MAINOS

Nokkosvesi ja muut vinkit kesäkuun puutarhatöihin

Piha

Muista nokkosvesi ja ainakin tämä kesäkuussa. Viritä piha ja puutarha valmiiksi kesän riemukkaita ulkojuhlia varten.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Koulun päättäjäiset ja muut kesän juhlat avaavat komeasti kesäkauden. Kun kerran juhlitaan, pihakin saa ylimääräistä huomiota. Kaikkea ei kannata yrittää kuntoon, mutta nyt on hyvä syy tempaista ylimääräiset tavarat pois näkyvistä ja pestä terassit, kalusteet ja pihakiveykset.

Piharuukkuihin ja kaidelaatikoihin tehdään tänä vuonna tavallista täyteläisemmät istutukset. Taimet saavat juhlien ajan olla vieri vieressä, eikä niitä tarvitse irrottaa taimiruukuistaan. Ne vain kastellaan perusteellisesti ja asetellaan isompiin ruukkuihin ja laatikoihin mullan pintaan. Joukkoon voi siirtää luonnosta kauniin heinämättään ja reunoille rentokasvuisia lehtikasveja. Reunat ja tyhjät kohdat naamioidaan sammalella.

Yksittäisiä kukkivia taimia voi myös sujauttaa punasaviruukkuihin, säilykepurkkeihin tai vaikka säkkikangaspusseihin ja asetella kukkapenkin reunaan tai seinän vieruksille. Kun juhlat on juhlittu, taimet istutetaan oikeasti lopullisille paikoilleen.

Tee kesäkuussa nämä puutarhatyöt – vinkkejä puutarhurille.

1. Kasvimaan käytävät

Kasvimaan käytävät pysyvät kaiken kesää kauniina ja helppohoitoisina, kun levität niille sanomalehteä ja kärräät hiekkaa päälle. Hiekan voit syksyllä muokata mullan joukkoon tai säästää ja kunnostaa käytävät samalle paikalle ensi vuonnakin.

2. Esikasvatetut taimet

Sisällä esikasvatettujen taimien siirto avomaalle kannattaa tehdä huolella, jotta hennot taimet eivät läkähdy tuulessa ja paisteessa. Suojaa taimet aluksi varjostusverkolla tai harsolla ja jos yöksi on luvassa kylmää, tee sanomalehdestä tötterö kunkin kurpitsantaimen suojaksi.

3. Korkeat perennat

Tue ajoissa korkeat perennat, kuten ritarinkannukset ja raskaskukkaiset pionit. Maahan painettavat metallilankatuet ovat pelastus, jos kasvit ovat päässeet venähtämään eikä niitä enää voi ohjata verkon silmiin tai kierretukiin. Voit tarvita tukia kymmenittäin, joten hanki niitä joka vuosi muutama lisää. Sido varret tarpeen mukaan kiinni tukiin pikasiteellä tai puutarhanarulla.

4. Maamerkit

Tee kunniaa pihan komealle kivelle, avokalliolle, jyrkänteelle, purolle, kosteikolle, kannolle tai mille tahansa tärkeälle maamerkille. Kunnosta sen ympäristö, puhdista rikkakasveista ja raaputa roskat. Kun tuot paikalle mukavan puutarhapenkin tai ripustat riippumaton puiden väliin, paikalle on mukava tulla mietiskelemään.

5. Nokkosvesi

Nokkosvesi on maineensa veroista lannoitetta ja kasvimaan kasvun kiihdyttäjää. Laita nyt liemi muhimaan: sullo pytty täyteen nokkosia, täytä vedellä ja anna seistä pari kolme viikkoa kannen alla. Hajua on turha säikähtää, se haihtuu taivaan tuuliin. Siivilöi ja laimenna liemi vedellä 1:10 ja kastele.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

esikasvatetut taimet korkeat perennat nokkosvesi sinikka neuvonen