Kiinnittämätön auton hiihtolomakuorma voi tappaa – katso video!

Sisustus

Hiihtolomakuorma suksineen, monoineen ja matkalaukkuineen voi aiheuttaa hengenvaaran auton äkkipysähdyksessä. Muista kuormata ja kiinnittää tavarat huolella. Katso pysäyttävä video!

Jaa sosiaalisessa mediassa

Monet perheet pakkaavat talvilomalla ja pääsiäisen aikaan auton täyteen tavaraa ja lähtevät pohjoisen suuriin hiihtokeskuksiin laskettelemaan. Liian usein tavarat kuormataan autoon huolettomasti ja esimerkiksi auton sisätiloissa kuljetettavia suksia tai muita tavaroita ei kiinnitetä mitenkään. Vaarattomankin tuntuiset tavarat aiheuttavat hengenvaaran äkkipysähdyksessä.

Autoliiton testissä autoon kuormattiin kahden matkustajan lisäksi kaksi 25 kilon painoista matkalaukkua, neljä suksiparia, kahdet laskettelumonot ja kaksi laskettelukypärää eli melko maltillinen määrä tavaraa. Yhteensä kuorma painoi 84 kiloa. Jotta sukset mahtuivat auton sisätiloihin, takapenkin selkänoja piti osittain kaataa. Sukset, kypärät ja matkatavarat laitettiin tavaratilaan, mutta niitä ei sidottu kiinni tavaratilan kuormansidontalenkkeihin.

Törmäys jo 50 kilometrin tuntivauhdissa aiheuttaa hengenvaaran

Kiinnittämätön hiihtolomakuorma on hengenvaarallinen

Kolaritestissä auto törmäsi esteeseen 50 km/h nopeudella. Vaikka vauhti ei ollut kova, esineet muuttuivat kolaritilanteessa hengenvaarallisiksi ohjuksiksi. Sukset ja muut tavarat osuivat hetkessä etuistuinten selkänojiin aiheuttaen voimakkaan kuormituksen matkustajien selkärangalle. Kypärät ja monot lentelivät hallitsemattomasti ympäri autoa ja lopuksi yksi mono osui kuljettajaa päähän.

Jos tilanne olisi oikea, kuljettaja ja etumatkustaja olisivat saaneet todennäköisesti vakavia, jopa kuolettavia vammoja.

Muista tavaroiden huolellinen kuormaaminen

”Testi osoitti kuinka tärkeää tavaroiden huolellinen kuormaaminen on. Melko pienikin esine muuttuu äkkipysähdyksessä satojen kilojen tappavaksi moukariksi. Painavat tavarat pitää kiinnittää kuormaliinoin tai vaikka auton omilla turvavöillä paikoilleen varsinkin, jos takapenkin selkänojasta osa on kaadettuna. Painavimmat laukut on hyvä sijoittaa kiinni takapenkin selkänojaan ja jos laskettelumonot eivät mahdu tavaratilaan, voi ne laittaa tiiviisti vaikka takajalkatilaan, jotta ne eivät pääse helposti liikkeelle”, Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen toteaa.


Lähde: Autoliitto

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

autoilu hiihtoloma liikenneturvallisuus


Artikkelin aiheeseen liittyviä yrityksiä: