MAINOS

Astianpesukone – tiesitkö nämä faktat?

Keittiö

Astianpesukone on 71 %:ssa suomalaisia talouksia. Tiesitkö nämä faktat astianpesukoneen käytöstä?

Jaa sosiaalisessa mediassa

Astianpesukone on nykyään vakiovaruste useimmissa kodeissa. Tuoreen tutkimuksen mukaan 71 % suomalaisista talouksista omistaa astianpesukoneen. Google-haku ”astianpesukone” tarjoaa yli miljoona osumaa.

Tiesitkö nämä faktat astianpesukoneesta?

1. ”Kone on aina liitettävä kuumaan veteen”

Väärin. Koneet pitäisi useimmissa tapauksissa liittää kylmään veteen. Sen avulla voi saada paremman huuhtelu- ja kuivaustuloksen.

2. ”Astiat tulee aina esipestä ennen kuin ne laitetaan astianpesukoneeseen”

Väärin. Kaavi vain enimmät ruoantähteet ja laita automaattinen pesuohjelma päälle. Astianpesukoneen sensorit tunnistavat astioiden likaisuuden ja mukauttavat pesuohjelmaa sen mukaan. Lisäksi astioiden huuhtelu juoksevan veden alla on todellinen kuorma ympäristölle.

3. ”Astianpesukone kuluttaa enemmän vettä kuin käsin tiskaaminen”

Väärin. Alimmillaan kone kuluttaa vettä 6,7 litrasta 10–12 litraan. Käsin peseminen kuluttaa huomattavasti enemmän, varsinkin jos huuhtelee juoksevalla vedellä. Silloin kulutus voi olla jopa 100 litraa.

4. ”Luukku tulee avata heti, kun ohjelma on päättynyt, jotta kaikki höyry pääsee ulos”

Väärin. Odota hetki ohjelman päätyttyä ennen kuin avaat luukun raolleen. Muuten kuuma höyry saattaa vaurioittaa puurakenteita ja työtasoa. Älä sulje luukkua yöksi, se kasvattaa kosteuden määrää.

5. ”Lasit ovat huurussa ja ruokailuvälineissä on ruostetta ‒ astianpesukoneessa täytyy olla vikaa”

Väärin. Varmista, että lasit voi pestä koneessa. Herkkä lasi saattaa vaurioitua koneessa. Yleensä lasi on herkkä pitkille ohjelmille, korkeille lämpötiloille ja pitkille kuivausajoille. Käytä erityistä lasien pesuun suunniteltua ohjelmaa. Laadukkaiden ruokailuvälineiden pitäisi kestää konepesu.

6. ”Tiskikone haisee, se on rikki”

Väärin. Kone ei haise, vaan haju syntyy ruokajäämistä. Pese astiat useammin, pidä luukkua raollaan pesukertojen välillä, pese pidempi ja lämpimämpi ohjelma kerran viikossa ja puhdista kone säännöllisesti sopivalla pesuaineella.

Astianpesukoneen täyttö

49,6 % vastaajista kertoi ärsyyntyneensä tavasta, jolla muut asettelevat astiat astianpesukoneeseen.Kuva: Bosch.

Lähde: Bosch kodinkoneet

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

astianpesukone astianpesukoneen käyttö tiskikone