MAINOS

Älylukko helpottaa lapsiperheen arkea ja tuo turvaa

Talo

Kun Taipalvedet rakensivat uuden talon, älylukko tuntui täysin luontevalta vaihtoehdolta. Älylukon avaimettomuus tuo lapsiperheen elämään stressittömyyttä ja turvallisuutta.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Taipalvedet halusivat unelmiensa kotiin älylukot pääovelle, takaovelle ja varastoon. Älylukon suurin hyöty on avaimettomuuden tuoma helppous, sillä ne toimivat numerokoodilla tai kulkutunnisteella eli tägillä, eikä avaimia tarvita.

– Itse käytän numerokoodia, koska tykkään numeroista. Vaimolla ja appiukolla on tägit, eikä heidän tarvitse muistella koodia, Petri Taipalvesi sanoo.

Perheen nelivuotias lapsi ei vielä ylety vilauttamaan lukolle tägiä tai näppäilemään koodia lukkoon ulkopuolelta, mutta osaa kyllä avata oven kahvasta sisältä. Se on tärkeää, jos talosta on pakko poistua hätätilanteessa.

– Ovi aukeaa aina sisältä kahvasta, mikä lisää turvallisuutta, ja pieni lapsikin jaksaa sitä käyttää. Yöllä voin laittaa turvatila-toiminnon päälle, jolloin ovi ilmoittaa, mikäli se avataan sisäpuolelta.

 Katso videolta, miten avaimeton Yale Doorman -älylukko lisää huolettomuutta arjessa:

Postimies kävi, vaikka ketään ei ollut kotona

Älylukossa avaimet eivät voi joutua vääriin käsiin, koska niitä ei ole. Mekaanisessa lukossa avainten häviäminen tarkoittaa usein lukon uudelleen sarjoittamista. Älylukossa voi vaihtaa koodin etänä vaikka saman tien itse, eikä se maksa mitään.

– Koodi vaihtuu jokaisen kolmeen lukkoon samalla, mikä on todella kätevää. Voin muuttaa avainkoodin, vaikka en olisi edes kotona, Petri selittää.

Kotona ei tarvitse päivystää avaamassa ovea silloinkaan, kun jonkun perheen ulkopuolisen pitää päästä hoitamaan talolla asioita. Kerran postimies soitti, että olisi tuomassa pakettia. Ketään ei ollut kotona, mutta Petri Taipalvesi pyysi postimiestä soittamaan ovelta.

– Hän soitti, ja avasin oven etänä. Koska meillä on myös turvakamera, pystyin seuraamaan, kun hän jätti paketin eteiseen ja poistui. Postimies oli kyllä vähän ihmeissään, Taipalvesi naurahtaa.

 

↑Vierailijan voi päästä sisään etänä, jos vaikka taloon tuodaan tavaraa eikä kotiväki ole paikalla. 

Paristotoiminen älylukko

Taipalvesi kiinnostui Abloyn Yale Doorman -älylukosta, koska se toimii paristoilla.

Paristokäyttöisyys oli Taipalveden mielestä hyvä, koska tällöin lukko ei ole riippuvainen sähköstä ja toimii myös sähkökatkojen aikana. Se helpotti myös rakennusvaiheessa, koska sähkövetoja oveen ei olisi vielä voinut tehdä.

Mutta mitä tapahtuu, jos paristot loppuvat?

– Lukko alkaa muistuttelemaan ajoissa, että patterit pitäisi vaihtaa. Jos niitä ei muistutteluista huolimatta vaihda ajoissa, lukkoon saa liitettyä 9 voltin patterin ulkoapäin, ja sitä voi käyttää normaalisti, Petri Taipalvesi kertoo.

– Meillä ei siis ole piilossa vara-avainta, vaan varaparisto!

Esimerkiksi remonttimiehet pääsevät yhdellä numerokoodilla sisään vaikka päivän ajan ja heidän tulemisiaan ja menemisiään voi seurata, vaikka ei olisi itse paikalla.

Älylukko koululaisen käytössä

Moni perhe valitsee älylukon juuri silloin, kun lapsi mene kouluun: älylukko helpottaa lapsen kulkemista ja vanhemmat pystyvät paremmin seuraamaan jälkikasvunsa tulemisia ja menemisiä.

Petri Taipalvesi on vakuuttunut, että nyt nelivuotias lapsi oppii kasvaessaan käyttämään koodilukkoa. Lapset ovat tottuneet erilasiin koodeihin, joilla avataan puhelimia ja tabletteja, Tosin hänen mielestään kulkutunniste on lapsen käyttöön parempi kuin koodi.

– Numerosarja nuoren lapsen käytössä on minusta hieman riski, mutta tägi on turvallinen. Jos se vaikka hukkuukin, voin puhelimella avata lapselle oven ja nollata tägin, ettei kukaan muukaan pääse sillä sisälle.

Ja jos tägi eli tunniste sitten löytyy myöhemmin, kuten on tapana, voi sen ottaa uudelleen käyttöön ilman lisäkuluja.

Oven lukitustilanteen tarkistaminen onnistuu vanhemmilta älypuhelimella lapsen ollessa yksin kotona. Jos lapsi on lähtiessään unohtanut lukita oven, sen voi lukita etänä.

Yale Doorman -älylukkoon saa mobiilikäytön hankkimalla lukon lisäksi Yale Smart Home -keskusyksikön sekä lukkomoduulin.

↑Yale Doorman -älylukon kulkukoodeja voi hallinnoida itse myös etänä ja kadonneen kulkutunnisteenkin voi poistaa käytöstä saman tien, jos vaikka tägi katoaa.

Edullinen älylukko

Petri Taipalvesi on seuraillut lukkojen hintoja. Hän uskoo, että älylukko pärjää hintavertailussa tavalliselle lukolle eli ei ole käytännössä sen kalliimpi.

Abloy Oy:n Yale Doorman -älylukon hinta on Abloy-tuotteiden jälleenmyyjillä noin 360 euroa, mikä vastaa suunnilleen mekaanisen Abloyn Sento -lukituksen hintaa kolmella avaimella. Yale Doorman -älylukko-pakkauksessa tulee mukana varsinaisten lukitushelojen lisäksi oven painikkeet, lukkoa operoiva sähköinen lukkorunko sekä kolme kulkutunnistetta. Vastarauta tulee molemmissa tapauksissa hankkia erikseen.

Älylukon, kuten mekaanisenkin lukon, voi joko asentaa itse, kuten Petri Taipalvesi teki, tai asennusta voi pyytää Abloy-valtuutetulta Yale-partneri lukkoliikkeeltä. Asennus maksaa keskimäärin alle 200 euroa.

Älylukon etäkäyttö matkapuhelimella mahdollistuu erikseen myytävällä lisäosalla, johon kuuluu nettiin yhdistettävä keskusyksikkö sekä lukon sisään asennettava lukkomoduuli. Etäkäytön mahdollistavan lisäosan kustannus on noin 180 euroa.

Hintasäästöä tulee viimeistään silloin, jos avaimet katoavat: Yale Doorman -älylukon kanssa kadonneista avaimista ei tarvitse huolehtia, eikä lukkojen sarjoittamisen synny lisäkustannuksia. Älylukon kulkukoodeja voi hallinnoida itse ja kadonneen kulkutunnisteenkin voi poistaa itse käytöstä.

Katso Yale Doorman -älylukon asennusohje tästä:

Kokonainen turvajärjestelmä ilman kuukausimaksua

Yale Doorman -älylukon lisäksi Taipalvesillä on Yale Smart Home -hälytinpaketti ja Yale-valvontakamerat lisäämässä perheen turvallisuutta. Se on kuukausimaksuton järjestelmä, jonka suurin höyty koituu silloin, kun perhe ei ole kotona.

– Saamme kännykälle kaiken tarvittavan tiedon kodin tilanteesta. Jos siellä on normaalista poikkeavaa liikettä tai vaikka jotain tulipaloon viittaava, voimme kutsua itse pelastuslaitoksen tai virkavallan paikalle, Petri Taipalvesi kertoo.

Hälytinjärjestelmää Taipalvedet ovat laajentaneet Yale-valvontakameroilla. Koko turvajärjestelmän yhteensopivuus on hyvä asia, sillä älylukot voi yhdistää hälytinjärjestelmään ja niitä voi käyttää samalla applikaatiolla.

– Hälytysjärjestelmä kytkeytyy automaattisesti päältä, kun lukko avataan koodilla tai tunnistella, joten kotiin saavuttua ei tarvitse erikseen kytkeä varashälytintä pois.

– Tämä on erityisesti lapsiperheessä hyvä ominaisuus. Ja kun lapsi lähtee kotoa, vaikka kaverin luokse, voin laittaa hälytykset etänä päälle ja lukita oven, Petri Taipalvesi kiittää.

↑Yale Doorman -älylukon lisäksi Taipalvesillä on kuukausimaksuton Yale Smart Home -hälytinpaketti ja Yale-valvontakamerat lisäämässä perheen turvallisuutta.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

abloy avaimeton lukko kodin turvajärejestelmä Yale Doorman -älylukko Yale Smart Home -hälytinpaketti Yale-valvontakamerat älylukko