antanut vain vettä, ja tällä viikolla lisäsin yhden lannoitekävyn. Helpompaa ja takuuvarmempaa salaatti- ja yrttitarhaa ei voi saada – ja koko kesäksi! Nyt vain 3,95 € (ovh 7,90 €) -> täältä.

Terveisin, ihanasta lämmöstä, kasvusta ja muuttolintujen laulusta nauttiva puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity täällä >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Pixabay, Juha Toikka / KodinKukat Oy

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

huonekasvi huonekasvien lannoitus kassiperuna kevätleikkaukset kevätleikkaus leskenlehti pensaiden leikkaus peruna


Lisää samasta aiheesta