Anitan trendit 2021 – Kylpylätunnelma omassa kodissa

Kylpyhuone
Saunassa ja kylpyhuoneessa satsataan tänä vuonna elämänlaatuun. Peseytymisen lisäksi siellä halutaan viihtyä ja rentoutua. Anita Koponen listaa vuoden 2021 kylpyhuonetrendit!
28.3.2023

↑ Suoraviivaiset ja tyylikkäät kylpyammeet seisovat omilla jaloillaan tai upotetaan lattiaan tai tasoon. Poreammeet vaativat enemmän tilaa kuin pienet ammeet, mikä tulee ottaa huomioon kylpyhuoneen suunnittelussa. (Kuva: Svedbergs)

Kylpyhuone- ja saunatilat ovat tärkeitä puhdistautumisen ja peseytymisen tiloja, mutta tänä vuonna niihin tavoitellaan myös aitoa kylpylätunnelmaa ja hieman luksustakin.

Trendikäs kylpyhuonetila on iso ja avara, kuten kylpylä. Jos talo on vasta suunnitteluvaiheessa, pohjaratkaisua kannattaa miettiä siltä kannalta, että kaikki kylpyhuoneen ja saunan toiminnot saataisiin sijoiteltua pieniinkin neliöihin fiksusti ja avaruuden tuntua lisäten.

Kotikylpylän tärkeimpiä elementtejä ovat tietysti tunnelmallinen sauna, rentouttava kylpyamme ja tyylikäs suihkutila. Monet suosivat perinteisen löylyn sijaan tai lisäksi infrapunasaunaa tai infrapunapaneeleita saunassa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

↑ Mustat yksityiskohdat piristävät harmonisten värien keskellä. (Kuva: Svedbergs)

Harmonisia värejä & herkullisia yksityiskohtia

Kylpyhuoneeseen valitaan tänä vuonna harmonisia värejä, kuten valkoista, erilaisia harmaita ja muitakin luonnonläheisiä sävyjä. Voimaa tuova musta toimii komeasti päävärinä seinissä tai lattiassa mutta myös piristeenä hanoissa, suihkuissa ja pesualtaissa.

Tummansininen on yksi tämän ajan upea seinälaatan väri. Siihen kannattaa yhdistää kultaisia tai messinkisiä hanoja, pyyhekoukkuja, suihkuja, valaisimia, säilytyspurkkeja tai vaikka peilin karmeja. Muutama viherkasvi ja laadukkaat tekstiilit, kuten pyyhkeet, matot ja aamutakit lisäävät hillitysti käytettynä kotikylpylään ylellistä tunnelmaa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

↑ Laatan kuvio jatkuu lattiasta seinään, ja valot tehostavat tyylikästä spa-tunnelmaa. Isot kiiltävät marmorikuvioiset laatat tekevät kylpyhuoneesta erityisen näyttävän. (Kuvat: Cariitti)

Valaistus on tärkeä osa tunnelmaa. Yleisvalaistuksena käytetään kattoon upotettuja ledejä himmentimellä, ja erilaiset valopeilit lisäävät yleisvalon määrää. Sisustusvalaisimissa kimmeltää kulta, kupari ja messinki. Saunan valaistus taas on vähäeleistä ja tehdään esimerkiksi kuituvaloin.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

↑ Jos koti on vasta suunnitteluvaiheessa, voi vielä pohtia, miten pesutiloihin saisi kylpylämäistä avaruutta, harmoniaa ja toiminallisuutta. (Kuva: Svedbergs)

Pesutilassa avaraa ja selkeää

Kylpyhuonetilassa suositaan eleganttia, selkeän suoraviivaista ja modernia tunnelmaa. Mitä vähemmän tavaraa kylpyhuoneeseen kerätään, sitä helpompi se on pitää puh-taana sekä siistinä ja sitä paremmalta siellä näyttää.

Suihkuhuoneen seinissä ja lattioissa käytetään kiveä, marmoria sekä puuta, eli mahdollisimman luonnollisia materiaaleja. Laatat ovat isoja niin seinä- kuin lattiapinnoillakin – valkoista kiiltävää marmoria, kiveä ja betonimaisia laattoja – ja sama sävy voi tyylikkäästi toistua lattiasta seiniin ja jopa kattoon asti.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

↑ Kultaiset, mustat, messinkiset tai kuparin väriset hanat ja suihkut tuovat juuri sen tärkeän viimeisen silauksen kokonaisuuteen. (Kuvat: Hansgrohe)

Kontrastina koville kivipinnoille käytetään puuta, koska se tuo kodikkuutta ja lämpöä. Myös pienempiä laattoja, esimerkiksi mosaiikkia, tuodaan tehosteseiniin. Koska ne ladotaan eri tavalla kuin isot laatat, seinät ja lattiat saavat persoonallisen säväyksen.

Yksi suosituimpia ja trendikkäämpiä vaihtoehtoja pintamateriaaleiksi niin seiniin kuin lattioihinkin ovat sisustuslaastiset eli mikrosementtiset pinnat. Täysin saumattomina ne ovat helppohoitoisia, kauniita ja yhdenmukaisia betonimaisia pintoja eri sävyineen. Mikrosementti sopii hyvin sellaiseenkin kohteeseen, jossa on kalkkipitoista vettä, ja siitäkin on saatavilla useita eri sävyjä.

↑ Tummat lauteet vaaleiden seinien parina luovat kiinnostavan kontrastin, jota korostetaan valaisun keinoin. Lasiseinä saunan ja kylpyhuoneen välissä tehostaa avaruuden tuntua.

↑ Vaaleat vähäeleiset saunatilat edustavat ajattomuutta ja ovat aina muodissa. (Kuvat: Cariitti)

Saunassa koetaan kontrastien voima

Saunassa suositaan ajattomia ja kestäviä ratkaisuja sekä laadukkaita materiaaleja.

Lasipinnat saunan ja kylpyhuoneen välillä ovissa tai jopa kokonaisena seinäpintana lisäävät avaruutta sekä tilan tuntua ja päästävät valon kulkemaan kauniisti saunan sisälle.

Löylyhuoneeseen tehdään myös ikkunoita, joista luonnonvalo ja maisemat päästetään lauteille kaikkina vuodenaikoina.

↑ Löylyhuoneeseen halutaan mahdollisimman paljon luonnonvaloa, eikä komeaa kiuasta piiloteta. (Kuva: Mondex)

Saunassa käytetään yhä paljon tummia sävyjä, jotka tekevät ryhdikkään kontrastin vaaleiden puulauteiden ja -parvien kanssa.

Puuta käytetään muutenkin runsaasti ja esimerkiksi puunsävyinen sormipaneeli on hyvin suosittu materiaali kotikylpylän katoissa: se voi kiertää niin saunan kuin kylpyhuoneenkin katossa sitomassa kokonaisuuden. Sormipaneelilla voidaan toteuttaa myös saunan tehosteseinä tai kaikkien seinien verhoilu.

Ajattomia ja ikuisesti muodikkaita ratkaisuja ovat vaaleat saunat, jotka edustavat vahvasti skandinaavista ja minimalistista tyylisuuntaa. Siksi ne ovat suosittuja ja trendikkäitä vuodesta toiseen. 

Teksti: Anita Koponen, kuvat: valmistajat