MAINOS

Älykäs valaistuksenohjaus ilman suurta sähköremonttia

SisustusTalo

Älykäs valaistuksenohjaus valloittaa nyt nopeasti kodit ilman mittavaa remontointia ja sähköremonttia. Hyvin varusteltujen lamppukauppojen hyllyillä on jo kohtuuhintaisia älylamppuja, joilla saa laadukasta ja muunneltavaa valoa energiatehokkaasti. Lampuissa on perinteiset lamppukannat, joten ne sopivat tavallisiin kodin valaisimiin.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Kodissa tarvitaan erilaista valoa eri tarkoituksiin. Älylamppujen ansiosta samalla valaisimella on mahdollista luoda tunnelmia ja tarpeellista työvalaistusta yksinkertaisimmillaan perinteisen valokatkaisimen avulla. Yksi napautus kirkastaa valon, toinen kytkimen napautus himmentää valon tai muuttaa esimerkiksi värilämpötilaa.

– Yhdellä valaisimella voi helposti toteuttaa erilaisia valaistusolosuhteita tilanteen ja tarpeen mukaan. Riittävä valaistus on tärkeää etenkin ikääntyville arkiaskareiden sujuvuuden ja turvallisuudenkin varmistamiseksi, sanoo asiantuntija Päivi Suur-Uski Motivasta.

Mobiilisovelluksilla lisäominaisuuksia

Monipuolisempia ominaisuuksia haluavan kannattaa satsata älylamppuihin, joita ohjataan mobiilisovelluksella tai kaukosäätimellä. Niillä voi tyypillisesti säätää ja ohjata valaistuksen kirkkautta ja värisäyvyjä tai ajastaa lamppu syttymään ja sammumaan haluaminaan aikoina.

Älylamppu vaatii usein valmistajakohtaisen sovelluksen lisäksi erillisen ohjauslaitteen. Sovelluksiin ja ohjauslaitteeseen voi yleensä yhdistää useita älylamppuja. Käytännössä usean älylampun avulla vanhaankin taloon on mahdollista hankkia langattomasti ohjattava älyvalaistus. Energiatehokkuuskin paranee, jos samalla päivittää vanhanmallisia lamppuja ledeiksi.

– Kauko-ohjaimella tai mobiilisovelluksella toteutettu älylamppujen ohjaus on varsin edullinen ratkaisu päivittää kodin valaistusta ilman isoa remonttia. Lampun voi vaihtaa itse ja sovellukset on helppo ottaa käyttöön. Edes sähkömiestä ei tarvitse kutsua paikalle uusimaan katkaisimia tai asentamaan uusia valaisimia, Suur-Uski sanoo.

Käyttömukavuutta ja turvaa älykkäistä järjestelmistä

Älykkäitä valaistuksenohjausjärjestelmiä asennetaan tavallisesti uudiskohteisiin, mutta uusilla älylampuilla valaistuksen ohjaus onnistuu ilman rakenteisiin asennettavaa kotiautomaatiojärjestelmää.

Älykkäät ohjausjärjestelmät ovat tulossa avuksemme erityisesti mukavuuden lisäämiseksi, ja samalla energiaa säästyy. Niiden avulla voidaan hallita etänä valaistuksen lisäksi esimerkiksi kodin lämpötiloja. Myös turvallisuuden lisäämiseksi ohjattua tai liiketunnistimellisia valaisimia käytetään jo yleisesti pihoilla. Etäkäyttö mahdollistaa valojen räpsäyttämisen päälle kotiin myös silloin, kun itse ollaan reissussa.

Tarkista nämä asiat ennen älylampun hankintaa:

  • Mieti ensimmäiseksi, mitä haluat älylampulla tehdä ja valitse lamput tai järjestelmä sen mukaan.
  • Haluatko valaisimiin vuorokauden ajan mukaan muuntuvan värilämpötilan, esimerkiksi aamuisin herättävää kirkasta ja iltaan pehmeämpää valoa? Tämä onnistuu myös tavallisesta kytkimestä säädettävillä älylampuilla ilman erillistä ohjaussovellusta.
  • Haluatko, että valot ovat ajastettavissa tai kytkettävissä päälle ja pois etänä esimerkiksi lomien aikana? Silloin tarvitset lampun, jota voit ohjata myös etäkäytöllä esimerkiksi puhelimesta.
  • Mieti ennen lampun ostoa, valitsetko älyvalaistuksen ohjaukseen kauko-ohjaimen vai puhelimeen tai tabletille ladattavan sovelluksen. Tarkista, että haluamasi sovellus on ladattavissa sovelluskaupasta.
  • Muista opastaa koko perhe älylamppujen käyttöön, niin kaikki perheenjäsenet saavat niistä hyödyn irti.

Lisätietoa lampun valinnasta lampputieto.fi

Lähde: Motiva, kuva: Pixabay

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

kodinvalaistus led ledit ledvalaistus valaistuksenohjaus älykäs valaistuksenohjaus


Lisää samasta aiheesta