Lauteita pepun ja silmän iloksi
Oikein valitut saunanlauteet ovat mukavat ja kestävät vuosia. Sopivat rakenteet ja materiaalit helpottavat saunan puhdistamista ja jatkavat lauteiden ikää. Tarjolla on hyvä valikoima sekä kotimaisia että eksoottisia materiaaleja.
Teksti Paula Herranen ja Kyösti Suolanen
Kuvat valmistajien
 
Huom! Hinnat vuoden 2001 tasolla.
 
Kun uusia lauteita ryhdytään suunnittelemaan, täytyy ensin päättää, rakennetaanko ne itse vai valitaanko markkinoiden monipuolisesta tarjonnasta valmislauteet. Jos nikkarin taitoja löytyy omasta takaa – tai sopivalta ystävältä – niin paljon, että tehtävään päätetään ryhtyä itse, seuraavaksi valitaan mieleinen runkomateriaali.

Perinteisin materiaali on puu, mutta nykyään runkoja tehdään paljon myös pitkäikäisistä metalleista: teräksestä ja alumiinista. Lauteet voidaan tukea joko seinistä, lattiasta ja seinistä tai pelkästään lattiasta. Pelkkien seinien varaan kiinnitetty runko toimii pienessä saunassa, jossa on suorat, lyhyet lauteet, mutta kulman tai kaaren muotoiset lauteet on tuettava ainakin osittain myös lattian varaan, jotta niistä tulee vakaat ja kestävät.

Hitsaustaitoinen voi rakentaa metallirungon itsekin, mutta rautakaupoista saa myös valmiita paketteja. Valmis kotimainen teräsrunko maksaa ostopaikasta riippuen noin 50 euroa (300 markkaa) ja teräksinen kippilaude noin 100 euroa (600 markkaa). Alumiinisten kippilauteiden hinnat alkavat noin 70 eurosta (400 markasta). Kipattavat lauteet nousevat näppärästi seinää vasten pystyyn, jolloin saunan siivoaminen sujuu ketterästi.

 
Kuvan lauteet ovat haapaa
Kuvan lauteet ovat haapaa. Lämpökäsitelty haapa on tummempaa, koska käsittely tiivistää puun pintasolukkoa ja saa sen hylkimään likaa.
Kuva Muoto-Lauteet.

Lauteiden pinnalla on väliä

Laudetasoja ei suositusten mukaan pitäisi kiinnittää tukirakenteisiin niin, että niitä ei saa irti pesun ja siivouksen ajaksi. Useimmissa suomalaisissa koti- ja mökkisaunoissa on perinteiset suorat tai L-kirjaimen muotoiset lauteet. Nykyään suositaan kuitenkin paljon myös kaarevia, pyöreitä ja monikulmaisia lauteita. Muoto riippuu tietysti löylyhuoneen koosta sekä oven, kiukaan ja mahdollisten ikkunoiden paikoista. Toisaalta lauteiden muodolla voidaan vaikuttaa myös löylyhuoneen tilantuntuun.

Laudetasoissa käytettävälle puulle kannattaa asettaa kovat laatuvaatimukset. Kestävyys ja helppohoitoisuus ovat peruslähtökohtia, mutta nykyään moni haluaa, että materiaali ja muodot hivelevät pepun lisäksi myös silmiä. Laudepinnan kauneus varmistetaan valitsemalla vähäoksaista, tasalaatuista puuta. Lisäksi puun on oltava kevyttä ja heikosti lämpöä sitovaa, eikä se saa lahota helposti.

Kotimaisen metsän anteja arvostavalla on mistä valita. Mänty on laudepuuksi liian pihkaista, mutta kuusen menekki on edelleen vankkumaton. Esimerkiksi Puukeskuksen myymästä laudepuusta noin puolet on kuusta. Muita kotimaisia vaihtoehtoja ovat haapa ja tervaleppä. Haapaa saa myös lämpökäsiteltynä. Käsittely tummentaa hieman haavan pintaa, kutistaa sen syitä ja tekee siitä viileämpää sekä paremmin likaa hylkivää.

Kevyt abatsi on ulkomainen vaihtoehto, jota tuodaan pääasiassa Norsunluurannikolta, mutta saatavuus vaihtelee muun muassa hakkuiden satunnaisuuden takia. Pohjois-Amerikasta tuodaan laudemateriaaliksi tuijaa, joka on kyllä kestävää mutta kallista.

Tervaleppä on kaunis, lämminsävyinen laudemateriaali.
Tervaleppä on kaunis, lämminsävyinen laudemateriaali. Monet haluavat nykyään lauteisiin pehmeitä, kaarevia muotoja.
Kuva SunSauna.

Laudemateriaalia valittaessa kannattaa ottaa huomioon myös kiuas. Jos saunassa on puukiuas, lämpö karkaa usein yli 70 asteeseen, ja silloin puu alkaa vääntyä. Lämpökäsitelty haapa kestää kuumuutta vääntymättä parhaiten, koska se on jo käynyt noin 250 asteessa. Lämpöhaapa sopii puukiukaalla varustettuun saunaan myös siksi, että sen tumma sävy kestää kiukaasta nousevaa nokea hyvin.

Jos haluaa ajatella lauteita erityisesti siivouksen kannalta, havupuu, kuten kuusi, on tiiviin pintasolukkonsa ansiosta helpoin puhdistaa. Abatsi sen sijaan on materiaaleista huokoisin ja siksi myös vaikein puhdistaa.

 
Tilaisinko valmiit lauteet?
Tätä nykyä laudemarkkinoilla on tarjolla myös useita tyylikkäitä pakettiratkaisuja sekä pieniin että suuriin saunoihin. Omat lauteensa voi suunnitella mittojen mukaan tai ne voi koota valmiista elementeistä, joissa on jokaiseen saunaan sopivia malleja sekä kokoja. Laudevalmistajien valikoimiin kuuluu myös yhtä ja toista kivaa luksusta: erilaisia käsinojia, jalkatukia, selkänojia, säleikköjä istuin- ja jalkalauteen väliin.

Useiden eri valmistajien tarjontaa kannattaa tutkia tarkasti ja tarjouksia pyytää, koska yrityksillä on useita eri malleja, materiaaleja ja hintavaihtoehtoja. Valmistajat osaavat myös antaa asiantuntevia neuvoja lauteiden valintaa ja suunnittelua varten.