MAINOS

Amarylliksille lämpöä ja valoa, ruukut kellariin – vanhan omenapuun uusi elämä

Piha

Marraskuu meni kuin siivillä ja ensi viikolla ollaankin jo joulukuussa. Ilmat suosisivat vielä ulkona tehtäviä puutarhahommia, mutta taitavat nämä joulunvalmistelut pitää huolen siitä, että enempi aikaa menee nyt niiden parissa. Puutarhaan ehtii aina, ja jouluvalmistelujenkin ohessa on hyvä vaikka yksi puolituntinen siellä ulkoilla, niin saa raitista ilmaa, hyvän mielen ja vaikka muutaman uuden ajatuksenkin samalla. Puutarha on paras terapeutti!

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Amarylliksille lämpöä – jarrua myöhemmin, jos tarve

Amaryllikset haluavat ja tarvitsevat hyvän kasvun evääksi nyt mahdollisimman paljon lämpöä (jopa +40 astetta) ja valoa, ja vähän jos ollenkaan vettä. Näistä lämpö on se tärkein – ja sekin mielellään pohjan kautta.

Kun kasvua on tullut ja kukkanuppu alkaa työntyä esiin, suojalehti alkaa repeytyä ja nupun väri alkaa näkyä, niin siitä kestää normaalissa huoneenlämmössä n. 3-5 päivää kun kukat ovat auenneet. Jos kukat meinaa aueta liian aikaisin, niin sen voi turvallisesti viedä viileään, mutta ei alle +5-asteiseen paikaan. Siellä sitä voi pitää huoletta kaksi-kolmekin viikkoa.

Lyhyesti sama asia:

  • Nyt paljon lämpöä! Parasta alakautta tuleva lämpö (max. +40°C).
  • Valo on hyväksi ja tekee yhdessä lämmön kanssa varsista tanakoita.
  • Niukka kastelu, ennen kuin kukkanuppu puhkeaa esiin. Sitten kastelua lisätään, mutta sipulia ei kuitenkaan hukuteta veteen.
  • Kun kukkanuppu on tullut esiin ja väri näkyy, niin kukka aukeaa normaalissa huoneenlämmössä täysin 3-5 päivän sisään.
  • Jos kukka meinaa puhjeta kukkaan liian aikaisin, niin nupun esiintulon jälkeen sen voi siirtää viileään (ei alle +5°C), max. kolmeksi viikoksi.

Vaha-amarylliksille pätee samat ”säännöt”, paitsi että niiden kastelusta ei tarvitse huolehtia lainkaan koko aikana. Vasta jos istutat sen kukinnan jälkeen uudelleen multaan, rapsutetaan hiukan vahaa pois juurien ympäriltä, istutetaan ja kasvatetaan normaaliin tapaan.

Ilma kylmenee – loputkin ruukut kellariin tai kyljelleen

Ilmojen kylmettyä alkaisi olla se hetki, kun kiikutan loputkin ruukuissa kasvavat monivuotiset kellarin suojaan. Jos sinulla ei ole kellaria, niin hyvä keino on kääntää ruukut kyljelleen, ettei vettä mene ruukkujen sisään ja jäädytä ruukkua rikki ja kasvia hengettömäksi. Nosta ruukut rakennuksen viereen suojaan, ja heitä vielä vaikka hiukan suojaa päälle.

Pian ei kanki enää uppoa – aurausmerkit ja suojaverkkojen tolpat pystyyn nyt

Ja kun maa alkaa jäätyä eikä lunta ole, niin maa jäätyy yllättävän nopeasti niin että rautakanki ei uppoa maahan enää kunnolla. Joten jos sinulla on vielä noita merkkikeppejä tai tukitolppia laittamatta, niin viikonloppuna olisi varmaan hyvä ne jumpata paikoilleen, ettei sitten tarvitse hiki ja kiukku päällä niitä hakata jäätyneeseen maahan.

Kalkkia voi laittaa, mutta minkä verran?

Seppo soitteli ja kyseli, että kun nyt olisi hyvät kelit kalkita, niin minkäs verran sitä kalkkia laitettiinkaan nurmikolle?

Tuo on hiukan paha kysymys vastata, kun se riippuu niin paljon maan kunnosta ja aiemmista kalkituksista. Itse olen pitänyt turvallisena kalkkimääränä n.10 kg / aari (=10m*10m alue), mutta tosiaan maan kunnon mukaan – liika kun on liikaa tässäkin asiassa. Jos edellisestä kalkituksesta on enemmän kuin kaksi vuotta, niin tuon määrän uskaltaa yleensä laittaa huoletta.

Vanhan omenapuun uusi elämä varttamalla

Usein tulee puheeksi kun vanha omenapuu alkaa olla tiensä päässä, mutta siinä on niin hyviä omenoita ja tunnearvoa, että ei sitä poiskaan raaskisi kaataa. No siihen on olemassa helppo ja hyvä ratkaisu – vartetaan sille uusi elämä!

Eli näin lepokaudella leikataan siitä oksia ja pistetään viileään säilöön odottamaan varttamista. Leikattavien oksien on hyvä olla hyväkuntoisia, niitä ihan ulommaisia oksia ja n. 30-40 cm mittaisia. Oksat nippuun, kääreeseen ja viileään. Keväällä / talven aikana ne sitten vartetaan uuteen perusrunkoon ja niin vanha puu saa uuden elämän.

Mikäli varttaminen / perusrunkojen hankkiminen tuntuu hankalalle, niin ei hätää. Ammattitaitoa ja perusrunkoja löytyy kätevästi monilta puutarhoilta ja esimerkiksi Hirvensalmen taimisto tekee sitä ihan tilaustyönä, vaikka yhden puun verran. Sieltä saa tilattua ihan valmiin varttamispaketinkin. Heidän sivuilleen ja ohjeet löydät täältä.

Kuusen kaatoon nousevan kuun aikaan

Kovasti olen itsekin katsellut jo joulukuusia, ja pari hyvää ehdokasta olen katsonut valmiiksi, mutta vielä en niitä kaada. Vasta 8.–18.12., eli nousevan kuun aikaan kaadan sen. Näin se ei varise sisälle ja pysyy muutenkin hyvässä kunnossa koko joulun ajan – ja vaikka pidempäänkin.

”Soma-kalenterista näkee oikeat kuun ajat kätevästi

Tuosta meidän yhteisestä puutarhakalenterista näet vallitsevat kuunvaikutukset aina kertavilkaisulla, ja helmikuun kodalla on tuo symbolien selityskin. Tuo on yleensä aivan riittävä tieto siihen, mitä on hyvä tehdä milloinkin, ja tarvittaessa tarkempia hetkiä minä kerron sitten aina viikoittain.

Lähenevän joulun tuntuista loppuviikkoa ja hyvää alkavaa joulukuuta toivottaa puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity täällä >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Pixabay, Juha Toikka / KodinKukat Oy

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

amarylliksen hoito amaryllis joulukuusen kaato joulukuusi Juha Toikka kalkita kalkki Kodin Kukat


Lisää samasta aiheesta