MAINOS

Annostele pyykinpesuaine oikein

Keittiö

Väärä annostelu on haitallista. Tutkimuksen mukaan pyykinpesuaine on aiheuttanut joka kolmannelle iho-oireita.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Joka toinen suomalainen ei annostele pyykinpesuainetta ohjeiden mukaisesti. Huolimaton annostelu voi aiheuttaa ihon herkkyyksiä tai oireilua. Joka kolmas suomalainen on saanut pyykinpesuaineesta iho-oireita kuten kutinaa, kihelmöintiä, ihottumaa tai tuoksuyliherkkyyttä.

Oikean annostelun lisäksi myös pyykinpesuohjelman valinnalla on väliä, sillä sopimattoman ohjelman käytöstä voi jäädä ihoa herkistävä pesuaineylijäämä vaatteisiin. Joka viides suomalainen ei kiinnitä huomiota pesuohjelman valintaan.

Pyykinpesuaine voi aiheuttaa herkkyyksiä

1. Nuoret aikuiset noudattavat annosteluohjeita heikoimmin

Lähes puolet suomalaisista (49%) kertoo, ettei lue pyykinpesuohjeita riittävän tarkasti ja vain joka kahdeksas (13%) annostelee pyykinpesuainetta käyttöohjeistuksen mukaisesti. Naiset noudattavat ohjeita tarkemmin kuin miehet.

Huolimattomimpia annosteluohjeiden noudattajia ovat 23–35-vuotiaat nuoret aikuiset. Heistä vain joka seitsemästoista (6%) annostelee käyttöohjeistuksen mukaisesti. Sen sijaan 56–70-vuotiaista joka viides (21%) huomioi ohjeistuksen huolellisesti.

2. Pyykinpesu voi aiheuttaa ihon herkkyyksiä ja oireilua

Lähes joka kolmas (29%) suomalainen on saanut oireita pyykinpesuaineen käytöstä. Pyykinpesuaineen käytöstä johtuva kutina tai kihelmöinti on vaivannut joka seitsemää (14%) ja ihon kuivuminen joka yhdeksättä (11%) suomalaista.  Useita vastaajia oli rasittanut myös pyykinpesusta aiheutunut ihottuma (8%) ja tuoksuyliherkkyys (8%).

Pyykinpesuaineen annostuksella ja valinnalla on merkitystä

pyykinpesukone - pyykinpesuaine

”Monella elää tiukassa harhaluulo, että hyvin likainen pyykki tarvitsee suositeltua enemmän pyykinpesuainetta puhdistuakseen. Jos annostelee liikaa, vaatteisiin jää jäämiä pesuaineesta, jolloin iho ärsyyntyy tai alkaa oireilla, kuten kutista. Kutina aiheuttaa raapimista ja iho rikkoutuu ja tulehtuu helpommin”, toteaa Allergia- ja astmaliiton allergianeuvoja Anne Vuorenmaa.

Pyykinpesuaineille herkkien ihmisten tulisi Vuorenmaan mukaan valita ensisijaisesti hajusteettomia ja nestemäisiä vaihtoehtoja, sillä nestemäinen pesuaine huuhtoutuu pois jauhemaista tehokkaammin. Pyykki tulee lisäksi pestä sopivissa määrissä, jotta se peseytyy ja huuhtoutuu riittävän hyvin. Myös ylimääräinen huuhtelukierros poistaa tehokkaasti kemikaalien jäämiä.

3. Ekologisuus ei vaikuta pyykinpesuohjelman valintaan

Vain 5% suomalaisista valitsee pyykinpesuohjelman ekologisuuden perusteella. Lähes neljä viidestä (68%) kuitenkin valitsee sopivimman pesuohjelman pyykkikohtaisesti. Naiset (75%) kiinnittävät huomattavasti enemmän huomiota sopivimman pesuohjelman valintaan kuin miehet (61%).

Nuorista 23–35-vuotiaista aikuisista vain joka viides (21%) sopeuttaa pyykinpesuohjelman pyykin määrän ja laadun mukaan, kun 56–70-vuotiaista näin tekee jopa kolme neljästä (76%). Selkeä maantieteellinen erokin on havaittavissa: Itäsuomalaiset pesevät pyykkiä yhtä osaavasti kuin 56–70-vuotiaat keskimäärin ja valitsevat sopivan pesuohjelman muita suomalaisia useammin.

Kiinnostava on myös tulos, että vanhat sukupuoliroolit pitävät vielä osittain paikkaansa: miehistä lähes joka kymmenes (9%) ei pessyt lainkaan pyykkiä. Naisista vain 0,6% ei pessyt pyykkiä koskaan.

4. Hyväkuntoiset vaatteet osaavalla pyykinpesulla

Ihonsa terveyden lisäksi osaavalla pyykinpesulla voi vaikuttaa myös vaatteiden hyväkuntoisina säilymiseen merkittävästi. Monet tekstiilit on jo rakenteellisesti käsitelty tiettyä tarkoitusta varten ja saattavat vahingoittua, jos pesuohjeita ei noudata tarkkaan.

Älä yliannostele pyykinpesuainetta

”Pesuaineen yliannostelua tulee välttää, sillä se kuormittaa käyttäjänsä ihon lisäksi myös vaatteita ja jätevesiä”, sanoo suunnittelija Tiia Vanhatapio. Vanhatapio suosittelee pesemään uudet vaatteet ennen käyttöä, jotta vaatteet puhdistuisivat turhista kemikaaleista. Herkkäihoisen ihoärsytykset voivat lieventyä myös huuhteluaineen käytöllä, sillä se pehmentää kankaan kuituja, jolloin ne eivät ärsytä herkkää ihoa.

 

Sähköisenä paneelina suoritetun kyselyn suomalaisten pyykinpesutavoista ja pyykinpesun aiheuttamista iho-oireista toteuttivat yhteistyössä herkän ihon tuotesarja Neutral ja tutkimustalo Cint .  Tutkimuksen kohderyhmänä oli maamme 18–70-vuotias väestö Ahvenanmaan maakuntaa lukuun ottamatta. Vastaajia oli yli 1.000 ja tutkimus suoritettiin syksyllä 2014.

Lisätietoa tuotteista löydät osoitteesta www.neutralzone.fi

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

huuhteluaine iho-oireet pyykinpesu pyykinpesukone