Ensimmäiset astianpesukoneet olivat niin äänekkäitä, että keittiössä ei juuri voinut rupatella, kun kone oli käynnissä. Nykyiset koneet ovat huomattavasti hiljaisempia ja muutenkin ratkaisevasti parempia kuin vanhat.
Teksti Clas von Bell ja Martti Tala
Kuvat valmistajien ja maahantuojien
 
Huom! Teksti ja hinnat vuodelta 2003.
 
Astianpesukoneet ovat kehittyneet kymmenessä vuodessa huimasti
Astianpesukoneet ovat kehittyneet kymmenessä vuodessa huimasti. Kuvassa Boschin laite.

Astianpesukone kuuluu keittiön varustukseen jo melkein yhtä luontevasti kuin jääkaappi. Uudet koneet ovat paljon kehittyneempiä kuin kymmenen vuoden takaiset mallit. Tarjolla on jopa täysin automaattisia malleja: kone itse tutkii, paljonko sisällä on astioita ja miten likaisia ne ovat, ja valitsee tilanteeseen sopivan veden lämpötilan ja pesuajan. Joissakin koneissa on myös ajastin.

 
Kone pesee astiat suihkuttamalla vettä suihkuvarsista astioiden päälle. Suihkuvarsia on yleensä kaksi, joissakin malleissa kolme. Astiakoreja on yleensä kaksi. Aterimille on oma kori, ja joissakin malleissa on myös pitkille veitsille lokero.
 
AAA-koneet ovat parhaita
Astianpesukoneilla on EY-direktiiviin ja EN 50242 -standardiin perustuva laatuluokitus, joka näyttää koneen suorituskyvyn kolmella osa-alueella. Tulos ilmaistaan kirjaimin: paras arvosana on A ja huonoin G. Ensimmäinen kirjain kertoo energiankulutuksen, toinen pesutuloksen ja kolmas kuivaustuloksen. AAA-merkinnällä varustetun koneen ominaisuudet ovat siis parasta tasoa kaikilla kolmella alueella.
 
Nykyiset astianpesukoneet kuluttavat paljon vähemmän sähköä kuin vanhemmat mallit. Vedenkulutus on jopa alle kymmenen litraa pesukertaa kohti, kun aiemmin koneet saattoivat kuluttaa kaksinkertaisen määrän.
 
Astianpesukoneiden käytön kannalta merkittävä parannus on melutason pieneneminen. Aikoinaan pesun aikana ei samassa huoneessa voinut keskustella. Nyt hiljaisimmat koneet on varustettu äänimerkillä, joka kertoo, milloin pesu päättyy. Hiljaisimpien koneiden äänitaso on jo lähellä 40 desibeliä, kun meluisimpien taso on yli 50 desibeliä.
 
Tiskikoneiden ohjauksessa mekaaninen kiertokytkin on korvattu yleensä painonapeilla. Niitä on joissakin koneissa jopa kymmenkunta, kun toiset tulevat toimeen muutamalla kytkimellä. Joidenkin mallien näytöstä näkee esimerkiksi jäljellä olevan pesuajan sekä virheilmoitukset.
 
AEG Favorit 45250 V-i.
AEG Favorit 45250 V-i. Kalusteovella peitettävä malli, jossa on ohjauspaneeli luukun yläpäädyssä. Viisi pesuohjelmaa. Luokitus: A energiamerkintä, A pesutulos, B kuivaustulos. Äänitaso 45 dBB (A). Suositushinta 635 euroa.

Astianpesukoneiden lämmitysvastus on nykyään piilossa

Astianpesukone voidaan liittää sekä kylmään että lämpimään veteen. Sähkönkulutuksen kannalta on järkevää käyttää lämmintä vettä. Silloin vähimmäislämpötilan ratkaisee se, miten kuumaa vettä vesijohdosta tulee. Kylmävesijohtoon liitetty kone lämmittää itse pesuveden oikeaan lämpötilaan, mikä pidentää jonkin verran pesuaikaa. Nykymalleissa koneen lämmitysvastus ei ole enää näkyvissä.
 
Pesun aikana kone kerää vedestä suurimmat roskat suodattimeen, joka pitää puhdistaa säännöllisesti. Osa malleista tarkistaa pesuveden puhtauden ja vaihtaa tarvittaessa puhtaampaa vettä tilalle.
 
Tavallista kovempi vesi pitää pehmentää pehmennyssuolalla. Vesijohtovettä ei Suomessa yleensä tarvitse pehmentää, mutta asian voi tarkistaa omasta vesilaitoksesta. Oman kaivon vettä käytettäessä on hyvä tarkistuttaa sen kovuus eli dH-arvo.
 
Vesivahinkoja ei voi täysin estää
Aikoinaan koneet kuivasivat astiat lämmittämällä niitä lämmitysvastuksella ja puhalsivat höyryn huoneilmaan. Nykyään parhaimmissa malleissa puhallin kierrättää ilmaa laitteen sisällä ja sekoittaa siihen kuivaa ilmaa huonetilasta. Kosteus tiivistyy koneen sisällä vedeksi ja valuu viemäriin.
 
Astianpesukoneet ovat aiheuttaneet paljon vesivahinkoja. Hiljainen vuoto on voinut kestää huomaamatta kauankin ja aiheuttaa isot vahingot. Nykyisissä malleissa vahingon vaaraa on pyritty pienentämään tekniikan ja elektroniikan avulla. Laitteet osaavat itse sulkea tuloveden ja pumpata ylimääräisen veden pois. On myös hälytysjärjestelmiä, jotka ilmoittavat, jos koneen alle kertyy vettä.
 
Astianpesukoneen alle kannattaa kuitenkin laittaa muovinen kaukalo, johon kertyvä vesi paljastaa vuodon, ennen kuin se ehtii valua rakenteisiin ja aiheuttaa vahinkoja.
 
Cylinda DM 40 Brilliant
Cylinda DM 40 Brilliant. Ohjauspaneeli luukun yläosassa. Kymmenen pesuohjelmaa. A energiamerkintä, A pesutulos, C kuivaustulos. Äänitaso 49 dB (A). Suositushinta 859 euroa.

Vaihtele ohjelmaa!

Veden pesulämpötila vaihtelee ohjelman mukaan noin 40 asteesta aina 75 asteeseen. Yleisimmin käytettävä lämpötila on 55-65 astetta. Moni tulee käyttäneeksi vain perusohjelmaa, mutta kannattaa kokeilla, mihin kevyemmät ohjelmat riittävät, sillä ne säästävät vettä, energiaa ja astioita.
 
Näin ostat astianpesukoneen
– Valitse astianpesukone tarpeen mukaan. Yhden hengen talouteen ei ole järkevää hankkia isoa konetta, jonka täyttymiseen menee toista viikkoa, eikä isoon perheeseen sellaista, johon eivät mahdu edes yhden aterian astiat. Yleensä arvioidaan, että normaalikokoiseen koneeseen mahtuu 12-14 hengen astiasto.
– Myös koneen sijoituspaikka vaikuttaa valintaan. Mitkä ovat suurimmat sallitut mitat? – Jos koneen hiljaisuus on tärkeä ominaisuus, valitse kone, jonka äänitaso on reilusti alle 50 desibeliä.
– Jos haluat päästä mahdollisimman helpolla, valitse laite, jossa on automaattiohjelma. Käsisäätöisissä koneissa kannattaa tarkistaa, onko siinä tehopesuohjelmaa esimerkiksi kattiloille ja kevytpesuohjelma esimerkiksi aroille laseille.
– Lapsiperheessä on tärkeää, että sekä ohjauksessa että luukussa on lapsilukitus.
– Sisätilan valaistus on pieni mutta usein käytännöllinen ylellisyys.
 
Astiat mukaan kauppaan
Astianpesukoneiden korit poikkeavat toisistaan melkoisesti. Niiden pitäisi olla helppoja käyttää ja yhteensopivia astioiden kanssa. Siksi koneostoksille voisi ottaa mukaan mallikappaleet päivittäin käytettävistä astioista. Joissakin koneissa yläkorin korkeutta voi säätää. Aterinkorin voi joissakin malleissa sijoittaa vapaasti, osassa malleista paikka on vakio.
 
Yhteystietoja
– AEG, Electrolux, Elektro Helios, Husqvarna, Rosenlew, Zanussi: Electrolux Kotitalouskoneet, 0200 2662, www.electrolux.fi, www.aeg-kodinkoneet.fi, www.rosenlew-kodinkoneet.fi
– Candy, Hoover: Candy-Hoover, (09) 439 3000, www.candyhoover.fi
– Cylinda: Cylinda, 0800 177 455, www.cylinda.fi
– Gorenje: Gorenje, 010 802 234, www.gorenje.fi
– Haier: Suomen Kodinkonetukku, (08) 237 9610, www.kodinkonetukku.com
– Helkama: Helkama Forste, (03) 415 61, www.helfo.fi
– Miele: Miele, (09) 875 970, www.miele.fi
– Smeg: VM Trade, (03) 875 410
– Upo: AM Kodinkoneet, 010 80 133, www.upo.fi
– Whirlpool: Whirlpool, (09) 6133 6235, www.whirlpool.fi