Aloita keittiön suunnittelu koneista
Kun rakennat uutta keittiötä, keskity ensin kodinkoneiden hankintaan ja mieti kaappien ja kaakeleiden väriä vasta seuraavaksi.
TEKSTI ANNE KYTÖLÄ
KUVAT VALMISTAJIEN JA MAAHANTUOJIEN
Moni uuden talon rakentaja käyttää paljon aikaa keittiön värien ja materiaalien valintaan. Kaappien, laatikostojen ja työtasojen mittoja mietitään millilleen, mutta kodinkoneille jätetään suunnitteluvaiheessa usein vain tandardien mittaiset kolot.
Järjestys on täysin väärä. Jos lähdet ostamaan kodinkoneita vasta siinä vaiheessa, kun olet jo tilannut kaapistot, olet tilan armoilla.
Pohdi siis ensin, millaisia varusteita haluat keittiöösi. Ajattele kodinkoneita arkesi työkaluina. Millaisilla haluat työskennellä? Kiertele kodinkoneliikkeissä ja tutustu laitteiden ominaisuuksiin ja tekniikkaan. Etsi tietoja lehdistä, netistä ja kysele tuttavilta ja myyjiltä.
Anna tilaa unelmille. Millaisessa keittiössä laittaisit ruokaa, jos saisit valita eikä raha rajoittaisi valintoja? Kokataanko keittiössä tulevaisuudessa enemmän vai vähemmän kuin nyt? Voiko keittiötäsi muuttaa tarpeiden muuttuessa?

Kun pakastimessa on No Frost – ominaisuus, se huolehtii sulatuksesta itse. UPOn teräspintainen kylmälaite RF 3516 NFS maksaa noin 980 euroa.
Kuka perheessänne päättää, millainen liesi tai astianpesukone keittiöön ostetaan? Onko se isä, joka tietää tai sanoo tietävänsä tekniikasta enemmän kuin muut perheenjäsenet? Pitäkää perhepalaveri ja antakaa päätösvalta sille, jonka harteille perheen ruokahuolto useimmiten lankeaa. Muiden mielipiteet ovat mausteita, mutta kokki on pomo.
Tee hankintapäätös vasta sitten, kun olet tutustunut erilaisiin vaihtoehtoihin ja lopullinen suunnitelma uudistuneesta keittiöstäsi on valmis. Voit hankkia kalusteet ja koneet eri liikkeistä, mutta tarkista ja varmista, että ne sopivat varmasti yhteen ja mitoitukset täsmäävät. Näin vältyt ylimääräisiltä ongelmilta asennusvaiheessa.
Hajosiko jääkaappi?
Ostatko uuden kodinkoneen siksi, että vanha lakkasi toimimasta? Helpoin ratkaisu on tietysti ostaa rikkoutuneen tilalle uusi vastaava laite, varsinkin, jos edellinen palveli hyvin ja uskollisesti parikymmentä vuotta.
Parissakymmenessä vuodessa kodinkoneisiin on kuitenkin tullut paljon uusia ominaisuuksia. Puoli metriä leveä valurautaliesi on toki kohta jo klassikko, mutta miksi tyytyisit perusmalliin, kun voit saada samaan tilaan paremmin varustellun laitteen? Tutustu ennakkoluulottomasti uusiin ratkaisuihin.
Voit hyvällä omallatunnolla uudistaa keittiösi koneet jo ennen kuin ne rikkoutuvat. Uudet koneet kuluttavat vähemmän energiaa kuin vanhat, puhumattakaan siitä, miten ne voivat helpottaa arkeasi. Voit esimerkiksi käydä kaupassa entistä harvemmin, jos jääkaapissasi on nollatilaosasto. Se pitää tuoreen kalan ja muut herkästi pilaantuvat elintarvikkeet hyvänä pitempään kuin vanha jääkaappisi.
Opettele tekniikka, säästät aikaa
Tekniikka voi tuntua pelottavalta, mutta selätä pelkosi ja opettele käyttämään kodinkoneittesi kaikkia ominaisuuksia. Lue käyttöohje ja kysy neuvoa myyjältä. Jos myyjä ei osaa neuvoa, käänny valmistajan tai maahantuojan puoleen. Voit kiinnittää huomiota käytön helppouteen ja käyttöohjeiden selkeyteen jo ostotilanteessa.
Tekniikkaan tutustuminen vaatii paneutumista ja vie jonkin verran aikaa, mutta vaivannäkö palkitaan myöhemmin joka päivä, sillä ruoanlaitto sujuu nopeammin ja helpommin, kun osaat käyttää hyväksesi tekniikkaa.

Turvavarusteet rauhoittavat mieltä. Mielen KM 500 -keittotasossa on turvakatkaisu, turvalukitus ja virhetoimintojen valvonta. Neljän keittoalueen keraamisen keittotason hinta noin 750 ja teräksen värisen H 4210 B Komfort-uunin noin 800 euroa.
Varusta keittiösi turvalliseksi
Monet tulipalot syttyvät sähköliedestä, kun levy unohtuu päälle tai joskus perheen lemmikkieläinkin onnistuu vääntämään virrat päälle. Kun liedessä on turvakytkin, virtaa ei saa vahingossa päälle.
Turvallisuuteen kannattaa kiinnittää huomiota muissakin kuin lapsiperheissä, ja varustaa kodinkoneet turvallisuutta parantavilla lisävarusteilla, kuten lukituksilla ja ajastimilla.
Kodinkoneissa voi olla myös jo itsessään turvallisuutta edistäviä ratkaisuja. Esimerkiksi induktiolieden levy kuumenee vain silloin, kun liedellä on keittoastia. Induktio synnyttää voimakkaan magneettikentän, joka kuumentaa keittoastian magnetisoituvan pohjan.
Myös keraamiset tasot ovat käyttäjälleen turvallisia: vain keittoalue kuumenee ja näyttö varoittaa jälkilämmöstä. Keraamisissa tasoissa on myös ylikiehumisvara.
Mittanauha kauppaan mukaan
Kodinkoneiden, etenkin kylmälaitteiden, energiankulutusta on helppo verrata energialuokituksen ansiosta. Luokkia on periaatteessa A:sta G:hen, mutta käytännössä vähemmän, sillä nykyään ei saa myydä laitteita, jotka sijoittuisivat C-luokkaa alemmas eli kuluttaisivat keskitasoa enemmän energiaa. Keskitason kulutusta mitataan vuonna 1992 myytyjen laitteiden kulutustiedoilla. Kylmälaitteissa käytetään myös luokkia A+ ja A++.
Astianpesukoneissa energiamerkinnät eivät ole yhtä vertailukelpoisia kuin kylmälaitteissa, sillä maahantuoja saa valita, millä pesuohjelmalla energiamerkinnän tiedot mitataan.
Hyvä energialuokitus saavutetaan kylmälaitteissa muun muassa paksulla eristekerroksella. Tämän takia jääkaapin tai pakastimen sisätila saattaa yllättää pienuudellaan.
Valmistajat kertovat kylmälaitteiden tilavuuden litroina, mutta litrojen määrä ei todellisuudessa anna selkeää kuvaa siitä, paljonko kaappiin todella mahtuu tavaraa. Suurin litramäärä saavutettaisiin silloin, jos kaapin voisi täyttää litteillä, kantikkailla ja päällekkäin pinottavilla rasioilla.
Todellisuudessa tungemme jääkaappiin ja pakastimeen monenmuotoisia elintarvikkeita. Tarkastele esimerkiksi pakastinten hyllyjen korkeutta. Mahtuvatko omat pakastusrasiasi vaivatta hyllyille? Entä suuret lihakimpaleet, pakastebroilerit? Mahtuuko hyllylle täytekakku niin, ettei jääkaapin ovi ole kermavaahdossa?
Mittanauhaa tarvitaan lieden ostossakin, sillä lieden todellinen työskentelytila voi olla pienempi kuin ensi silmäyksellä näyttää.
Ongelma voi tulla eteen etenkin liesitasoissa, joissa kytkimet on sijoitettu liesitasolle, keittoalueiden viereen. Keittoalueiden välinen tyhjä tila jää pienemmäksi kuin samanlevyisissä liesissä, joissa kytkimet sijaitsevat liesitason alapuolella. Eli vaikka liesitasolla on neljä keittoaluetta, liedelle ei välttämättä mahdu neljää kattilaa yhtä aikaa.

Kalusteisiin integroitavan Helkaman APKi 1300 astianpesukoneen etupaneeliin on neljä värivaihtoehtoa: teräs, alumiini, valkoinen ja musta. Astianpesukoneen hinta on noin 640 euroa.
Hinta ratkaisee
Ihmiset sijoittavat enemmän rahaa kotiin, sisustamiseen ja kodinlaitteisiin kuin ennen. Yhä useammat ovat valmiita maksamaan laadusta ja ominaisuuksista. Silti monet myyjätkin tarjoavat asiakkaalle usein ensimmäiseksi tarjoustuotteita.
Ratkaisu voi olla hyvä, mutta mieti silti vielä kerran, onko liikkeen huippuedullinen tarjoustuote sellainen, jonka haluat kotiisi. Riittääkö sinulle perusmalli vai haluaisitko jotakin parempaa? Kuinka paljon enemmän joutuisit maksamaan, jotta saisit sellaisen astianpesukoneen, pakastimen tai lieden, jonka oikeasti haluaisit?
Mieti ja punnitse omia mieltymyksiäsi. Mistä ominaisuuksista olet valmis maksamaan? Mitkä ominaisuudet ovat sellaisia, joita et tarvitse? Mitä ilman et missään nimessä halua olla? Mistä olet valmis tarvittaessa joustamaan?
Tuotteiden laittaminen paremmuusjärjestykseen on helpompaa, kun olet asettanut ostokriteerisi tärkeysjärjestykseen.
Väite, jonka mukaan kaikki kodinkoneet tulisivat nykyään samoilta liukuhihnoilta halpamaiden tehtailta, on Suomelan kodinkonefoorumiin osallistuneiden valmistajien edustajien mukaan tarua. Koneissa on valmistajien mukaan eroja, vaikka niiden ulkokuori olisi samanlainen, ja vaikka niissä olisi käytetty jopa samanlaisia osia. Tuotteiden hintaero voi johtua esimerkiksi kestävämmistä ja kalliimmista osista tai hienommasta designista.
Asiantuntijana Suomelan Kodinkonefoorumi!
Suomelan marraskuussa 2006 järjestämään Kodinkonefoorumiin osallistuivat Jaana Louhelo (Helkama Forste), Taina Luukkainen (Upo), Marjut Rae (RNO Finland, Electroluxin viestintä), Helena Tanskanen (Scandinavian Appliances) ja Jorma Vähä-Ojala (Electrolux).