Antimikrobinen lasikuitutapetti pitää homeen ja bakteerit kurissa

Talo

Homeenestoon ja bakteerien leviämisen ehkäisemiseen suunniteltu, metallisuolalla käsitelty lasikuitutapetti sopii rakennusten saneerauksiin ja uudisrakentamiseen.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Metallisuolalla pinnoitettu lasikuitutapetti soveltuu antimikrobisten ominaisuuksiensa vuoksi suurta hygieniaa vaativiin kohteisiin, kuten sairaaloihin, laboratorioihin, kouluihin ja päiväkoteihin, joissa sairastumisen riski on suuri. Seinäjoen keskussairaala pilotoi erikoistapettia saneerauksessaan.

Antimikrobiset lasikuitutapetit yleistymässä myös asuinrakennusten pintamateriaaleiksi

Lasikuitutapetti sopii käytettäväksi kaikissa sekä kuivissa että kosteissa sisätiloissa. Tapetit ovat täysin vaarattomia ihmisille ja lemmikeille.

– Monet sisäilmaongelmat aiheutuvat siitä, että seinät ovat huokoisia, ja tähän antimikrobinen lasikuitutapetti tuo ratkaisun. Homesaneerattavissa kohteissa on korjattava ensimmäiseksi homeen aiheuttaja. Sen jälkeen Fintexin lasikuitutapetti sulkee rakenteissa mahdollisesti piileviltä homeitiöiltä ja rihmastoilta reitin huoneilmaan, Fintex-Tetrakemin Mika Laitinen sanoo.

– Tapettien kiinnitykseen voi käyttää tarkoitukseen sopivaa kiinnitemaalia tai tapettiliimaa. Saumat ja raot on aiheellista tiivistää lisäksi Tetramassalla, että mikrobit eivät pääse huoneilmaan lattian- tai seinänraosta, Laitinen suosittelee.

– Lasikuitutapetti on luonnonmateriaalia eli kiveä, ja siksi se on myös palamaton. Tapetti ei aiheuta allergioita ja on asentajalle vaaraton materiaali, hän lisää.
Seinäjoen keskussairaalan vuodeosasto A 42:a tapetoiva Tomi Karhu Maalausliike R. Lehtimäki Ky:stä kertoo, että tapettia on hyvä asentaa, sillä se on pehmeää ja joustavaa mutta ei veny, eikä siitä jää tikkuja käsiin.

Antimikrobinen lasikuitutapetti

Fintexin lasikuitutapetti sulkee rakenteissa mahdollisesti piileviltä homeitiöiltä ja rihmastoilta reitin huoneilmaan.

Antimikrobisen lasikuitutapetin homeenesto-ominaisuudet

Antimikrobisen lasikuitutapetin homeenesto-ominaisuuksista tiedetään vielä aika vähän. Vaativien kohteiden suunnittelijat ovat omaksuneet ensimmäisten joukossa suojaavien materiaalien käytön. Esimerkiksi Seinäjoen keskussairaalan saneerauksessa on päädytty antimikrobisen lasikuitutapetin käyttöön.

– Mikrobit muuttavat koko ajan muotoaan, ja toisaalta ne ovat yhä vastustuskykyisempiä nykyisille lääkkeille. Sairaaloissa ja hoitolaitoksissa on etsittävä jatkuvasti uusia ja tehokkaampia rakenteellisia ratkaisuja infektioepidemioiden torjuntaan, Seinäjoen keskussairaalan hygieniahoitaja Anneli Panttila toteaa.

– Tutkimme uusia tuotteita, esimerkiksi lattiamattoja, testaamalla niitä itse erillisillä koealueilla. Nyt haimme seinämateriaaliksi matalaprofiilista, helposti puhdistettavaa lasikuitutapettia. Oli hienoa, että Suomessa Kangasalla toimiva Fintex-Tetrakem Oy pystyi toimittamaan meille tapetin, jossa on lisäksi antimikrobiset ominaisuudet. Otimme sen mielellämme käyttöömme, Suunnittelukoordinaattori Kirsti Saarremaa sairaalan tekniikan tilahallinnosta sanoo. Tapetille jo aiemmin tehdyn vertailututkimuksen tulokset olivat käytettävissä, joten sitä ei tarvinnut enää testata.

MRSA ja norovirus eivät elä erikoiskäsitellyn lasikuitutapetin pinnalla

Fintexin pinnoitejärjestelmän etuna on, että homeitiöt ja useat muut haitalliset bakteerit ja virukset, esimerkiksi MRSA ja norovirus, eivät pysty elämään erikoiskäsitellyn lasikuitutapetin pinnalla. Toisaalta ne eivät pysty myöskään läpäisemään tapettia, joten epäpuhtaudet eivät siirry huokoistenkaan seinien välityksellä pilaamaan huoneilmaa.

– Näkyvä puhtaus on jo esteettinen asia meille kaikille, mutta kaikkein tärkeintä on turvallisuus. Sairaalaan ei saa muodostua mitään riskipintaa, joka keräisi mikrobeja ja jota olisi vaikea puhdistaa. Pintojen on kestettävä kulutusta, pintapyyhintää ja desinfektioaineita, Panttila korostaa.

– Kestävä lasikuitutapetti toimii erityisen hyvin kovalla käytöllä olevissa julkisissa tiloissa. Metallisuolalla käsitellyn lasikuitutapetin pinta kestää kolhuja huomattavasti maalattuja pintoja paremmin. Tämä on iso etu hygieniatiloissa, kuten juuri sairaaloissa, suurkeittiöissä ja laboratorioissa. Usein vaurioituneenkin pinnan korjaukseen riittää pelkkä huoltomaalaus, Fintex-Tetrakemin myyntipäällikkö Mika Laitinen kertoo.

Tutkitusti kestävä ja turvallinen

Fintexin tapettiliima ja homeStop-lasikuitutapetti ovat saaneet antimikrobiologisissa vertailutesteissä erinomaiset tulokset (Standardi JIS Z 2801/2000). Tuotteiden valmistuksessa käytettävien raaka-aineiden ympäristöä haittaavat vaikutukset on eliminoitu. Yrityksen tuotannossa ei käytetä lainkaan erittäin myrkylliseksi (T+) luokiteltuja kemikaaleja. Päästöluokitus on M1 ja tuotteilla on CE-merkintä.

Lisätietoja: www.fintex.fi

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

homeenesto homeongelma lasikuitutapetti tapetointi


Artikkelin aiheeseen liittyviä yrityksiä: