Huonekalujen ja kalusteiden työohjeissa luetellaan usein melkoinen joukko erikoistyökaluja, joita ilman niiden tekeminen on hankalaa tai jopa mahdotonta. Kukapa haluaisi ostaa kalliita erikoistyökaluja vain yhden hyllykön tekoa varten!

Omien huonekalujen tekemisen ei tarvitse olla vaikeaa. Tämän yksinkertaisen perushyllykön tekemiseen tarvittavat työkalut löytyvät useimpien nikkareiden työkalupakista.

Hyllykön osat on tosin sahattava erittäin tarkasti mittoihin, mikä edellyttää vähintään pyörösahaa. Voit tietysti ostaa osat myös mittoihin sahattuina. Itse sahaamisessa on se etu, että osat sopivat varmasti. Rakennustarvikeliikkeessä sahatut osat ovat tarkempia, jos vain annetut mitat ovat oikeita.

Mallihyllykön kiinnitykset on tehty viimeistelynaulaimella, mutta työ sujuu myös ruuveilla ja ruuvinvääntimellä. Käy se vasarallakin, mutta hieman hitaammin.

Kuvan hyllykkö tehtiin huoneen mittojen mukaan lattiasta kattoon. Mitat tuskin sopivat sellaisenaan muihin kohteisiin, mutta niitä on helppo muuttaa omien tilojen ja tarpeiden mukaan.

Lokerohyllyyn saat paljon kirjoja

Tarvikkeet

22 mm lastulevyä

4 pystyseinämää (A), 400 x 2 926 mm
2 levysuikaletta, ylä- ja alalevyt (B), 400 x 1 280 mm
42 hyllyä (C), 400 x 397 mm

10 mm lastulevyä

2 peitelevyä sivuille (D), 400 x 2 970 mm
42 kannatinlevyä (E), 400 x 374 mm

Lisäksi

30, 40 ja 80 mm yleisruuveja
tarvittaessa kiviseinätulppia
puuliimaa
pohjamaalia
lakkakittiä
kalustemaalia

Yhteensä noin 200 euroa. 

Hyllykkö valmistuu kolmessa vaiheessa, kun seuraat ohjeita.

Kokoa perusrunko. Aloita määrittelemällä hyllykön leveys ja korkeus. Jaa sitten ala sopivan kokoisiksi neliöiksi.

Kokoa ensin perusrunko ja siirrä se lopulliseen sijoituspaikkaan. Yhdistä siihen vasta sitten loput osat. Levytavara on painavaa ja hyllykkö niin kookas, että se olisi vaikea tuoda paikalleen muualla koottuna.

Tee lokerikko. Kun hyllykön runko on koottu ja nostettu pystyyn haluttuun paikkaan, vuorossa on lokerikon teko.

Tee hyllyt kahdesta levystä. Työ sujuu mukavasti työpöydällä tai apulevyn päällä, johon on kiinnitetty kolme 44 milliä korkeaa (tai paksua) listanpätkää tueksi. Tukien avulla hyllylevyjen liittäminen tarkasti toisiinsa sujuu nopeasti. Tuet pitävät hyllynsyrjät samassa tasossa.

Loppusilaus. Pyöristä kaikki terävät kulmat, reunat ja särmät hiomapaperilla. Hio pinnat ja maalaa hyllykkö pohjamaalilla. Kittaa ruuvien tai naulojen kantojen kolot ja hio pinnat uudelleen. Maalaa hyllykkö lopuksi kahteen kertaan kalustemaalilla.

Seuraavalla sivulla kokoamisohjeet!

 

Hyllykko on koottu tavalla joka tekee siitä erittäin tukevan

Yksinkertainen koota!

Hyllykkö on koottu tavalla, joka tekee siitä erittäin tukevan. Sen sivut (A) ja hyllyt (C) ovat paksumpaa ja lokerikkojen sivut (E) ohuempaa levyä. Näin hyllykön eri osat tukevat toisiaan. Hyllyt (C) nojaavat sivujen eli kannatinlevyjen (E) yläsyrjiin ja seuraavassa kerroksessa sivujen (E) alasyrjät asettuvat hyllyjen (C) pintaa vasten.

Koottuna hyllykkö näyttää siltä, kuin se olisi tehty yhdestä samanpaksuisesta levystä. Ei siis kannata huolestua, että kokoamistapa saisi hyllykön näyttämään jotenkin omituiselta. Jo ensimmäisen hionnan ja maalauksen jälkeen saumat ovat lähes näkymättömät, jos osat on mitoitettu tarkasti.

Kuvan osien lisäksi hyllykköön kuuluvat ylä- ja alalevy (B) sekä kaksi sivulevyä (D).

Kokoa runko pystysuuntaisista levyistä (A) ja ylä- sekä alalevystä (B). Kiinnitä pystylevy (A) pohjalevyn (B) toiseen päähän. Pohjan ja ensimmäisen pystyseinän kulmaan kiinnitetään levy (C). Kiinnitä seuraava pystylevy sen toista päätä vasten. Jatka samaan tapaan, kunnes kaikki pitkät pystylevyt ovat tasavälein kiinni alalevyssä. Levitä saumoihin puuliimaa ennen kiinnitystä ruuveilla tai nauloilla. Seuraa hyllykön suorakulmaisuutta työn aikana! Vinkki: Voit tukea pystylevyt oikealle etäisyydelle toisistaan irtonaisilla hyllylevyillä.

Tee toinen sivu valmiiksi. Kiinnitä sivulevy (D) päällimmäiseksi. Työnnä sivu seinää vasten, kun kaikki pystylevyt ovat kiinni ja runko on alustavasti valmis.

Nosta hyllykkö seinälle. Tarkista pysty- ja vaakalinjat vesivaa’alla ja suorakulmaisuus ristimittauksilla. Hyllykkö pysyy heilumatta pystyssä, kun sen ylälevyn ja katon väliin painetaan muutama kiila.

Kiinnitä hyllykkö kattoon ruuvilla kummastakin laidasta. Varmuuden vuoksi sen voi kiinnittää myös huoneen seinään. Tärkeää: Kivimateriaalista valmistettuun kattoon tai seinään tehtävissä kiinnityksissä pitää käyttää materiaalille sopivia ruuvitulppia.

Kokoamisohjeet jatkuvat seuraavalla sivulla.

 

Pursota tai levitä telalla liimaa hyllylevyn pinnalle. Nosta levy apulevylle tukipalikoita vasten. Nosta toinen hyllylevy päälle. Tukipalikat pitävät levyjen syrjät samalla tasalla.

Kiinnitä levyt ruuveilla tai hakasnaulaimella naulaamalla. Riittävä pito saavutetaan pelkällä liimallakin. Tällöin levyt puristetaan yhteen puristimilla ja pyyhitään saumasta pursuava liima pois.

Kittaa ruuvien tai naulojen kantojen kolot ja hio niiden kuivuttua levyjen syrjät. Vinkki: Liimaa ensin levyt pareittain yhteen, naulaa sitten kiinni, kittaa ja hio.

Nosta hyllyjen kannatinlevyt (E) pystylevyjä (A) vasten ja kiinnitä niihin. Aloita alhaalta. Sovita levyjen (valmis runko ja uudet pystylevyt E) etusyrjät samaan tasoon.

Kokoamisohjeet jatkuvat seuraavalla sivulla.

 

Nosta seuraavat hyllyt kannatinlevyjen varaan ja kiinnitä pystylevyihin nauloilla tai ruuveilla. Kannatinlevyn kiinnitykseen riittää yksikin ruuvi. Kiinnitykset kannattaa tehdä järjestelmällisesti rivi kerrallaan.

Varmista, että hyllyt ovat vaakasuorassa ja etusyrjät tasan toistensa sekä aikaisemmin kootun rungon levyjen kanssa. Vähäiset epätasaisuudet voi tasoittaa hiomalla. Voit korjata hyllyjen vaakasuuntia panemalla kannatinlevyn ja hyllyn väliin kartonkiliuskoja tai puuviilua. Koko hyllyn ulkonäkö kärsii, jos pysty- tai vaakalinjat ovat näkyvästi vinossa.

Ylimpien lokeroiden sivulevyt eivät enää kannata hyllyä. Ne ovat vain täytelevyjä, jotka tekevät väliseinistä yhtä paksuja alhaalta ylös. Kiinnitä viimeisen sivun peitelevy (D), kun kaikki sisäosien levyt on saatu kiinni.