MAINOS

Älyvalaisin ja älylamppu parantavat kodin valaistusta – ja arkea!

Sisustus

Älyvalaisin tuo kotiin uudenlaisia käyttöominaisuuksia, jotka helpottavat kotona tehtäviä askareita tai luovat halutunlaista tunnelmaa. Mikä on älyvalaisin tai älylamppu, ja tarvitaanko asennukseen jotain erityistä? Entä mitä älyvalaistus maksaa?

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

↑ Philips Hue

Miten älyvalaisin eroaa tavallisesta valaisimesta? Miksi älyvalaisin kannattaa hankkia? Tarvitseeko asennusvaiheessa huomioida jotain? Mitä älylamput ja -valaisimet maksavat? Me kysyimme, Verkkokauppa.comin tuotepäällikkö Katja Roiha vastaa! 

1. Mikä ero on tavallisen valaisimen ja älyvalaisimen välillä?

Myynnissä on sekä älylamppuja että älyvalaisimia. Älylampuissa eli polttimoissa on olemassa eritasoisia ”älytasoja”.

Ensimmäinen askel tai taso älyvalaistuksessa on älylamppu, jota pystyy tavallisella valokytkimellä portaittain himmentämään tai muuttamaan valonsävyä. Joidenkin älylamppujen mukana on kaukosäädin, jolla pystyy vaihtamaan lampun väriä tai himmentämään valoa. Toiminta rajoittuu yleensä vain tähän yhteen lamppuun eikä useampaa lamppua voi liittää toimimaan samaan aikaan. Älylampuissa on siis tavallisen LED-lampun elektroniikkaan sisällytetty lisätoiminto.

Varsinaiset älyvalaisimet ja älylamput ovat tuotteita, joita voidaan ohjata suoraan puhelimen bluetoothilla tai WiFillä valmistajan oman applikaation avulla. Valaisimia varten voi olla myös oma tukiasema, jolloin valaisimeen saa myös etäyhteyden puhelinsovelluksella netin kautta. Samalla applikaatiolla voi ohjata useita lamppuja ryhmänä tai yksinään. Kaikki älyvalaisimet käyttävät jonkinlaista langatonta yhteyttä bluetoothista matalatehoiseen langattomaan omaan verkkoonsa. Älyvalaisimien toimintaa ohjataan erilaisilla tekniikoilla tai protokollilla, ja siksi ne eivät kaikki ole keskenään yhteensopivia. Jos ohjelmointi ei kiinnosta, kannattaa hankkia vain yhdellä järjestelmällä toimivia tuotteita ja varmistaa, että mahdollisesti eri valmistajien tuotteet samaan järjestelmään ovat yhteensopivia.

Älyvalaisimissa ja -lampuissa on olemassa kahdenlaista valoa: on pelkästään valkoisen valon eri sävyissä toimivia valaisimia sekä sellaisia, joissa on valkoisen valon lisäksi myös kaikki RGB-värit. Tällöin puhutaan RGBW-väreistä.

Valoon voidaan tyypistä riippuen muuttaa värisävyä ja sille voidaan luoda automaatioita: valot esimerkiksi syttyvät automaattisesti tiettyyn kellonaikaan tai herättävät sinut. Valo voidaan myös laittaa ohjautumaan puhelimen paikannuksen kautta, jolloin valot menevät päälle, kun saavut puhelimesi kanssa kotipihaan. Valaisimilla voidaan luoda tunnelmavalaistuksia juhlissa tai ne voivat toimia liiketunnistimen avulla.

Älyvalaisin voidaan myös liittää osaksi koko kodin automaatiojärjestelmää. Joitakin niistä voidaan komentaa myös ääniohjauksella iPhonella Sirin kautta, Amazon Echolla tai Google Home -laitteella. Näin voit pyytää Siriä tai Googlen assistenttia sytyttämään eteisen valon, kun saavut kotiin isot kauppakassit käsissäsi.

Ulkovalaisimeksi sopivia älyvalaisimia on vähitellen saapumassa tänä vuonna markkinoille, kun Philips julkaisee kesäkuussa 2018 HUE-sarjan ulkovalaisimet sekä pienjännitteiset kohde- ja pollarivalosarjat. Osram Smart+ -tuotteissa on jo nyt ulkokäyttöön sopivaa RGB-valonauhaa sekä matalaa pinta-asennettavaa pollarivalosarjaa, jotka voi helposti asentaa itse puutarhaan esimerkiksi istutusten joukkoon. Sarjoissa on valmiina pistokeliitäntä eli kiinteää sähköasennusta ei tarvita. Nyt myös ulkovalaisimen käyttöä pystyy säätämään aiempaa tarkemmin ja asettamaan ajastuksia myös etänä!

Ledvancen--Osram-Smart+-Apple-HomeKit--LED-älylamppu

↑ Ledvance: Osram Smart+ Apple HomeKit Led- älyvalaistus.

2. Milloin kannattaa valita älyvalaisin?

Älyvalaisin hankitaan, jos halutaan enemmän valaistusvaihtoehtoja ja mahdollisuuksia valontehon säätämiseen ja tunnelman luomiseen ilman sähköasennuksia. Esimerkiksi himmennettävyyden saa käyttöön ilman sähköasentajan käyntiä, kun tavalliseen kattovalaisimeen asennetaan portaittain himmennettävä lamppu. 

Älylampun voi usein asentaa jo olemassaolevaan valaisimeen, eli kodin sisustukseen jo aiemmin valittuja valaisimia ei tarvitse vaihtaa uusiin saadakseen älykkäitä valaistusratkaisuja käyttöön.

Älyvalaisimilla on monia käyttökohteita:

  • Lastenhuone: kirkas valo leikkien aikana ja aamuisin tai iltaisin himmeä valo heräämistä tai nukahtamista varten. 
  • Olohuone: elokuvan alkaessa valoteho voidaan säätää juuri elokuvien katsomiseen sopivaksi.
  • Keittiö: kokatessa kirkkaampi valo, ruokailun aikana tunnelmavalaistus.
  • Makuuhuone: koko kodin valot voidaan sammuttaa vaikka yhdellä kertaa, vaikka olisit jo sängyssä.
  • Koko talo: ajastukset voidaan säätää toimimaan vaikka eri aikaan eri päivinä ja jokaiseen valaisimeen erikseen, joten matkoilla ollessakin talo näyttää asutulta.

3. Vaatiiko älyvalaisin jotain erityistä?

Älylamput ovat mallista riippuen hieman entisajan hehkulamppua suurempia. Varmista,  että lamppu mahtuu valaisimen kuvun sisälle, jos haluaa asentaa lampun vanhaan valaisimeen.

Älyvalaisimet ovat normaalivalaisimien kokoisia eikä niiden sähköliitännöissä ole mitään erityistä. Kattovalaisimissa muuntajat on rakenteeseen piilotettuja. Pöytä- ja lattiavalaisimissa muuntaja on joko pistokemuuntaja tai muuntaja on piilotettu johonkin rakenteeseen. Kaikki älyvalaisimet ovat suurten globaalien valmistajien valmistamia. Niitä ei siis ole suunniteltu suomalaiseen pistokkeella koukkuripustukseen eli myös riippuvalaisimet vaativat usein kiinnityksen ruuveilla kattopintaan.

Älyvalaisinta tai älylamppua ei yleensä voida asentaa sellaiseen paikkaan, jossa on himmenninkytkin. Silloin pitää kutsua sähköasentaja vaihtamaan himmennin tavalliseksi valokytkimeksi.

Itse älyjärjestelmän käyttöönotto on yleensä hyvin helppoa, puhelimeen ladattu valmistajan sovellus ohjaa hyvin kohta kohdalta eteenpäin. Lisäksi monella valmistajalla, kuten Philipsillä, Nanoleafilla ja Osramilla, on esimerkiksi YouTube-videoita asennuksesta. 

Philips-HUE-valaistus

↑ Philips HUE-valaistus.

4. Mitä älylamppu ja älyvalaisin maksavat?

Älylamput maksavat noin 10 eurosta (kolmiportainen valon kirkkauden säätö, normaali valokatkaisija) noin 60 euroon (Philipsin tai Osramin älylamppu kaikilla valkoisen valon sävyillä sekä RGB-väreillä). Älyvalaisimet puolestaan maksavat n. 50–400 euroa riippuen tehokkuudesta ja käyttötarkoituksesta.

Tämän lisäksi tulee kustannuksia mahdollisesti tarvittavasta tukiasemasta n. 40 euroa. Tukiaseman kautta valaisimen toiminnot saadaan käyttöön. Yhdellä tukiasemalla voidaan ohjata useita kymmeniä valaisimia eli usein kotiin riittää yksi tukiasema kaikille valaisimille, jos lamput toimivat saman systeemin sisällä.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

kodin valaistus lamput valaisimet valaisin valaistus verkkokauppa Verkkokauppa.com älykäs valaistus