MAINOS

Vanhuusikäisille suunnitellut huonekalut ja kodin riskianalyysi vanhusten kotien turvaksi

Sisustus

Kodin toimivuus ja turvallisuus pitäisi arvioida vanhuusikä huomioiden. Vanhus itse ei usein huomaa tai ota vakavasti tutun tilan esteitä ja riskejä. Myös kyky ratkaista tilan käytön ongelmia on heikko.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Kotona asuminen mahdollisimman pitkään on kuntien tavoite ja monen vanhuksen oma toive. Vanhus voi saada kotiin erilaisia tukitoimia kuten kotisairaanhoitoa ja ateriapalvelua. Lisäksi kodin toimivuutta ja turvallisuutta pitäisi arvioida vanhuusikä huomioiden.

– Jokaisen vanhuksen kotona pitäisi tehdä riskianalyysi ammattilaisen, kuten toimintaterapeutin, toimesta. Lisäksi omaisten kannattaa havainnoida vanhuksen arkea tilan esteettömyyden ja kalusteiden toimivuuden kannalta. Kertyykö vanhuksella liikaa tavaraa kulkureiteille ja saako kalusteista turvallisesti tukea liikkumiselle. Tuttu sohva voi vanhuusiässä tuntua epämukavalle, ja turvallisuusriski siitä tulee, jos vanhus pinoaa itse tyynyjä ylös päästäkseen, kertoo toimintaterapeutti, Martelan projektipäällikkö Markku Lehto.

Vanhuusiälle suunnitellut kalusteet lisäävät vanhuksen omatoimisuutta

Samalla myös elämänlaatu parantuu. Esimerkiksi vanhukselle suunnitellussa nojatuolissa jalan saa osittain tuolin alle tukemaan nousemisessa. Käsinojat ovat oikealla korkeudella ja sen levyiset, että niistä saa tukevan otteen.

Istuinkorkeus, istuinsyvyys ja istuinkulma sekä pehmusteiden ominaisuudet ratkaisevat tuolin miellyttävyyden ja toiminnallisuuden. Mitä vaikeampaa liikkuminen on, sitä tärkeämmäksi kalusteiden ergonomia tulee.

Turvallisuus, toimivuus ja kodikkuus parantavat arkea

Kalustevalmistajat ovat heränneet ikääntyvien tarpeisiin. Esimerkiksi Martelalta on tullut uusi vanhuusiälle suunniteltu kalustemallisto. Hoivakalusteista on myös tullut yhä kodikkaampia. Uusimpia JukkaSetälän suunnittelemia Plus+ -kalusteita ei edes uskoisi hoivakalusteiksi. Skandinaavisen pelkistetyt linjat, puun kaunis käyttö ja keveä ulkonäkö tekevät niistä sopivia hoivakotien ja julkitilojen lisäksi yksityiskoteihin.

– Fyysisen toimintakyvyn heikkeneminen ei tarkoita, että ihminen lakkaisi arvostamasta kauneutta. Kun aloin suunnitella Plus+ -sarjaa, asetin itselleni kaksi tavoitetta. Kalusteiden piti olla mukavia ja turvallisia käyttää, mutta halusin niiden olevan myös tyylikkäitä ja sopusuhtaisia, muotoilija Jukka Setälä sanoo.

Lähde: Martela

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

apuvälineet hoivakalusteet huonekalu huonekalut kalusteet vanhuusikä