MAINOS

Amaryllisten kukinta-aika – voimajuoma vuorenkilvistä

PihaSisustus

Amaryllisten kukinta-aika ei riipu vain olosuhteista, vaan tärkeintä on sipulin alkuperä. Oletko kokeillut vuorenkilvistä tehtyä voimajuomaa, Siperian teetä? Entä voiko tuhkaa laittaa kompostiin?

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Siperian teetä, oletko kokeillut?

Minun on pitänyt pitkään testata Bertalan Galambosin ohjetta Siperian teestä, mutta jotenkin se on aina jäänyt. Juoman pitäisi piristää ja lisätä vastustuskykyä, ja usein puhutaankin voimajuomasta.

Eilen illalla katselin vuorenkilpipenkkiäni ja sitten muistin tuon teen. Taskusta veitsi käteen ja hetkessä oli käsi täynnä mustia lehtiä, jotka vein kuivumaan. Nyt sitten kuivatus ja teen tekoon. Onko sinulla kokemuksia teestä? Kerro ihmeessä, jos on, minä olen tuossa asiassa nyt ihan ensimmäistä kertaa ”pappia kyydissä”.

Siperian tee / Bertalan Galambosi

1.     Kerää vuorenkilven mustia lehtiä, huuhdo ne roskista ja kuivata. Murskaa kuivuneet lehdet.

2.     Keitä 2 rkl lehdistä tehtyä jauhetta ja 3 dl vettä n. 10 min. Anna teen seisoa noin puoli vuorokautta ja siivilöi.

3.     Sekoita uutetta 2–3 tl yhteen desilitraan vettä ja juo.

Tuhkaa kompostiin?

Voiko kompostiin heittää tuhkaa? Mielestäni voi ja kannattaakin, kunhan pysyy kohtuudessa. Olen aina heittänyt hiukan tuhkaa kompostiin kaiken talvea. Se tekee hyvää syntyvän mullan ph:lle, ja mielestäni se auttaa myös kompostin käymistä.

Keinovalojen puolueeton testi

Meidän kaikkien tuntema ja varmasti myös arvostama, tv:stä tuttu Paula Ritanen-Närhi, on ottanut työn alle keinovalojen vertailun huonekasveillaan sekä talvetettavien pelargonien kanssa. Paulan kokemuksia voi pitää varmasti luotettavina ja puolueettomina. Jutun voit lukea täältä.

Paulankin testaaman kasvivalon voit tilata täältä.

 

Amarylliksen kukinta-aika

Amarylliksen kukinta-ajasta keskustellaan ja kinastellaan paljon, etenkin sosiaalisessa mediassa. Mikä se kukinta-aika sitten on, riippuu monesta tekijästä, ei pelkästään olosuhteista. Tärkeintä on sipulin alkuperä: puhutaan luonnostaan kukkivista ja preparoiduista sipuleista.

Preparoitu sipuli:

–   Preparoitu sipuli tarkoittaa kasvihuoneessa (yleensä Hollannissa) tänä kesänä viljeltyjä sipuleita, jotka on loppukesällä nostettu ylös ja viety ”pakkolepoon” kylmiöihin, joissa niihin kehittyy kukka-aihiot.

–   Preparoidun sipulin kukinta-aika on yleensä 6–8 viikkoa, joskus jopa 10–12. Eli ne pitäisi olla nyt istutettuina, jos haluaa ne jouluksi kukkaan.

–   Yksi tapa erottaa preparoitu sipuli on sen ”freesimpi” ulkomuoto. Se näyttää ja tuntuukin useimmiten juuri nostetulta.

–   Näitä myydään yleensä kaupoissa, joissa myyntipaikan lämpötilaa ei voida säätää ja sipulin ulkonäöllä on merkitystä. Sipuli kestää pitkän myyntiajan eikä lähde omineen kasvuun.

–   Näistä tulee komeita kukkia, mutta kasvatusaika kukkaan on pitkä.

Preparoimattomat, ammattilaisten käyttämät sipulit:

–   Tulevat pääosin Brasiliasta ja Etelä-Afrikasta.

–   Niiden luontainen kukinta-aika on nyt, joten ne suorastaan uhkuvat kasvuintoa.

–   Nämä tulevat kukaan 3-4 viikossa, normaalissa huonelämmössä.

–   Kasvu lähtee heti käyntiin, kun lämpötila ylittää n. 15 astetta. Jopa pimeässä ja ilman vettä.

–   Ulkomuoto ei ole yhtä ”freesi” kuin preparoiduilla, mutta sillä ei ole vaikutusta kukintaan eikä kasvuun jatkossakaan.

–   Näitä saa yleensä vain suoraan puutarhoilta, jossa ne voidaan pitää kylmiöissä ja samalla jarruttaa niiden ennen aikaista kasvua.

Lisäksi kukinta-aikaan ja kukkavarren pituuteen vaikuttavat:

–   Lämpö -> mitä korkeampi lämpö, sen nopeampi kukintaan tulo ja lyhyempi kukkavarsi. Ihanne on pohjan kautta tuleva lämpö. +22 astetta on hyvä, ja sitä korkeampi lämpö (max. +35) nopeuttaa, alempi (ei kuitenkaan koskaan alle + 15) hidastaa.

–   Valo -> mitä enemmän valoa, sitä lyhyempi kukkavarsi ja hiukan nopeampi kukkaan tulo. Vahva vaikutus etenkin kukkavarren pituuteen. Luonnonvalo hyvä, kasvilampun alla paras.

–   Kastelu -> mitä enemmän vettä, sitä pidempi varsi. Eli parasta olisi kastella (ja liottaa sipulin juuria ennen istutusta 12 h) istutus kunnolla istutusvaiheessa ja sitten pistää kastelukannu hyllylle. Vain pieni määrä vettä harvoin (jos silloinkaan) kasvun aikana. Sitten kun kukka aukeaa sukan sisästä esiin, annetaan vettä kerran viikossa kunnolla. Annetaan mullan kuivahtaa kunnolla kastelujen välissä ja sitten taas uppokastellaan kunnolla ja kaadetaan ylimääräinen vesi pois.

Videovinkit amarylliksen istutukseen

Videovinkit, kuinka amaryllis istutetaan oikein ja kuinka sen kasvatus lasimaljassa onnistuu, löytyvät täältä (ne on kaksi alimmaista videota).

Amaryllisten parhaimmisto lähtee uusiin koteihin

Minulta voi tilata noita luontaisesti kukkivia kaunottaria (ei preparoituja). Tässä suosikkini:

Merry x-mas on aivan uskomattoman kaunis, ja siinä on juuri se oikea joulunpunainen väri. Suuri kukka ja tanakka varsi. Vähintään 2 vartta. Varmaakin varmempi kasvatettava. Kukkii myös hyvin seuraavina vuosina. Ylpeyden aihe joulupöydässä. Tilaa täältä.

Alfresco on ehdoton suosikkini valkoisten joukossa. Etenkin kun olen saanut seurata jo useamman vuoden tämän pikkuisen sipulin uskomatonta tarinaa. Muistan itsekin, kuinka aikanaan epäilin, että ei noin pienestä ja kurttuisesta sipulista voi mitään tulla. Vaan kun sain ensimmäiset kukat auki, niin ikuinen rakkaus tuota kohtaan oli syntynyt. Tämä osoittaa viimeistään sen, että se suurin voima piilee aina sisällä, ei koreissa kuorissa. Tilaa täältä.

Uuden puna-valkoisen Mambon kukkiin ihastuin jokunen vuosi sitten amaryllisten uutuusnäyttelyssä ja varsin tämän heti meille. Kukat ovat isot ja näyttävät, varsi tanakka ja kukkia tulee paljon. Erittäin kauniiksi kukasta tekee tuo yhdistelmä, jossa keskustan valkoisen tähden verhoaa kauniin suonikkaat punaiset terälehdet. Lisäksi terälehdet on onnistuttu viimeistelemään kauniin ohuella valkoisella silhuetilla. Tämä on kuin kaunein taulu ja taideteos. Tilaa täältä.

Katso myös muut amaryllikset täältä.

 

Amarylliksiä voi kasvattaa amaryllisruukussa tai lasimaljassa. Erikoismultaakin on saatavilla: multa on erityisen sovelias juuri amarylliksille ja niiden kasvatukseen jatkossakin.

Helposti ja tyylikkäästi amaryllikset kasvavat nyt jo toista vuotta vahakuorrutteella varustettuna. Vaha-amaryllikset on tänä vuonna tehty noista ei preparoiduista sipuleista, eli kasvu tapahtuu nyt nopeasti ja jouluksi. Nekin löytyvät täältä.

 

Älä unohda näitä!

Joulukaktus-trio: samassa ruukussa on kolme eri väriä. Punaiset, valkoiset ja vaaleanpunaiset nuput ovat valmiina kukkaloistoon. Joulukaktus kasvaa ja komistuu vuosi vuoden perään helpolla hoidolla. Tilaa täältä.

Mitä olisi joulu ilman tasetteja? Vähän kuin kinkku ilman sinappia! Niiden ihana tuoksu valloittaa jo nyt pelkällä ajatuksella. Ei ole helpompaa kasvatettavaa – ja siksi etenkin lasten suosikki ja hyvä ensimmäinen kukkaistutus. Tasetin sipulit löytyvät täältä.

Valkosipulin istutusvinkit

Vaihdoin Mr. Valkosipulin eli Kalevin kanssa ajatuksia valkosipulien istuttamisesta ja samoilla linjoilla oltiin, taas kerran. Kalevi asuu sen verran ylempänä, että hänellä alkaa olla sipulit tältä syksyltä jo istutettu, mutta minulla istutus on ensi viikon ohjelmassa. Lyhykäisyydessään pidettiin tärkeänä:

–   Nyt istutetaan kohopenkkiin.

–   Istutussyvyys saa olla 10–15 cm (ja väli 15 cm), keväällä voi hiukan lanata maata pois päältä, jos kevät on suotuisa, mutta ei välttämättä tarvitse.

–   Lannoite olisi hyvä saada nyt penkkiin, mutta ei sekään ole välttämätöntä. Jos ei onnistu nyt, niin sitten vain keväällä ajoissa ja kasteluveteen sekoitettuna muutaman kerran useammin, niin yhtä hyvin kasvaa.

–   Kun lunta ei ole, istutukset olisi hyvä peittää vaikka oljilla tai vastaavalla materiaalilla. Silloin maan lämpö pysyy pidempään 4 asteen paikkeilla ja kynnet juurtuvat hyvin, mutta eivät lähde kasvuun muuten.

Kalevin kirjaa, ”Kiehtova kynsilaukka”, on muuten vielä muutama jäljellä täällä.

Ritu antoi myös hyvän vinkin, jos istutusmaa on oikein savinen: ”Minulla on savinen, kova maa, jota parannan joka vuosi kompostilla, hiekalla ja turpeella. Kun istutan talvivalkosipulit muokattuun maahan, teen paksulla kepillä syvät kolot saveen, pudotan valkosipulin kynnet koloihin ja täytän kolot hiekalla. Näin valkosipulit on syksyllä helpompi nostaa kuin tiukasta savimaasta. Toimii! ”

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity täällä >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Pixabay, Juha Toikka / KodinKukat Oy

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

amaryllis joulukaktus joulukukat joulukukka kasvivalaisin kasvivalo komposti kompostori


Lisää samasta aiheesta