Kynttilöitä, tuikkuja ja lyhtyjä poltetaan vain lämpöä johtamattomalla ja palamattomalla alustalla. Niiden lähistöllä ei saa olla mitään helposti syttyvää, kuten verhoja tai koristeita. Kynttilöitä ei tule myöskään polttaa television päällä tai parvekkeella muovikalusteiden päällä. Tuikkukynttilät pitää sijoittaa noin viiden senttimetrin päähän toisistaan. Liian lähekkäin olevat kynttilät lämmittävät toisiaan liikaa, jolloin sula kynttiläaines saattaa syttyä koko pinta-alaltaan ns. allaspaloksi, roiskua ympäriinsä ja sytyttää ympärillä olevia tavaroita.

Monissa kodeissa joulun ajan kynttilöiden polttaminen alkaa ensimmäisestä adventista jatkuen läpi itsenäisyyspäivän ja ohi uuden vuoden. Kynttilää ei saa jättää palamaan yksin. Viimeinen huoneesta poistuja sammuttaa kynttilät.

Kynttilä ja ulkoroihu ovat avotulia

Lue tuikkujen, kynttilöiden ja roihujen käyttöohjeet sekä noudata niitä. Valmistaja, maahantuoja ja myyjä vastaavat siitä, että heidän myymänsä kynttilätuotteet ovat turvallisia oikein käytettyinä. Jos myyntipakkauksen ohjeet ovat puutteellisia, kannattaa ostopäätöksen tekemistä vielä harkita.

Turvallisin kynttilänjalka on tukeva ja valmistettu metallista, posliinista, kivestä tms. Ennen kuin sytyttää kynttilän, muoviset tai paperiset mansetit ja muut koristeet on syytä poistaa. Kynttilälyhdyn tulee olla riittävän suuri. Pienessä lyhdyssä steariini voi leimahtaa ja lasi rikkoutua.

Ulkoroihuja poltetaan vain ulkona, ei parvekkeella tai kuistilla. Ulkotulet sijoitetaan vähintään kolmen metrin päähän kulkuteistä ja rakennuksista, jätkänkynttilät vieläkin etäämmälle, jopa kymmenen metrin etäisyydelle.

Artikkelin lähde SPEK.