Anna nurmikon kasvaa, hoida syysistutuksia ja istuta sipulikukkia ruukkuun

Jätä nurmikko vielä leikkaamatta ja anna sen imeä itseensä auringonsäteitä koko pituudeltaan. Silppua loppusyksystä pihaan varisseet lehdet maaperän ravinnoksi. Istuta sipulikukkia ruukkuun ja saat heti keväällä ihailla niiden kukkaloistoa!
Nurmikko tykkää kasvaa ja oikeastaan ainut, mikä sitä rajoittaa, on päivittäin vähenevä valon määrä. Siksi olenkin nyt antanut numikon kasvaa, jotta sillä olisi mahdollisimman paljon lehtipinta-alaa millä kerätä elintärkeitä säteitä itseensä ja näin varmistaa hyvä talvehtiminen.
Toinen asia on, että kun pihan puut alkavat tiputtelemaan lehtiään ja niitä kertyy aika paljon (jos tuuli ei vie niitä muualle). Itse aioin taas silputa ne nurmikon sekaan, kun viimeisen kerran ennen talvea nurmikon leikkaan. Sinne ne talven aikana maatuvat ja prantavat maata entisestään.
Hoidetaan myös syysistutuksia – istuta kunnolla ja kastele
Etenkin nyt kun ilmat ovat vielä näin aurinkoisia ja lämpimiä, niin syyistutuksia (callunat, ericat, koristekaalit, jne) on hyvä muistaa myös kastella. Ne ovat kuitenkin eläviä kasveja ja näin lämpimällä voivat tarvita jopa yllättävän paljon vettä.
Ja ihan kunnolla ne kannattaa myös istuttaa – näitä ”purkkineen päivineen” isompiin astioihin laitettuja, kuivuneita ja varisevia ”istutuksia” näen turhankin usein. Kyllä elävä kasvi kannattaa aina istuttaa kunnolla, se kiittää siitä kasvullaan pitkään.
Sipulikukkia myös ruukkuun
Nyt kun ei ihan vielä kannata istuttaa kukkasipuleita ulos penkkeihin, niin ruukkuistutuksia voi jo tehdä – tai ainakin valmistautua niihin. Minusta on mukava istuttaa muutama ruukullinen näitä, ja nostella ne sitten keväällä ulos ja terassille. Se on vähän kuin varaslähtö keväälle, piristää ihan mahdottomasti!
Ruukkuun istuttaminen on paitsi helppoa, niin myös älyttömän hauskaa puuhaa.
- Valitse laakea ja riittävän syvä (mielellään yli 30 cm syvä) astia.
- Laita ruukun pohjalle ruukunpaloja tai kevytsoraa salaojaksi (märkyys on sipulikukkien vihollinen nro yksi)
- Käytä hiekansekaista multaa esim. kaktus tai kylvömultaa, noin 2/3 ruukun korkeudesta ja tiivistä se vain kevyesti.
- Istuta sipulit vieri viereen, mutta niin etteivät ne ihan kosketa toisiaan (etenkin jos teet istutuksen yhdestä sortista esim. krookuksista)
- Peittele sipulit samalla mullalla tai hiekalla, ja jätä muutama sentti kasteluvaraa.
- Kastele istutus kevyesti.
- VIe ruukut viileään, n. +6-10°C asteiseen ja pimeään paikkaan talveksi. Istutukset eivät saa jäätyä talven aikana.
- Helmikuusta alkaen nosta ruukkuja valoon ja nauti kasvun ihmeestä ja kukkaloistosta yhdessä kevätauringon ensisäteiden kanssa.
- Vie myös ystävälle iloinen kevättervehdys, josta varmasti riittää iloa pitkään!
Jos haluat istuttaa tällaisen monisipulisen komeuden, niin kaikki muut kohdat tehdään samoin kuin yllä, mutta ainoastaan tuo ruukun täyttäminen ja istutus tehdään vaiheittain.
Ruukuksi valitaan korkeamman mallinen ruukku eli vähintään 30 cm, mielellään 40-50 cm korkea ruukku. Ensin laitetaan isot ja korkeaksi kasvavat lajikkeet (tulppaanit, laukat, narsissit) ruukun pohjalle ja niiden päälle multaa niin, että ne peittyvät. Sitten seuraavat lajikkeet (hyasintit ja matalammat tulppaani- ja narsissilajikkeet) ja taas niiden päälle multaa ja lopuksi kaikki pikkusipulit (krookukset, heinätähdet, villitulppaanit, helmililjat, jne). Eli isot ja pitkät lajikkeet alle ja pienet päälle, tämä on paljon helpompaa kuin mille kuulostaa!
Parhaat ”tarpeet” näihin istutuksiin löydät täältä. Valikoima on vielä hyvä, mutta hupenee kiihtyvällä tahdilla.
Valon puute rasittaa nyt huonekasveja – led-kasvivalolla valoa pimeyteen
En sano, etteikö viherkasvien fiksu hoito (ei liikakasteluja, kasvien sijoitus lämmityskaudella, pölyjen pyyhintä lehdiltä, sumuttelu, jne) ole tärkeää, mutta kyllä se on valonpuute, mikä kasveille on se kaikkein raskain ja rasittavin asia talvella. Auringonvalo on kaiken elämän perusta, ja talvella sitä vain on kasvien kannalta ihan liian vähän.
Led-tekniikka on kehittynyt kasvivalopuolella valtavasti ja tuo helpon ratkaisun tähän ongelmaan. Otetaan siis käyttöön kunnon led-valaisin ja laitetaan se ajastimen taakse, niin että se antaa valoa aamusta iltaa. Itse annan valoa niin, että kasvit saavat lepoa yöllä n. 12 tuntia.
Tämä lamppu, jota itse käytän, on siis ammattilaisille suunniteltu, mutta olen saanut Philpsiltä erityisoikeuden ainoana Suomessa) myydä tätä myös kuluttajille. Kanta on normaali E27 ja olen etsinyt tuohon mukaan myös 3 metrin johdon, jossa on ripustuslenkki valmiina.
Pelkän lampun saat hintaan 65 € (ovh. 75,00) täältä. Lampun sekä ripustuslenkillisen johdon yhteishintaan 69,90 € (ovh. 82,50) puolestaan täältä.
Syyslämpimin terveisin puutarhurisi Juha
Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:
Juha Toikka Kodin Kukat Kodinkukat kukkasipuli kukkasipulit Nurmikko nurmikon hoito nurmikon leikkaaminenLisää samasta aiheesta
Tuotehaku
Hae pientaloasumisen tuotteita ja lisätietoja