Pienikin kasvimaa on iso ilo

Yleinen
Pikku kasvimaa tuottaa ihanaa kesäsatoa, kun perustat sen kunnolla ja valitset sinne hyvän joukon mielivihanneksiasi. Ota tästä vasta-alkajan ohjeet ja tartu reippaasti lapioon.

Aloittelevan hyötypuutarhurin kasvimaa saa kernaasti olla pienen puoleinen. Silloin perustamistyöt pysyvät hanskassa ja taimirivit ojennuksessa kesän aikana. Jos tilaa on, voit laajentaa kasvimaata tulevina kesinä.

Pikku palstan voit perustaa nurmikolle tai joutomaalle, mutta paikan täytyy olla aurinkoinen ja etäällä suurista lehtipuista. Pölyävä tie on huono naapuri, joten etsi paikka kauempaa. Jos lähellä ei ole kasteluvettä, vedä paikalle kesävesijohto.

Sopiva ala.

Esimerkkipalstamme on ulkomitoiltaan vain 3 x 4,80 metriä ja se koostuu kolmesta samankokoisesta penkistä, joilla on pituutta 3 metriä ja leveyttä 1,20 metriä. Kun vaihdat vuosittain perunamaan paikkaa, täytät tärkeän viljelykierron vähimmäisvaatimukset.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Penkkien välisten käytävien leveys on 60 senttiä. Siinä mahtuu työntämään kottikärryjä, virittämään sadetinta ja laskemaan käsistään työkaluja.

Tästä se alkaa.

Kun hyvä paikka on löytynyt, mittaa ja merkitse penkkien nurkat puupaaluilla maastoon. Pingota naru paalusta paaluun, jolloin saat kaivettavien alueiden ääriviivat näkyviin. Käytävän voit perustaa sorapintaiseksi tai jättää leikattavaksi nurmikoksi. Sorakäytävän kohdalta kuorit vain nurmiturpeen, levität paikalle suodatinkangasta tai sanomalehteä ja tuot päälle 5-10 sentin sorakerroksen.

Kasvupenkit on syytä muokata ja parantaa huolella. Poista nurmiturpeet ja kerää monivuotisten rikkakasvien juurakot pois tarkoin. Käännä maa lapionpiston syvyydeltä tai jos maa on hyvin savista tai hiekkaista, korota sitä tuomalla uutta multaa niin paljon, että saat 30 senttiä paksun kasvukerroksen.

Maanparannukseen voit käyttää kasvuturvetta, kompostia, säkkimultaa tai tilata kerralla kuorman laadukasta peruskalkittua ja lannoitettua multaa. Tämän pikku kasvimaan multakerros on kaikkineen noin viisi kuutiometriä. Jos maa on savista, lisää siihen myös hiekkaa. Jos et käytä lannoitettua ostomultaa, lisää maahan jotain seoslannoitetta pakkauksen peruslannoitusohjeen mukaan ja levitä myös kalkkia puoli kiloa neliömetriä kohti kahdelle muulle penkille paitsi perunamaalle tänä keväänä.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Kalkitse perunapenkki sadonkorjuun jälkeen. Sekoita lopuksi kaikki maanparannusainekset keskenään lapiolla tai jyrsimellä.

Kun penkit on muokattu, tiivistä ja tasaa pinta rautaharavalla. Penkkien reunustaminen laudoilla, tiilillä tai vaikkapa pajupunoksilla on hyvä idea. Välttämätöntä se ei ole, ja voit kehitellä juttua myöhemminkin. Jätä kuitenkin multapinta vähän koholle ympäristöstään.

Käy kylvämään.

Merkitse mullan pintaan kaikki suunnitelman mukaiset taimirivit tikuilla tai vedä valmiiksi paikalle vähän vakoa, vaikka et sitä lajia vielä kylväisikään. Kirjoita tussilla puusäleeseen kasvin nimi, niin paikka löytyy helposti. Vedä kylvövaot ja kastele ne vähän ennen siementen ripottelua.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Ja vielä muuta…

Istuta kasvimaalle myös kukkia. Sipuli- ja mukulakasvit, kuten gladiolukset, daaliat ja ruostekukat kaunistavat viljelyksiä pitkään syksylläkin. Ruukkukukkia voit siirtää väljiin riviväleihin tai käytäville mielesi mukaan, ja kylvökukille on yleensä hyvin tilaa käytävien reunoilla. Arat yrtit, kuten basilikan, voit kasvattaa ruukuissa ja siirtää suojaan tarvittaessa.

Nopeakasvuisia retiisejä, lehtitilliä ja lehtisalaatti voit hyvin kylvää jo varhain niille paikoin, jotka on varattu myöhemmin laitettavia lajeja varten. Käytä harvennustaimia uusiin istutuksiin, tee uusintakylvöjä ja hanki kaupasta yksittäisiä taimia, kuten lamopinaattia.

Kesähoito takaa kasvun kohinan.

Rikkaruohot eivät saa vallata kasvimaata varsinkaan alkukesällä, kun taimet ovat hentoja. Ole valppaana ja kitke tai haraa taimivälit ajoissa puhtaiksi. Ryhdy levittämään ruohosilppukatetta maalle heti, kun sitä on saatavana. Myös heinä, olki ja haravoidut lehdet ovat hyvää kateainesta.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Kate vähentää kastelun tarvetta, mutta vettäkin tarvitaan. Parasta on kastella taimia lämmenneellä vedellä, joten laske vesijohtovettä ensin tynnyreihin lämpenemään ja kastele kannulla jopa 20 – 30 litraa neliömetrille kerralla.

Ruohokate on hyvää lannoitetta maalle, mutta voit käyttää myös kaupan lannoitteita. Ohjeet niiden käyttöön löytyvät aina pakkauksesta.

Verraton luonnonlannoite on nokkoskäyte, jonka valmistat helposti niin, että sullot ison ämpärin täyteen tuoreita nokkosia ja täytät astian vedellä. Seisota käytettä kannen alla joitakin päiviä tai jopa kaksi viikkoa. Siivilöi haiseva liemi, laimenna vedellä 1:10 ja levitä kastelukannulla taimille.