Juhannuksena päivän ylin lämpötila on 15 ja 20 asteen välillä, sateessa on viileämpää. Öisin lämpötila on 10 asteen tienoilla. Sääennuste tarkentuu lähempänä juhannusta. Metsäpalovarotus ei ole todennäköisesti voimassa juhannusaattona tämän viikon sateiden vuoksi. Tilanteen voi kuitenkin tarkistaa muun muassa Ilmatieteen laitoksen verkkosivuilta.

Juhannusta vietetään yleensä kesäsäässä

Edellisvuosina juhannusjuhlaa on vietetty enimmäkseen melko lämpimässä säässä. Viime vuoden juhannusaattona lämpötila kohosi maan itäosassa sekä Oulun läänissä ja Etelä- ja Keski-Lapissa noin 20 ja 23 asteen välille. Muualla lämpötilat jäivät alle 20 asteen. Erityisesti maan keski- ja länsiosassa saatiin runsaita sadekuuroja, sademäärien ollessa monin paikoin 20 – 30 mm. Eniten aattona satoi Petäjäveden Kuivasmäellä, jossa sademäärä oli 36,1 mm. Juhannuspäivänä ja sunnuntaina lämpötilat jäivät lähes koko maassa alle 20 asteen. Sadekuuroja saatiin edelleen, mutta sademäärät jäivät aaton lukemia pienemmiksi. Auringonpaisteesta saatiin juhannusaattona nauttia eniten maan itäosassa.

Ilmatieteen laitoksen mukaan juhannuksena päivälämpötilat kohoavat keskimäärin 20 asteen yläpuolelle ja Lapissakin 20 asteen tuntumaan. Hellelukemiin lämpötila yltää tilastojen mukaan kuitenkin vain joka neljäs tai viides juhannus. Lapissa helleraja saavutetaan joka kymmenes juhannus. Huippuhelteistä juhannusta vietettiin viimeksi vuonna 1999. Sen sijaan vuonna 2003 juhannusaattoa vietettiin koleassa ja maan eteläosassa varsin sateisessakin säässä. Päivälämpötilat jäivät silloin osassa Etelä- ja Keski-Suomea alle 15 asteeseen.
Voimakkaita kuurosateita esiintyy juhannuksen aikaan jo yhtä todennäköisesti kuin heinäkuussa. Suurimmat juhannuksena mitatut sademäärät ovat yli 70 millimetriä. Keskimäärin kuitenkin joka toinen tai kolmas juhannus on poutainen ja aurinkoinen.

 

Lähde: Ilmatieteenlaitos