MAINOS

Näillä apuvälineillä helpotusta ikääntyvien kotona asumiseen

Sisustus

Jos ikääntyvä aikoo asua pientalossa mahdollisimman pitkään, kannattaa valmistautua ajoissa asumistarpeiden muutoksiin ja tutustua käteviin apuvälineisiin. Lue lisää!

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Valmistaudu ajoissa asumistarpeiden muutoksiin, ja nauti omassa kodissa asumisesta mahdollisimman pitkään. Asunto lähiympäristöineen kannattaa käydä läpi hyvissä ajoin.

Tärkeintä on tarkastaa, millaisia liikkumisesteitä talossa ja pihapiirissä on. Monet niistä on helppo poistaa, toiset taas vaativat jopa rakenteellisia muutoksia. Muutamakin askelma voi olla ylivoimainen este. Kun liikkumiseen tarvitaan apuvälineitä, keskeisten tilojen – keittiö, makuuhuone, wc ja pesutilat – olisi hyvä olla samassa kerroksessa.

Ota huomioon rollaattorin ja pyörätuolin tarvitsema tila


Moottoroitu vuode tuo helpotusta arkeen ja näyttää hyvältä. Sentida Grand, Unikulma.

Kulkuväyliä arvioitaessa pitää ottaa huomioon rollaattorilla ja pyörätuolilla liikkumisen vaatima tila. Ovet pitää saada helposti auki rollaattorillakin liikuttaessa. Kynnykset on usein helppo poistaa. Keskeisiin tiloihin pitää päästä rollaattorilla ja pyörätuolilla, ja niissä pitää pystyä toimimaan apuvälineiden kanssa. Eteiseen tarvitaan tila esimerkiksi ulkona käytettävälle kepille tai rollaattorille.

Autolla pitää päästä lähelle sisäänkäyntiä. Pysäköintipaikalle pitää päästä helposti ja turvallisesti talvellakin.

Älä kurottele keittiössä


Tiskipöydän lähelle pääsee myös pyörätuolilla.


Ulos tulevat hyllyt tai laatikot helpottavat tavaroiden esiinottoa.

Keittiön kaappeja ja laatikoita pitää pystyä käyttämään nousematta jakkaralle tai tikkaille. Vetimien pitää olla riittävän isot, jotta niistä saa kunnon otteen. Astianpesukone ja uuni kannattaa nostaa tavallista ylemmäs. Lieden pitää olla niin sanottu turvaliesi, joka katkaisee virran itsestään tietyn ajan päästä.

Asenna tukikahvoja peseytymistiloihin


Nousutanko voidaan kiristää katon ja lattian väliin helpottamaan nousua esimerkiksi sohvasta.


Kahvoja voidaan asentaa tilapäiskäyttöön esimerkiksi imukuppikiinnityksellä.

Wc- ja peseytymistiloihin pitää päästä pyörätuolilla ja rollaattorilla. Tiloissa pitää olla riittävästi tilaa kääntyä. Alakaapit pitää saada auki pyörätuolista käsin.

Wc-istuimeen tarvitaan ehkä koroke. Nousukahvat tarvitaan wc-istuimen viereen ja suihkuun. Suihkutilaan pitää mahtua tuoli, ja tilaa pitäisi olla myös avustajalle. Kylpyamme kannattaa poistaa. Saunassa lauteiden askelmaväliä voi madaltaa tai vaihtaa lauteet säädettäviksi. Saunaan tarvitaan myös tukikaiteita.

Sängyn molemmille puolille tarvitaan tilaa


Wibo Sentida säädettävä vuode.

Sängyn paikka arvioidaan kulkemisen kannalta. Vuoteen molemmilla puolilla pitää olla riittävästi tilaa. Tilaa tarvitaan myös apuvälineille. Myös nousutukien kiinnitys esimerkiksi seinään pitää ottaa huomioon.

Vuoteen sopiva korkeus on tärkeä, sillä liian matalasta vuoteesta on vaikea päästä ylös. Makuuhuoneen valaistuksen pitää olla riittävä esimerkiksi hoitotoimenpiteisiin. Tärkeää on, että valokatkaisinta voi käyttää myös vuoteessa maatessaan.

Sohvasta pitää päästä ylös

Tuolien ja sohvan mataluus ja pehmeys vaikeuttavat ylösnousua. Saatavana on tuoleja, joissa sähkömoottori nostaa istuinosaa ylöspäin. Apuvälineitä kannattaa ensiksi kysyä omalta terveysasemalta. Jos jotain pitää ostaa, apu löytyy usein helpoimmin netistä. Hakusanalla apuväline löytyy runsaasti apuvälineitä myyviä yrityksiä.


Kepinpidin on pieni ja näppärä apuväline.


Wc-istuimen yhteyteen voidaan siirtää korottaja.


Kun liikkuminen portaissa alkaa olla ongelma, voi asentaa tuolihissin.

 

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

asumisen apuvälineet ikääntyvien asuminen liikkumisesteet porrashissi