Kylpyhuoneremontti: sauna, kylpyhuone ja kodinhoitohuone samassa tunnelmallisessa tilassa

Yleinen

Sauna, pesutilat ja kodinhoitohuone yhdistyivät espoolaisperheen kylpyhuoneen täysremontissa. Tutustu kylpyhuoneremonttiin ja uuteen tunnelmalliseen kylpyhuonetilaan.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Leppeisiin löylyihin ja pihalle vilvoittelemaan. Tähän saunaan en kyllästy ikinä! Nyt pyykinpesukin on suuri nautinto, perheen äiti iloitsee uusista saunatiloista.

Espoolaisen paritalon yli 30-vuotiaisiin tiloihin ei saunavieraita aiemmin juuri kehdannut pyytää. Ennen kaikkea arjen pyykkihuolto takkuili. Ahdas pesuhuone ja pursuavat pyykkikorit piti raivata pois ennen jokaista saunailtaa. Lisäksi pesuhuoneeseen kierrätetyt keittiönkaapit olivat liian pienet lakanoille.

Saunan ”laiturille” mahtuvat myös lasten amme sekä isompikin nuorisoporukka. Toinen laude korvattiin kätevillä irtojakkaroilla, jotka sopivat jalkaraheiksi ja varaistuimiksi myös pesuhuoneeseen.

Lauteet vai laituri?

– Haaveilin yhtenäisestä laituritasosta ja isoista saunatyynyistä. Tosin mieheni ei halunnut nähdä itseään konttaamassa laiturilla hikisillä tyynyillä, emäntä nauraa.

Saunatilojen suunnittelijoiksi valittiin Decorit Sisustuksen Mika Vilkuna ja Tiina Eteläpää. Mika suunnitteli modernin Pro Tähti-saunan, johon perheen äiti sai laiturinsa ja isä pitkän lauteensa. Toisen lauteen tilalle perhe halusi kaksi siirrettävää jakkaraa, jotka urakoitsija Jaan Joonas Plaadikild Oy:stä teki itse.

Viikonloppujen nautiskeluun tilattiin mittatilauksena saunan ulkopuolelta lämmitettävä Semi IKI -puukiuas ja helppoon löylyttelyyn sähkökäyttöinen 10 kilowatin Iki-kiuas.

 

Grohen Euphoria-suihkujärjestelmän kattosuihku kääntyy istuinpenkkien päälle, joten suihkusta voi nauttia istuskellen. Sisemmän ulkooven voi ujo peseytyjä kääntää näkösuojakseen saunojilta.

 

Pesutilasta haluttiin avara ja helppohoitoinen. Siksi alkuperäinen idea kiinteästä suihkuseinästä vaihtui kiinteisiin kulmapenkkeihin ja -hyllyihin.

Isäntä unelmoi poreammeesta, jolle emäntä suostui jättämään pienen option – tosin pihan puolelle. Niinpä pesuhuoneeseen päätettiin avata ovi ulos. Ovea varten tarvittiin piirustukset, toimenpide lupa ja työnjohtaja. Kun suunnitelmat ja kuvat myös kodinhoitotilasta oli tehty – alkoi urakka.

Reikä seinään ja hommiin!

Uudesta oviaukosta purkujätteet saatiin kätevästi ulos suoraan lajitteluun ja peräkärryihin. Tiloista jätettiin paikoilleen vain uudet ikkunat ja vanha pesuhuoneen ovi, joka suljettiin remontin ajaksi.

Pesuhuoneen ja kodinhoitotilan seinille asennettiin Kaakeliluja-levyt, joissa on valmis vedeneristys. Saunan ja pesuhuoneen väliin rakennettiin Lecakevytharkoista seinät, joiden yläpuolelle ja väliin teetettiin lasit Decoritillä. Näin koko pesuhuone sai kerralla tuplamäärän luonnonvaloa.

Iltaisin perhe nauttii tunnelmavalaistuksesta.

– Olen tyytyväinen valaistukseen. Valot syttyvät kerralla koko saunaosastoon ja kattospotteja voi himmentää, jos siltä tuntuu. Saunan kuituvalot ovat aina tunnelma-asennossa ja työtasojen valot voi sammuttaa erikseen vaikkapa joulusaunaan, isäntä kertoo.

 

Näppärä viemärivinkki! Perhe säästi pitkän pennin urakoitsijan näppärän idean ansiosta. Tavallinen lattiakaivo voitiin asentaa aivan seinän viereen, kun kaadot tehtiin saunasta suihkuseinään päin sekä sivuseinistä yhden laatan leveydeltä viemäriin päin. Näin vesi valuu hieman syvennetystä rännistä suoraan viemäriin!

Isot lattialaatat ja tavallinen viemäri?

Lattiaan ja kiukaiden takaseinään asennettiin upeat, lankkumaiset Atlas Concorden Doga Pepper -laatat. Tavallinen lattiakaivo voitiin asentaa aivan seinän viereen, kun kaadot tehtiin saunasta suihkuseinään päin sekä sivuseinistä vain yhden laatan leveydeltä viemäriinpäin. Vesi valuu hieman syvennetystä rännistä suoraan viemäriin.

– Hyvin toimii. Urakoitsijamme Jaanin tekemä ”Jaani-Drein” on kaunis ja edullinen viemäri.

Lepolan Puusepät tekivät mittatilauksena kaksilehtisen ulko-oven, jonka sisäpinta laatoitettiin Atlas Concorden Studio beige -laatoilla. Näin ovi sulautui kauniisti seinään ja kestää roiskeet.

Kun sisempi ulko-ovi on auki, antaa se suihkurauhan saunavieraallekin. Vanhat, vettä tuhlaavat suihkut vaihdettiin Grohen lempeisiin Euphoria-suihkuihin. Nyt lämmintä vettä saa hanasta saman tien, koska veden matka lauteiden alle sijoitetusta, Jäspin 300 litran boilerista on lyhyt.

Naarmuuntumatonta Blanco Dalago -allasta ei tarvitse turhia puunailla. Grohen Eurosmart-hanan alle mahtuu ämpärikin.

Likapyykit ritilälaatikoihin!

Kodinhoitotilasta emäntä halusi pienen ja tehokkaan työpisteen, johon ei edes yritetty mahduttaa kaikkia toimintoja. Kun pyykit kuivataan ja silitetään takkahuoneen käytävällä, ovat saunatilat aina käytettävissä yllätysvieraitakin varten.

– Halusimme ehdottomasti likapyykille lankakorien sijaan ritiläpohjaiset vetolaatikot.

Koska tällaisia ei löytynyt valmiina, vaihdettiin Nixin laatikostoon internetin kautta löytyneet Blumin ritiläpohjat. Nyt nuortenkin on helppo lajitella pyykit, kun kaikki laatikot voivat olla samaan aikaan auki.

Ovi ylös, laatikot auki! Nostomekanismi on kapean käytävän pelastus: lakanat siirretään Nixin kaappeihin suoraan mankelista. Likapyykit on helppo lajitella ritiläpohjaisiin laatikoihin.

 

Korkean kuivauskaapin tilalle saatiin riittävästi laskutilaa pyykinviikkaukseen ja mankelointiin. Pyyhkeet ja lakanat on nyt helppo nostaa heti pesun jälkeen tarkasti mitoitettuihin kaappeihin. Mittoja suunniteltaessa kannattaa huomata, että erikoismekanismit vievät oman tilansa.

Kodinhoitotilan iso allas vaihdettiin hieman pienempään altaaseen, joka riittää mainiosti pikkupyykkäilyyn. Näin pesuaineille ja mopeille saatiin kaivatut säilytystilat. Kodinhoito- ja pesutilan väliin rakennettiin kunnon seinät, jotta kosteus pysyy poissa liinavaatteista. Oven karmit ja lakananvetolaite saivat uuden sävyn mustalla Osmo Colorin vahalla. Lakanat voi edelleenkin vetää kodinhoitotilassa, sillä lasiovi aukeaa kätevästi molempiin suuntiin.

Remontti kesti kahdelta työmieheltä noin kahdeksan viikkoa. Suuremmilta kommelluksiltakin vältyttiin.

– Ihana tästä tuli. Juhannuksena heitimme leppeitä löylyjä ja vilvoittelimme ulkoterassilla, jonka remonttia suunnittelemmekin seuraavaksi, emäntä toteaa.

Mitä maksoi?

 • Saunatilan urakointi Plaadikild Oy 15 000 €
 • Laudepaketti, Decorit Moderni Pro 1 990 €
 • Lämpöhaapapaneelit 1 660 €
 • Iki Kiuas Pilari 10 kw 1 070 €
 • Iki mittatilaus puukiuas ja seinän peitelevy 1 530 €
 • Jäspi-lämminvesivaraaja, VLS-300 S RST 1 642 €
 • Cariitin kosteantilan projektori, kiuaslinssit ja valokuitusarja 750 €
 • Kaksilehtinen ulko-ovi mittatilauksena, Lepolan Puusepät 1 590 €
 • Lattialaatat, Atlas Concorde Doga Pepper 77 € / m²
 • Seinälaatat, Atlas Concorde Studio beige 48 € /m²
 • Lasiseinäke ja saunanovi, Decorit /Glass it 800 €
 • Kodinhoitotilan lasiovi, Glass it 500 €
 • Euphoria -suihkujärjestelmä juoksuputkella ja 180 mm:n sadesuihkulautasella, Grohe 823,49 €
 • Pyyhekuivain XY-4 298 € ja 5-osaisen koukkusarja Sentakia 43 €.
 • Eurosmart-hana, Grohe 2 66,10 €
 • Kodinhoitotilan kalusteet, allas ja taso 4 055 €
 • Välitilan Zenolite-levy (2465 x1240) 470 €
 • Valaistus, mm. kattohalogeenit ja sähkötarvikkeet Huhta Sähkötekniikka 594,93 €

Lisätietoja:

www.decorit.fi

www.plaadikild.tekee.fi

www.ikikiuas.fi

www.grohe.fi

www.sentakia.com

www.lepolanpuusepat.fi

 

Näin tehtiin!

 

Remontti alkoi oviaukosta, josta purkujätteet voitiin lajitella suoraan peräkärryihin.

 

Lepolan puuseppien mittatilausovi sai työmaalla pintaansa superkovat Atlas Concorde Studio beige-seinälaatat. Muovilistat kestävät hyvin kosteutta.

 

Saunan ja pesuhuoneen väliin rakennettiin uudet seinät, joiden tarkka mitoitus teki tilaa toiselle kiukaalle ja pyyhekuivaimelle.

 

Pesuhuoneen kätevät kulmapenkit ja samppoohyllyt tehtiin wedi-levystä.

 

Urakoitsijan näppärä ”Jaani-Drein -lattiakaivo” on saanut vedeneristyksensä.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

Ei liitettyjä avainsanoja.