Älytelevisiosta puhuttaessa tarkoitetaan käytännössä kodin viihdekeskusta, jonka keskipisteenä on televisio. Maailma on muuttunut tässäkin suhteessa, sillä kaikkien ominaisuuksien ei enää tarvitse – eikä kannatakaan – keskittyä yhteen laitteeseen.
– Trendinä on siirtyminen yhä suurempiin kuvaruutuihin, joiden terävyys ja värintoisto on aivan toista luokkaa kuin muutama vuosi sitten. Koteihin hankitaan jo 60- ja 70-tuumaisia televisioita, jotka sopivat katseluetäisyydeltään tavalliseen olohuoneeseen, teknisen alan maahantuoja Hedengren Kodintekniikan toimitusjohtaja Mikael Santala kertoo.
Television ensisijainen ominaisuus on laadukas kuvantoisto, vaikka samaan laitteeseen voi olla integroituna älytelevision toimintoja. Kyky prosessoida kuvadataa sekä tuottaa siitä korkealaatuinen, useilla eri kriteereillä arvioitava kuva, asettavat televisiot jatkossakin paremmuusjärjestykseen.
Älytelevisioiden tuloa koteihin on hidastanut yhteisten standardien puute ja sen myötä eri laitteiden ja sisältöpalvelujen yhteensopimattomuus. Televisio ja älykkäät palvelut ovat käytännössä yksi paketti, eikä käyttöliittymissä ole vielä päästy tietokoneen kaltaiseen monipuolisuuteen.
MAINOS
Kuvassa HDThunder HD6000 -digiboxi, jonka ominaisuuksiin kuuluu mm. elokuvien ja TV-sarjojen tilauspalvelu Headweb.
Mikael Santalan mukaan televisioiden kehityskulku tulee toki jatkumaan kohti älykkyyttä ja palveluja. Tätä ei kuitenkaan tarvitse odotella, sillä älyn voi sijoittaa tv-tason hyllylle. Uudet tallentavat digiboksit sisältävät jo älytelevisioiden ominaisuuksia internet-yhteyksineen ja palveluineen.
– Suomalaisosaamisen tuella esimerkiksi amerikkalaisen Broadcomin uusin prosessoritekniikka on onnistuttu tuomaan ensi kertaa digibokseihin. Vaikuttava visuaalinen käyttöliittymä ja nopea reagointi käskyihin ovat aivan muuta, mihin nykybokseissa on totuttu. Näitä uuden sukupolven tuotteita tullaan näkemään jo tänä jouluna, Santala ennakoi.
Johtojen selvittely ja pölyjen pyyhkiminen muistuttaa mieleen, mitä osia viihdekeskukseen on tullut vuosienmittaan hankittua. Jos televisiossa on Full HD- merkintä ja olet kuvan laatuun tyytyväinen, kannattaa huomio kohdistaa digiboksiin. Muistele, milloin se hankittiin ja miltä sen käyttö on tuntunut. Jos aikaa on jo ehtinyt vierähtää, joudut aina poistamaan vanhoja ohjelmia ennen tallennusta tai käyttö on jäänyt vähälle, on aika vaihtaa uuteen.
MAINOSViihdekeskuksesta tuskin voi puhua, jos laitteiden operointi tuntuu työläältä. Digiboksista on tulossa kaiken yhdistävä keskuselementti, ei ainoastaan tekniikalle, vaan myös kanavavalikoiman, internetin, verkkopalvelujen ja käyttäjän suuntiin.