MAINOS

Älykäs lämmityksenohjaus – vihdoinkin tasaisen lämmin talo

Lämmitys

Älykäs lämmityksenohjaus tuo kotiin tai mökille tasaisen lämpötilan ja pienemmän energialaskun. Lämpötiloja voi säätää huonekohtaisesti ja omien aikataulujen mukaan vaikka kännykän avulla.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

↑ Huomaamaton lämpötila-anturi kertoo keskusyksikölle huoneen lämpötilan.

Oleskelutilojen sopiva lämpötila on yleensä +20–22 °C ja makuuhuoneiden +18–20 °C. Klassinen kikka säästää on alentaa sisälämpötilaa pysyvästi yhdellä asteella; tämä pienentää n. 5 % lämmityslaskua vuositasolla. Huomattavasti enemmän energiankulutukseen voi vaikuttaa älykkään lämmityksenohjausjärjestelmän avulla, koska huonelämpötiloja voi pudottaa helposti päivittäin monta astetta useammaksi tunniksi eikä asumismukavuudesta tarvitse tinkiä.

Älykäs huonekohtainen lämmityksenohjausjärjestelmä vähentää lämmitysenergiaa, koska järjestelmä huomioi asukkaiden kotonaolon, ulkolämpötilan ja jopa sääennusteen, esimerkiksi kovat pakkaset ennakoidaan. Järjestelmät voivat hyödyntää myös pörssisähkön hintapiikkejä lämmittämällä taloa halpojen tuntien aikana. Huoneiden lämpötiloja voi huoletta alentaa yön tai työpäivän ajaksi, ja järjestelmä palauttaa sopivan lämpötilan haluttuna ajankohtana.

Tasainen lämpö parantaa asumismukavuutta

Vuonna 1998 rakennetun omakotitalon ongelma ei ollut niinkään suuret energialaskut vaan vaikeasti säädettävä ja epätasainen lämpötila. 1,5-kerroksisessa talossa on vesikiertoinen öljylämmitys ja lämmitettävää pinta-alaa 178 neliötä. Yläkerta lämpenee pattereilla, alakerrassa on lattialämmitys.

– Rahansäästö ei ollut ensisijainen syy hankkia uusi lämmityksenohjausjärjestelmä vaan nimenomaan asumismukavuuden lisääminen. Erityisesti yläkerran makuuhuoneissa on talvella tuntunut liian kylmältä eikä lämpötilaa ole saatu säädettyä tarpeeksi tasaiseksi, talon omistaja kertoo.

Taloon asennettiin Kotivo-järjestelmä, joka soveltuu niin suorasähkölämmitteisiin kuin vesikiertoisiin järjestelmiin ja kaikenikäisiin taloihin lämmönlähteestä riippumatta.


↑ Keskusyksikkö ohjee huonekohtaisia lämmittimenohjaimia asukkaiden aikataulujen mukaisesti. Lämmittimenohjaimet asennetaan vanhojen termostaattien tilalle.

Järjestelmän keskusyksikkö ohjaa langattomasti huonekohtaisia lämmittimenohjaimia. Uudet ohjaimet asennetaan vanhojen termostaattien tilalle. Langattomat lämpötilanturit sijoitetaan huoneissa paikkoihin, missä ne parhaiten mittaavat ihmisen kokemaa huonelämpötilaa. Asentaminen on nopeaa, koska pitkiä kaapeleiden vetoja ei tarvita.

Keskusyksikkö on yhteydessä suojattuun pilvipalveluun internetin kautta. Kun haluttu huonelämpötila on asetettu jokaiseen huoneeseen, järjestelmä hoitaa lämmityksen automaattisesti. Lämpötiloja voi helposti säätää etänä millä tahansa älylaitteella, kuten puhelimella tai tietokoneella. Sovellus opastaa, mitä mistäkin napista tapahtuu.

– Ohjausjärjestelmälle voi kertoa hyvin tarkasti, milloin eri huonetiloissa on oltava haluttu sisälämpötila. Muina aikoina lämmitys voidaan säätää pienemmälle. Järjestelmä seuraa myös ulkolämpötilaa ja reagoi siihen halutulla tavalla, asentaja Teemu Sillanpää kertoo.

Älylämmitys on suosittua myös mökkeilijöiden keskuudessa, koska mökkiä ei tarvitse lämmittää turhaan poissaolojen aikana. Mökiltä lähtiessä painetaan vain poissa-nappia, ja järjestelmä tipauttaa lämpötilan alas. Lämmitys palautetaan tavoitetilaan, kun uusi mökkimatka lähestyy.

 Sovelluksesta voi tarkistaa reaaliaikaisesti eri huoneiden lämpötilat ja seurata energiankulutusta.

Sovelluksella voi tarkastella lämpötiloja ja talon kulutustietoja reaaliaikaisesti. Poissaolojen aikana voi tarkistaa, onko kotona tai mökillä kaikki hyvin. Sovellusta voi käyttää missä vain, kunhan siellä on nettiyhteys.

Motivan koordinoiman Elvari-hankkeen mukaan lämmityksenohjausjärjestelmillä on päästy lämmitysenergiassa n. 20 % säästöihin, kosteiden tilojen lattialämmityksissä säästöt voivat olla jopa 40 %. Kotivon lämmityksenohjausjärjestelmällä on saavutettu vuodessa jopa 35 % säästöä sähkölämmitteisten kiinteistöjen energiankulutuksessa.

Mitä maksaa?

  • Aikaa asennukseen kului muutama tunti.
  • Hinta on n. 2 000 €, kotitalousvähennyksen jälkeen n. 1 400 €. Hinta määräytyy kohteen mukaan.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

lämmittää lämmityksenohjaus lämmityksenohjausjärjestelmä lämmitys lämmitysjärjestelmä älykoti


Lisää samasta aiheesta