Aloittelijakin osaa uudistaa huonekalun hyvillä akkutyövälineillä

SisustusTalo

Remontointi ja puutyöt sujuvat akkutyövälineillä innokkaalta kotinikkarilta. Aloittelijakin onnistuu, kunhan käytössä on muutama hyvä perustyökalu. Nappaa talteen bloggaaja Maiju Sahan vinkit vanhan kaapin panelointiin ja työkalujen käyttöön.

Puun työstäminen onnistuu oikeilla työkaluilla aloittelijaltakin. Kannattaa siis satsata pariin laadukkaaseen perustyökaluun, niin nikkarointihommissa pääsee heti mukavasti alkuun.

Akkutyökaluista kannattaa valita sellaiset, joiden akut sopivat yhteen. Silloin ei tarvitse monia erilaisia akkuja ja latureita tilaa viemään.

Akkukäyttöiset 18V FXA XCLICK-työkaluihin käy kaikkiin sama akku. FXA:n akuista on saatavilla kahta eri mallia; 2,0 Ah ja 4,0 Ah.

Ah-luku ilmaisee, miten paljon virtaa koneessa on, eli mitä suurempi Ah-luku, sitä enemmän poveria. Kevyet työkalut, kuten akkumonitoimityökalu, akkuporakone ja pistosaha  työskentelevät pitkän ajan 2,0 Ah -akulla, mutta järeämpi ja enemmän virtaa tarvitseva pyörösaha kannattaa varustaa 4,0 Ah -akulla, etteivät hommat keskeydy lataustarpeen takia.

Akkuporakone sopii vasta-alkajankin käteen

Jos on aiemmin käyttänyt vain vasaraa ja käsisahaa, kannattaa aloittaa tutustumalla itselle helpoimmalta tuntuvaan laitteeseen. Monelle se on akkuporakone.

18 V FXA XCLICK-akkuporakoneella saa kiristettyä ruuvit ja porattua reikiä esimerkiksi kipsilevyyn tai monenlaisiin puumateriaaleihin. Tässä vaiheessa pitää muistaa valita akkuporakoneeseen ruuvauskärki , joka sopii yhteen ruuvin kanssa. Samalla säädetään koneen asetukset kohdilleen, jotta ruuvit kiristyvät napakasti.

”Näin paneloin kaapinovet” – bloggaaja Maiju Sahan ohjeet

  1. Sahasin helmipaneelin oikeaan mittaan. Katkaisin ja kavensin paneelin FXA XCLICK -pyörösahalla. Oikea sahauskohta kannattaa piirtää paneeliin selkeästi, että pyörösahaa on helppo kuljettaa viivaa pitkin.
  2. Saranalliset kaapinovet asensin paikoilleen FXA XCLICK-akkuporakoneella. Käytin pientä momenttia, koska niin ruuvi kiertyy hallitusti kiinni. Paneelit voit kiinnittää kaapinoviin liimaamalla sekä muutamalla pienellä naulalla
  1. Siistin paneelien sahausjäljet FXA-monitoimityökalulla, johon on valittu hiontapää. Tällä laitteella voi työstää esimerkiksi pieniä, hankalasti sahattavia kohtia, kuten tehdä muotoja tai reikiä lattia- ja koristelistoihin esimerkiksi sähköjohtoa varten. 
  1. Viimeistelin paneloinnin kehystämällä sen ohuella listalla, jonka naputtelin kiinni pienillä nauloilla kiinni. 
  1. Lopullisen ilmeensä kaappi saa  vesiohenteisella kalustemaalilla ja puisilla vetimillä. Vetimet kiinnitetään poraamalla FXA XCLICK -akkuporakoneella reiät kaapinoviin.

Ennen työn aloittamista suojasin korvat melulta ja silmät puupölyltä työskentelyn ajaksi. Istuvilla työhanskoilla  laitteesta saa napakan kahden käden otteen.

Puutöistä syntyy hienoa purua ja pölyä, jota ei kannata imuroida tavallisella imurilla suodattimen tukkeutumisen vuoksi. FXA XCLICK -rikkaimuri on tehokas ja kätevä laite jälkien siistimiseen. Se ladataan samalla FXA XCLICK -laturilla kuin muutkin FXA XCLICK-akut.

Lisävinkki: etäisyysmittari laskee tapetin, maalit tai lattiamateriaalin määrän

Pinta-alojen mittaamisessa kannattaa hyödyntää digitaalista laseretäisyysmittaria. FXA digitaalinen laseretäisyysmittarin käyttäminen peittoaa nopeudessa ja helppoudessa perinteisen rullamittanauhan.

Mittarin käyttäminen on helppoa: laite painetaan päälle ja osoitetaan haluttuun kohtaan, kuten katonrajaan. Mittauskohta merkitään yhdellä painalluksella. Tämän jälkeen infrapunapiste kuljetetaan mitattavan etäisyyden toiseen päähän, jolloin laite antaa yhdellä painalluksella tarkan etäisyyslukeman.

– Laseretäisyysmittarin avulla olikin helppo mitata kaapille haluttu korkeus seinäkiinnitystä varten, Maiju Saha kertoo.

– Meillä on Gyproc-levyseinät, joten kiinnityksessä oli syytä käyttää kipsilevyankkuria. Tein kipsilevyankkuria varten seinään reiät FXA XCLICK -akkuporakoneella, jolla myös ruuvasin kaapin seinään kiinni, Saha neuvoo.

Perheenäiti Maiju Saha kannustaa opettelemaan työkaluja: ”Virheitä ei kannata pelätä”

Maiju Saha on 39-vuotias vaasalainen elämäntapasisustaja, jota kodin remontointi, sisustaminen ja kirppislöytöjen tekeminen pitävät kiireisenä viisihenkisen perheen lisäksi.

Hän on opetellut käyttämään sähkö- ja akkutyökaluja, jotta voisi itsenäisesti toteuttaa erilaisia kodin pintaremontteja ja esimerkiksi huonekalujen tuunauksia. Hän korostaa, että kaikkea ei tarvitse osata heti tai kerralla, mutta sitkeys palkitaan.

– Seuraavaksi ajattelin opetella käyttämään käsisirkkeliä, jota vielä hieman arkailen.

– Virheiltä ei myöskään voi välttyä ja itsekin olen tehnyt niitä paljon. Mutta niistä jokaisesta oppii ja seuraavalla kerralla sujuu jo paremmin”, Saha kannustaa.

Seuraa Maiju Sahan blogia ja Instagramia

Katso myös: FXA-akkutyökalusarja Tee se itse -lehden testissä

 

Julkaisuun liitetyt avainsanat:

akku akkukäyttöinen akkuporakone akkutyökalu akkutyökalut akkutyövälineet etäisyysmittalaite FXA K-rauta käsisirkkeli monitoimityökalu panelointi pistosaha pyörösaha rikkaimuri ruuvauskärki vasara

Julkaisuun liitetty yritys

https://www.k-rauta.fi/

K-Rauta tarjoaa rakentamisen, remontoinnin, pihan ja puutarhan sekä sisustamisen ja kodin kalustamisen tuotteet ja palvelut. K-Raudalla on maan kattavin myymäläverkosto ja monipuolinen verkkokauppa. K-Raudan asiantuntijat tekevät rakentamisesta, remontoinnista ja rautakauppa-asioinnista yllättävän helppoa.

Lue lisää: K-Rauta