JAANA LAITINEN
KUVA FUTUREIMAGEBANK
Aja romuauto keräyspisteeseenLain mukaan käytöstä poistettava auto on tuotava romutettavaksi viralliseen järjestelmään. Siitä vastaa maahantuojien yritys Suomen Autokierrätys, joka hoitaa romutuksen ja kierrätyksen. Sen kokoamat romuautot päätyvät kolmeen kierrätyslaitokseen.
Auton voi tuoda romutettavaksi omistaja tai tämän valtuuttama henkilö. Omistajan vastuu autosta päättyy siihen hetkeen, kun hän saa käteensä romutustodistuksen. Todistuksen saa vain Suomen Autokierrätyksen valtuuttamalta romuautojen vastaanottajalta. Romutustodistuksesta lähtee tieto vakuutusyhtiöille sekä ajoneuvorekisteriin. Siten saa katkaistua vakuutukset sekä ajoneuvoveron.
Jos auto päätyy muille purkamoille, auton omistaja ei lopulta tiedä, mitä romulle tapahtuu. Se voi jopa tulla vastaan liikenteessä. Siitäkään ei ole takuita, että auto puretaan sekä kierrätetään lakien mukaan ja ympäristöystävällisesti.
Ajoneuvorekisteristä poistui viime vuonna 104 000 autoa. Niistä romutustodistus kirjoitettiin vain 17 500 autolle. Se on hieman enemmän kuin edellisenä vuonna. Silti valtaosa autoista edelleen häviää liikenteestä virallisen järjestelmän ulkopuolella.
Lisätietoja www.suomenautokierratys.fi sekä numerosta 0800 05044 (ilmainen)