MAINOS

Amaryllisten syyshuolto, vinkit hirvikärpäsiä vastaan – kalenteri kaipaa kuvia

Piha

Syksyiset ilmat saapuivat hiljalleen ja nyt alkaa ilma jäähtyä siihen tahtiin, että päästään vihdoin aloittamaan syysistutukset. Ainoastaan talvivalkosipulit jätetään vielä istuttamatta, sillä lämpimiä jaksoja on vielä luvassa ja ne saattavat lähteä kasvuun mikäli maa lämpenee liikaa (yli +5 asteen).

Jaa sosiaalisessa mediassa

Amarylliksen hoito onnistuu myös syksyisin! Tässä tekstissä jaan vinkkejä Amaryllisten ja muiden kasvien syyshoitoon.

Amarylliksen hoito ja -lepo syksyisin

Minusta nämä ilmat muuttuvat nyt siihen suuntaan, että aioin ainakin omat ulkona olleet amaryllikset nostella hiljalleen sisäverannalle. Vaikkei pakkasia ole vielä luvassa, niin laskeva lämpötila ja kosteus eivät välttämättä tee niille hyvää. Ja ehtivät olla riittävän kauan levossa, jotta kukkivat talvella. Näin minä toimin näiden kanssa:

 1. Nosta sipulit verannalle ja lopeta niiden kastelu.
 2. Kun lehdet alkavat nahistua ja multa on kuivunut, leikkaa lehdet n. 2 cm sipulin kaulan yläpuolelta poikki.
 3. Siirrä sipuli ruukkuineen viileään ja pimeään, n. +10-asteiseen paikkaan lepoon.
 4. Anna sipulin olla pimeässä vähintään 10–12* viikkoa, vaikka elonmerkkejä näkysi sitä ennen.
 5. Tuo sipulin sisälle, ota pois ruukusta, pese sipuli ja poista kuolleet juuret.
 6. Liota juuria yön yli vedessä.
 7. Istuta uuteen multaan ja kastele kunnolla.
 8. Nosta ruukku lämpimään ja valoisaan, äläkä kastele seuraaviin viikkoihin kuin korkeintaan hieman**.
 9. Pohjalämpö saa olla korkea, jopa +30–35-astettaastetta (esim. patterin päällä) ensimmäisen kahden viikon ajan. Lämpö, valo ja kastelu vaikuttavat suuresti kukkavarsien pituuteen ja kasvuun***.
 10. Kun kukat alkavat aueta, ala kastelemaan n. kerran viikossa – ja aina alakautta.

* Lepoaika määräytyy pitkälti lajikkeen mukaan – 10 viikkoa on sellainen yleispätevä aika. Toki myös lämpötila vaikuttaa. Usein puhutaan, että yksi aste enempi tai vähempi tarkoittaa yhtä viikkoa lisää lepoaikaa. Ihan näin yksikertainen se ei ole, juuri eri lajikkeiden takia, mutta hyvä muistisääntö kumminkin. Tärkeää on antaa riittävän pitkä lepoaika, sillä kukka-aihiot kehittyvät sipulin sisällä vasta lepovaiheen loppuaikana. Jos lepoaika on liian lyhyt, lopputuloksena nousee vain lehtiä, ei kukkavanoja.

** Alussa hyvä kastelu on helpointa toteuttaa istuttamalla sipuli läpimäräksi kasteltuun ja lämpöiseen, hiekansekaiseen multaseokseen. Kosteaa multaa ruukun pohjalle, napakalla otteella sipulista kiinni ja pienellä pyöräytysliikkeellä saat sen istutettua tiiviisti. Jätä sipulin ”olkapäät” näkyviin ja tiivistä mullalla reunoja vasten sipuli tiukasti ruukkuun. Ruukku saa olla mielellään vain muutaman sentin isompi kuin sipuli.

*** Lämmön, kastelun ja valon vaikutus lyhyesti:

 • Lämpö (+22°C). Korkeampi lämpö = lyhyt varsi ja kukinta alkaa nopeasti. Matalampi lämpö = pitkä varsi, kukkavarsien nousu kestää pitkään.
 • Kastelu. Paljon vettä = kukkavana venyy ja sipulin mätänemisen riski kasvaa.
 • Valo. Runsas valo = lyhyemmät varret ja komeammat värit lehdissä ja kukissa. Luonnonvalolla pärjää, mutta parhaiten onnistut LED-kasvilampun avulla.

Ja mullasta vielä muutama sananen. Paras multa amaryllikselle, ihan niin kuin kaikille muillekin ruukussa kasvatettaville sipulikukille, on sopivasti hiekansekainen multa, jossa myös ravinteita mukana. Eli hyvä seos on puolet taimi- tai kaktusmultaa, ja puolet kukkamultaa. Toki minä pussitan meidän amaryllisten erikoismultaa taas tänäkin vuonna pikkupusseihin (=yhden amarylliksen istuttamiseen tarvittava määrä), ja niitä saat täältä 0,95 € / pussi. Tämä on hyvä seos myös taseteille.

Tomaattien kypsytys jatkuu sisällä

Sen verran valo ja lämpö kääntyy syksyä kohden, että tomaattien kypsyminen ulkona ja lämmittämättömissä kasvihuoneissa alkaa olla lopuillaan. Mutta eipä hätää, vihreät tomaatit kypsyvät hienosti myös sisällä.

Tähän asti olen neuvonut vanhan tomaatin viljelijäkaverini ohjeiden mukaan, että kerää tomaatit sanomalehden päälle laatikkoon ja vie se pimeään n. +20-asteiseen paikkaan. Mutta nyt on tullut uutta tietoa, että ihan samaan lopputulokseen pääsee myös, jos tomaatit jättää valoon kypsymään. Minulla ei vielä ole tuosta niin paljoa kokemusta, että osaisin sanoa lämpötilan tai muiden seikkojen osalta mitään. Jos sinulla on kokemuksia, kuinka saat tomaatit parhaiten kypsymään sisällä, niin kerro ihmeessä. On aina mukava kuulla kokemuksia ja oppia uutta.

Karkottimet päälle nyt

Ainakin minä laitan nyt nuo hiirikarkottimet tuonne pirtin vintille, varastoon, kellariin ja aittaan päälle nyt. Kokemuksesta tiedän, että nyt nuo hiiret alkavat todenteolla etsiä niitä talvimajapaikkojaan. Paljon helpommalla pääsäen kun laitan ne nyt päälle kertomaan minne en halua niiden talveksi tulla. Hiirenlossilla ym. pelaamiset olen jättänyt jo vuosia sitten unholaan. Hirmu huoltaminen ja raatojen keräily, etenkin tuolta missä harvoin käy tai tarvii kiivetä.

Myyrä ja käärmekarkottimet saakin nakutella tuolla missä ovat muutenkin, eipähän tule tontille eikä koiratarhaan suotta.

Amarylliksen hoito ja kasvatus

Karhunlaukka

Karhunlaukan lehdissä on mieto valkosipulin maku, joka karkottaa myyriä. Sitä voidaan käyttää keväällä ruohosipulin tavoin. Myös sipulit voidaan käyttää. Kukkii valkoisin/tähdenmuotoisin kukin.

6,95 € / 10 kpl täältä.

Amarylliksen hoito ja kasvatus

Lumikello

Kuvastossa lumikello on myös esitelty myyrää vastustavana, niin sen verran tarkentaisin sitä, että ne ei varsinaisesti karkoita niitä, mutta ei ne myyrät sen sipuleita syö. Lumikello on siis hyvä valinta, jos pihalla on myyriä. Ihania, ja nyt myös kerrottukukallisena kukkivia lumikelloja saat 5kpl hintaan 5,95 € täältä.

Hirvikärpästakki – vinkki käyttöön

Hirvikärpästakit ovat olleet nyt niin suosittuja, että loppuivat jo hetkeksi, mutta nyt niitä on tulossa lisää. Alkuviikosta tulee seuraava lähetys, jotka saan heti matkaan.

Yksi hyvä idea on käyttää tuota takkia niin, että puetkin sen ulkotakin alle ja helmat housuihin. Sitten kun tulet pois metsästä, niin päällystakki muovipussiin ja pussi solmulla kiinni. Kotona takki pusseineen pakkaseen ja seuraavan päivänä ei tarvitse kuin ropsasta takista hirvikärpäset pois – kätevää ja toimivaa!

Hirvikärpästen loitolla pitämiseksi on kokeiltu vaikka mitä. Tämmöisiä on ainakin kokeiltu:

 • Kylmägeeliä niskaan, stay up -sukka päähän
 • Ilmastointiteippiä takin hartioihin niin, että liimapinta on ulospäin
 • Maalarinhaalari päälle

Kampa on ainakin hyvä olla mukana, sillä saa ne kaikkein kätevimmin hiuksita pois.

Amarylliksen hoito ja kasvatus

Hirvikärpästakin (19,95 €) saat täältä, ja suositun, turvavärisen ja monikäyttöisen sadeviitan 29,95 € (ovh. 39,95) täältä. Molemmat yhdessä löydät (44,95 €) täältä.

Kalenterikuvia huolisin taas ensi vuoden kalenteriin

Meidän perinteistä hyvän mielen puutarhakalenteria alan taas hiljalleen suunnittelemaan ja kuvista olisi kiva aloittaa. Eli jos sinulla on kuvia eri vuodenajoilta, niin laitako minulle sähköpostilla osoitteeseen puutarha@kodinkukat.fi. Tehdään taas yhdessä hiukan erilainen kalenteri, jonka tuottoja ohjaan tuttuun tapaan hyväntekeväisyyteen.

Ja jokainen kalenteriin päätynyt kuvahan tarkoittaa ilmaista kalenteria sinulle!

Syyskuisen ihanaa raikkautta ja mullan tuoksua toivottaa puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Juha Toikka / KodinKukat Oy

Lue myös: Satumainen puutarha, Puutarhatuotteita netistä, Pergolat, köynnöskaaret ja tilanjakajat jäsentävät puutarhaa, Viherpeukalon muistilista, Kasvit muokkaavat pihan tunnelman ja Mitä viljelisin kasvihuoneessa? 

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

amarylliksen hoito amaryllis hiirikarkotin hirvikärpänen hirvikärpästakki Juha Toikka karhunlaukka kesäkukat


Lisää samasta aiheesta