Vappuna piknikillä GRILLATAAN
Oulussa jokainen itseään kunnioittava kansalainen ainakin haluaisi aloittaa grillikauden vappuna. Samoin kuin piknik-kaudenkin, mutta onneksi nykyään on helppo yhdistää nämä kaksi asiaa. Joskus tosin ilmojen Herra ei suosi ja toisesta (useinmiten piknikistä) täytyy luopua. Silloin avuksi käy oma tai naapurin takapiha.

Grilliin tietysti laitetaan lihaa. Prinssinakkeja ja lihapullia lapsille, jos heille ei porsaan sisäfile maistu. File leikataan sopiviksi paloiksi ja laitetaan marinadiin, jonka voi valita ruokavieraiden mieltymysten mukaan. Marinadia voi tuunata esim. laittamalla sekaan ananasmurskaa omassa mehussaan, chiliä, valkosipulia ja tuoreita yrttejä.

Muista myös kasvisruokailijat, joille saa herkullisia kasvispihvejä myös valmiina kaupasta (löytyvät lihahyllyltä). Lihan kaveriksi grilliin laitetaan kirsikkatomaatteja, kesäkurpitsaa, paprikaa ja sipulia vartaisiin, itse pihvit voi paistaa pihveinä.

Lisukkeena voi tarjota vihreää salaattia (jäävuorisalaattia suikaloituna ohuiksi nauhoiksi, punasipulia, kurkkua ja tomaattia oliiviöljykastikkeella) ja joko itse tehtyjä patonkeja tai leipää. Ruokaisampaa vielä haluaville suosittelen etukäteen uunissa kypsennettyjä uuniperunoita, jotka voi laittaa sitten vielä yksittäin foliossa grilliin. Valkosipulinystävälle tuikkaa valkosipulinkynsi perunan sisään lämmitysvaiheeseen.

Jälkiruuaksi vappuna syödään tietysti munkkeja ja simaa. Vaihtoehtovapun viettäjälle voi grilliin jälkilämmölle laittaa vaikkapa folioon käärityn banaanin, joka on avattu etuosastaan ja laitettu suklaapaloja väliin. Makeanystävän ykkösvalinta. Grillillä voi myös paahtaa vaahtokarkkeja, joiden seuraksi voi ottaa mitäpäs muuta kuin shamppanjaa tai kuohuviiniä.

Koko lystin saa hyvinkin 100 € budjettiin, tosin tekemiseen menee aikaa. Jos kutsut ystävät kotiisi niin voitte pyöräyttää koko lystin takapihalla yhteisvoimin, mutta piknikilläkin onnistuu. Osta kolme kertakäyttögrilliä ja laita tuli alle. Kun ovat lämmenneet niin pysyvät yllättävän kauan kuumana. Tee salaatti valmiiksi kotona ja kaada ainoastaan kastike piknikpaikalla päälle ja sekoita. Perunat voit laittaa niitä haluaville kypsymään uuniin edellisenä päivänä sen jälkeen, kun olet leiponut patonkeja tai leipää, jos et ehdi leipoa niin kaupasta saa. Kaikki grilliin laitettavat kannattaa pilkkoa valmiiksi ja laittaa marinadiin edellisenä iltana.

Tarkista muuten allergiat: monissa marinadeissa on mausteita, joille voi olla allerginen. Tee kasvisvartaat valmiiksi kotona ja sitten paikanpäällä ei tarvi kuin grillata ja nauttia. Hintaa lystille tulee arviolta 60-70e riippuen itse tehtyjen leipomusten määrästä, niimpä juomiinkin jää vielä rahaa.

100e budjettiin saat vielä lautasliinat ja tukevat kertakäyttö/muoviastiat, vaihtoehtoisesti voit ottaa mukaan omat tai pyytää vieraita ottamaan. Ja todelliselle ekoilijalle: kertakäyttögrillin voi uusiokäyttää täyttämälllä sen uudelleen hiilillä ja valelemalla niihin etukäteen sytytysnestettä.