MAINOS | Motiva Oy

Älyohjaus laskee pientalon lämmityskustannuksia

Lämmitys
Älyohjaus pientalossa voi tuoda jopa useiden tuhansien säästöt vuodessa. Suurimmat säästöt saadaan lämmityskuluista. Taloautomaatio on järkisijoitus myös vanhempiin taloihin.
24.5.2023

Älyohjaus pientalossa on yhä useamman ulottuvilla. Toimiva älyohjausjärjestelmä ja kotiautomaatio parantaa energiatehokkuutta ja sisäilmaolosuhteita, ja sen avulla energiakustannukset voidaan saada laskuun. Se myös lisää kodin viihtyisyyttä sekä helpottaa asukkaan arkea ja säästää aikaa.

Kodin automaatiojärjestelmällä voi helposti optimoida kodin tekniikkaa keskitetysti niin, että eri järjestelmät ja laitteet kommunikoivat keskenään. Siihen voi kytkeä monia järjestelmiä ja toimintoja, ja ohjata esimerkiksi lämmitystä, ilmanvaihtoa sekä valaistusta, sanoo energiatehokkuuden asiantuntija Päivi Suur-Uski Motivasta.

Älyohjaus mahdollistaa seuraamaan talon

  • lämmön-, sähkön ja vedenkulutusta
  • kosteutta
  • sisälämpötilaa ja hiilidioksidipitoisuutta
  • palo- ja murtovaroittimien tilaa
  • turvakameran kuvaa.

Kun koti on tyhjänä, automaatio voidaan asentaa poissaolotilaan, joka laskee huonelämpötiloja, hidastaa ilmanvaihtoa sekä sulkee pistorasiat ja valaistuksen. Vastaavasti ennen kotiintuloa voidaan nostaa lämmöt ja käynnistää ilmanvaihto.

Älyohjaus on käytössä, kun nainen ja mies tarkastelevat talon energian käyttöä tabletilta.

Älyohjaus säästää eniten lämmityskuluista

– Älyohjauksella voidaan vähentää energiankulutusta noin 10–20 prosenttia, kodista, lämmitysjärjestelmästä ja käyttötavoista riippuen. Säästöä saadaan etenkin lämmityksestä, Päivi Suur-Uski toteaa.

Suurin vaikutus on sillä, kun lasketaan käyttämättömien tilojen lämpötilaa. Lisää tehokkuutta energiankäyttöön kotiautomaatiolla saa, kun sillä ohjataan lämmitystä sähkönhinnan, säätietojen ja sisälämpötilojen perusteella. Automaation voi opettaa optimoimaan lämmitysmuodon valinnan ulkolämpötilan ja pörssisähkön vaihteluiden perusteella.

Myös koneellisessa ilmanvaihdossa on suuri säästöpotentiaali.

– Ilman taloautomaatiota lämmitys ja ilmanvaihto saattavat toimia päällekkäin niin, että kotia yhtä aikaa lämmitetään ja viilennetään, jolloin energiaa kulutetaan turhaan, Suur-Uski muistuttaa.

Älyohjaus parantaa talon energiatehokkuutta, suosittelee Päivi Suur-Uski Motivasta.
Energiatehokkuuden asiantuntija Päivi Suur-Uski Motivasta suosittelee älyohjauksen käyttöä talotekniikassa.

Älyohjaus sopii kaikenlaisiin pientaloihin

Jos oma talo on vasta rakenteilla, taloautomaatiosuunnittelu tulisi ottaa huomioon suunnitelmissa mahdollisimman varhain.

Automaatiojärjestelmä sopii kuitenkin kaiken ikäisiin koteihin, joissa halutaan säästää energiakuluissa ja parantaa asumismukavuutta. Vanhemmissa kohteissa on usein suurempi energiansäästöpotentiaali niiden huonommasta energiatehokkuudesta johtuvan isomman energiakulutustason takia.

Yleisellä tasolla kotiautomaatiojärjestelmä maksaa noin 3 000–4 000 euroa. Hinta vaihtelee paljon sen mukaan, millaisia laitteita ja tiloja kyseisessä talossa on.

– Vaikka järjestelmään on laitettava jonkun verran alkuinvestointia, tuo se halvemmankin sähkön aikana todennäköisesti energialaskuihin huomattavia pienennyksiä. Automaatiojärjestelmä paitsi helpottaa kiinteistön ylläpitoa ja siten kohentaa sen kuntoa, voi myös vaikuttaa positiivisesti talon jälleenmyyntiarvoon, Suur-Uski sanoo.

Lisää asiaa taloautomaatiosta ja esimerkkitoteutuksista: Energiatehokaskoti.fi – Taloautomaatio

Lue lisää Motivan energiavinkkejä

Motiva Oy:n ylläpitämä valtakunnallinen kuluttajien energianeuvonta tarjoaa maksutonta ja puolueetonta tietoa kotitalouksille siitä, millaista on energiaa, ympäristöä ja ilmastoa säästävä arki kotona. Ota yhteyttä sähköpostilla kuluttajaneuvonta@motiva.fi ja tutustu sivuihimme www.motiva.fi/koti_ja_asuminen.