MAINOS

Tarkista pyöräsi kevätkunto ja tee keväthuolto

Sisustus

Kevään lauhat kelit ja lumettomaksi muuttuvat kadut innostavat pyöräilemään. Ennen fillarointikauden käynnistystä on syytä tarkistaa pyörän kunto. Lue vinkit!

Jaa sosiaalisessa mediassa

”Polkupyörä kannattaa huoltaa, vaikka siinä ei mitään vikaa olisikaan. Säännöllinen puhdistus, ketjujen rasvaus ja rengaspaineiden tarkistus kannattaa jokaisen pyöräilevän ottaa tavaksi”, kannustaa Liikenneturvan suunnittelija Lena von Knorring.

Pyörän keväthuolto alkaa vesipesulla

Mieto astian- tai autonpesuaineliuos irrottaa liat, pesimeksi sopii pesusieni. Myös jarrut, polkimet, ketjut ja vaijerit on hyvä puhdistaa ja tarpeen mukaan rasvata. Ketjujen rasvaukseen sopii pyörä- tai ompelukoneöljy.

Pesun jälkeen kannattaa tarkistaa jarrujen toimivuus, renkaiden kulutuspinnat, vanteet ja pinnojen kireys sekä valot ja heijastimet.

”Jos renkaan kuvio on päältä käymässä sileäksi, on aika hankkia uudet renkaat. Muutoinkin, jos puhdistuksen yhteydessä huomaa, että joku pyörän osa on rikkinäinen tai kulunut, on se hyvä vaihtaa uuteen. Pyörän voi aina myös viedä ammattilaisen käsiin, jos oma osaaminen loppuu kesken”, von Knorring opastaa.

Tarkista rengaspaine ennen ajoa

Oikea ilmanpaine ehkäisee renkaiden kulumista ja auttaa pyörää rullaamaan paremmin. Suurin sallittu rengaspaine selviää useimmiten renkaan kyljestä, mutta myös perinteiseen näppituntumaan voi luottaa: ilmaa lisätään, kunnes rengas tuntuu sopivan jämäkältä sormien alla.

”Joissain kaupungeissa on hiekanpoisto kaduilta talven jäljiltä jo aloitettu, mutta näin keväällä kannattaa pyöräilijän tarkkailla tien kuntoa. Esimerkiksi renkaan alle jäävä kasa irtohiekkaa voi luistaa renkaan alta ja pyörä kaatua”, von Knorring huomauttaa.

Myös pyöräilykypärä on laitettava kuntoon


Ennen pyöräilykautta voi olla paikallaan myös verestää pyöräilysääntöjä.

Pyörän lisäksi kannattaa varmistua siitä, että myös kuljettajalla on säädöt kohdillaan. Kypärä suojaa parhaiten kun se on kooltaan sopiva ja istuu napakasti päässä.

”Kypärä ei saa olla takaraivolla, vaan sen tulisi istua nätisti päässä. Kypärää hankittaessa voi vaikka myyjän kanssa yhdessä katsoa säädöt kohdalleen. Myöskään hihna ei saa luistaa. Leuan alle tuleva remmi on sopivan tiukalla, kun hihnan ja leuan väliin mahtuu sormi”, von Knorring kertoo.

 

Ennen pyöräilykautta voi olla paikallaan myös verestää pyöräilysääntöjä esimerkiksi Liikenneturvan pyöräilyn ja jalankulun sääntöjä kertaavassa visassa: www.liikenneturva.fi/liikenneturvavisa

Jalan ja pyörällä -opas sisältää keskeiset jalankulkuun ja pyöräilyyn liittyvät liikennesäännöt >

 

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

polkupyörä polkupyörän huolto pyöräilykypärä