Sänkymarkkinoilla pelataan unelmilla, mikä näkyy myös mainonnassa. Tuoreen Taloustutkimuksen tekemän tutkimuksen mukaan suomalaiset ovat vuodeostoksilla kuitenkin rationaalista kansaa, ja tekevät ostopäätöksensä tarkan harkinnan jälkeen.

– Tutkimuksessa kävi ilmi, että tärkeimmät ostokriteerit vuode- ja patjaostoksilla ovat hinta, laatu, kestävyys ja mukavuus sekä se, että vuode tai patja on hyvä selälle, kertoo Tempurin Suomen johtaja Arto Melanko.

Mitä iäkkäämpi patjan tai vuoteen ostaja on, sitä enemmän hänen ostopäätöksessään korostuvat kestävyys, laatu ja hyvä nukkumisergonomia, joihin halutaan myös panostaa. Nuoremmat ostajat puolestaan arvostavat edullista hintaa ja mukavuutta.

– Nuorilla ei välttämättä ole paljon rahaa käytettävissään, joten patja halutaan ostaa edullisesti. Heillä ei myöskään ole vielä selkäkipuja, joihin kaivataan apua ergonomiselta patjalta, joten he hakevat ensisijaisesti mukavuutta.

Melangon kokemuksen mukaan suomalaiset käyttävät sujuvasti kaikenlaisia patjatyyppejä. Suosituimpia ostoksia ovat muun muassa jenkkisängyt sekä rungon ja patjan yhdistelmät.

Patjasta apua erilaisiin ongelmiin

Tutkimuksen mukaan terveyteen ja ergonomiaan panostaminen on tällä hetkellä sänkymarkkinoiden kuumin trendi, ja hyvään uneen halutaan panostaa taantumasta huolimatta.

– Hyvän ergonomian huomioiminen ei ole mikään uusi asia, sillä siihen ollaan panostettu esimerkiksi työelämässä jo pitkään. Nyt on kuitenkin huomattu myös se, että nukkuessa ollaan lihakset rentoina kahdeksan tuntia paikoillaan tyynyn ja patjan armoilla, Melanko toteaa.
Taantuma on vaikuttanut siihen, että patja- ja vuodeostoksilla ostopäätöksiä harkitaan tarkkaan, ja järkisyyt korostuvat. Erilaisia patjatyyppejä ja suosituksia vertaillaan ahkerasti.

– Patjanostajat ymmärtävät, että kaikkein halvin tuote voi helposti painua kuopalle ja rahat menevät hukkaan. Noin miljoonalla suomalaisella on selkäkipua ja miljoonalla nivelongelmia, ja noin 700 000 kärsii unihäiriöistä. Jos jollain tietyllä vuoteella voidaan vaikuttaa näihin ongelmiin, se valitaan.

Säännöllinen vaihto pitää patjan kunnossa

Hyvä patja on avain laadukkaaseen uneen, joka auttaa pysymään virkeänä arjessa ja jaksamaan sekä henkisesti että fyysisesti. Kun patja on nukkujalle ergonomisesti sopiva, sen avulla voidaan myös ehkäistä tuki- ja liikuntaelinsairauksia.

– Patja pitäisi uusia säännöllisesti, jotta se tarjoaa nukkujalle parhaan mahdollisen tuen. Väsynyt patja vaikeuttaa unta ja voi olla syynä myös moniin särkyihin, jos yöt joudutaan nukkumaan selkä mutkalla, Tempurin Suomen johtaja Arto Melanko toteaa.

Suomalaiset eivät ole patjanvaihtajina ahkerinta mahdollista kansaa, sillä meillä samalla patjalla nukutaan keskimäärin kymmenen tai jopa viisitoista vuotta. Patja tulisi kuitenkin vaihtaa uuteen 2-5 vuoden välein. Melanko arvelee vaihtohaluttomuuden johtuvan pitkälti siitä, että hyvin kohdeltu patja näyttää ulkoisesti hyväkuntoiselta ja siistiltä, vaikka olisikin sisältä kulunut ja painunut.

– Laadukkaampia patjoja voi käyttää muutamaa vuotta pidempäänkin. Petauspatja tulisi kuitenkin vaihtaa parin vuoden välein, sillä se menee helposti lyttyyn. Sänkyostoksilla kannattaakin rungon takuun sijaan kiinnittää huomiota patjan takuuseen.

Lisätietoja: www.tempur.fi