MAINOS

Keidas lähellä keskustaa – puolivilli siirtolapuutarha

Yleinen

Siirtolapuutarhan rehevä pihapiiri on raikas yhdistelmä puutarhaa ja luontoa.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Reilun 300 neliön suuruinen siirtolapuutarhatontti on viherpeukaloksi tunnustautuvalle Seija Ahlskogille luovuuden lähde ja rentoutumisen paikka. Lähellä Kokkolan keskustaa sijaitseva keidas on viimeiset kahdeksan vuotta tarjonnut itseoppineelle puutarhurille sekä satoa että silmäniloa.

– Puutarha oli jo alun pitäen kohtuullisen hyvässä kunnossa, joten pääsin alkuun ilman suurempia taikatemppuja. Loistavan sijainnin ansiosta tontti oli kesytettävissä omiin tarpeisiini, joskinsavinen maaperä on antanut hoidolle omat haasteensa.

Siirtolapuutarha on jaettu kahteen eri piha-osastoon, joista toista hallitsee nautiskelijan paviljonki.

Kaksi piha-osastoa.

Seijan puutarha on kaunis, kukoistava ja monipuolinen. Pieni, mutta selkeä piha on jaettu kahteen eri osastoon, joista ensimmäistä hallitsevat runsaslukuiset hyöty- ja koristekasvit ja toista nautiskelijan paviljonki pihakeinuineen ja grilleineen. Tilanjakajina toimivat pihaa halkova sepelipolku sekä hauskat pihakoristeet, kuten kaivo, tuulimylly ja seiväsaita.

Oman erikoisuutensa kokonaisuuteen antaa myös villeys, joka on hyvin tyypillistä lukuisten lajikkeiden siirtolapuutarhoissa.

– Pihoilla saa näkyä tietynlainen vapaus, jota voidaan korostaa hyvin monin eri tavoin. Ravinteita imevä savimaa rajoittaa eksoottisuuden, mutta perinteisen maatalon pihamiljöön omena puineen ja juhannusruusuineen voi luoda kovemmallekin maaperälle. Lannoitteissa, kuten hevosen- ja kanan kakassa ei kannata säästellä, Seija tietää kertoa.

Lukuisten lajikkeiden siirtolapuutarhassa saa näkyä niin villeys kuin luovuuden vapauskin.

Luonnon erikoistehosteet.

Metsään rajoittuva tontti antaa oman mahdollisuutensa hyödyntää myös luonnon omia tehosteita, kuten puita ja kiviä. Raivaukselta säästyneet isorunkoinen koivu ja runsasmarjainen pihlaja antavat näyttävyyden lisäksi tarvittavaa suojaa varjossa viihtyville kasveille.

Seijan puutarhan, lähes sata eri lajiketta, ovat löytäneet paikkansa kokeilujen ja joskus jopa pienten erehdysten kautta.

– Puutarhafilosofiaani kuuluu, ettei puutarhan tarvitse olla levoton. Istutusten tulee olla yhtä luonnon kanssa ja kukkien täytyy sulautua sekä kokonaisuuteen että toisiinsa. Pyrin siihen, että voin nauttia puutarhastani alkukesästä pitkälle syksyyn, Seija luonnehtii hymyillen.

Vuosien saatossa Kokkolan siirtolapuutarhavelho on oppinut lukemaan kasvien kaunistamaa tarhaansa.

Tilan rajallisuudesta huolimatta Seijan puutarhassa menestyy perinteisten kasvien lisäksi myös joukko harvinaisempia lajikkeita, sillä karviais- ja viinimarjapensaiden lisäksi syyssatoa poimitaan myös tyrni- ja kirsikkapuskista. Myös omenoiden, mansikoiden ja yrttien suhteen Ahlskogin perheessä ollaan omavaraisia.

Ruusujen keskellä.

Vaikka hyötykasvien kirjo on runsas, niin valikoimaa löytyy myös koristekasvien puolelta.

Varjossa viihtyvien vuorenkilpien, saniaisten ja humalan lisäksi, Seijan puutarhassa viihtyvät myös syysasterit, poimulehdet, lupiinit, kullervot sekä kestävä ja suosittu tarha-alpi. Erityisen rakkaita ovat kuitenkin ruusut, joita löytyy seitsemän eri lajiketta.

-Ruusut tuoksuvat ihanille ja ovat erityisen kauniita pensaina. Lisäksi joidenkin lajikkeiden pitkä kukinta-aika puoltaa ruusujen kasvattamista myös pienessä puutarhassa, Seija perustelee.

Maaperän ja kasvuolosuhteet huomioon ottaen, lajikkeista kestävimmiksi ovat osoittautuneet muun muassa köynnösruusu ja pohjantähti. Myös juuresta kasvavat jaloruusut jaksavat kukoistaa kesästä pitkälle syksyyn.

Pihapiiri saa tulevaisuudessa pientä täydennystä vesielementtien muodossa.

– Pihakaivo löytyy ja kiviäkään ei tarvitse kaukaa hakea, joten seuraavaksi raivaan tilaa kivikasveille. Olen tyypillinen siirtolapuutarhuri eli sormet mullassa elävä rohkea kokeilija, Sirpa määrittelee tyytyväisenä.

Siirtolapuutarhassa voi viljellä myös huumoria. Vesi valuu räystäästä suoraan kasteluämpäriin.

Kiviaita ja eläinhahmot istuvat hyvin kasvien lomaan. Pihakaivo on valmiina vastaanottamaan puutarhaa elävöittäviä vesielementtejä.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

siirtolapuutarha