Itämainen tyyli sisustuksessa on aina in. Voit sisustaa yhden huoneen tai nurkkauksen kaukomaiden tyyliin tai antaa itäisten henkäysten sivellä koko asuntoa. Turussa on useita putiikkeja, joista löydät esineitä oikean tunnelman luomiseen.
TEKSTI ANNE KYTÖLÄ
KUVAT MIKKO LEHTIMÄKI
Indiska
Indiska
Eerikinkatu 15, Hansakortteli
020 276 3770, www.indiska.com
Ark 10–20, la 10–18
Itämaiseen tunnelmaan sopivat Intiasta tuodut huonekalut ja tekstiilit, vietnamilainen bambutavara, patsaat, elefanttitaulut, kirjaillut rahit, suitsukkeet, aromitipat, käsin veistetyt seinäkoristeet ja lyhdyt.
Indiska toimii Suomessa kuudella paikkakunnalla: Helsingissä, Espoossa, Turussa, Tampereella, Jyväskylässä ja Vaasassa.
Indiskassa voi tehdä löytöjä, sillä liikkeiden tuotevalikoimat eivät ole identtisiä.
Day
Day
Kristiinankatu 10
(02) 233 2284, www.dayshop.fi
Ark 10–19, la 10–16
Puisia pieniä kaappeja, joita liike myy Kiinakaappien nimellä, Intiapäiväpeitteitä, kynttilälyhtyjä, pastellisävyisiä lootuksenkukkatuikkuja, buddhapatsaita ja -kynttilöitä, koristenorsuja, helmiverhoja ikkunaan, oviaukkoon tai tilanjakajaksi.
Moko
Moko
Kristiinankatu 9
(02) 233 0330, www.moko.fi
Ark 10–19, la 10–16
Moko tuo maahan vanhoja puuhuonekaluja Intian Rajasthanista. Suosittuja ovat esimerkiksi bazotet, matalat neliskulmaiset huonekalut, joita voi käyttää pöytinä tai tuoleina tai vaikka kukkaruukkujen alla. Koreassa ommellut ja kirjaillut, yksilölliset seremonia-asut voi pukea päälle tai ripustaa koristeeksi seinälle. Myynnissä myös mm. rottinkikalusteita Burmasta sekä patsaita Burmasta ja Kambodzasta.
Turun Tapetti ja Matto
Turun Tapetti ja Matto
Brahenkatu 6
(02) 2711 011, www.tapettijamatto.com
Ark 9.30–18, la 10–15
Turun Tapetti ja Matto -liikkeen myymälästä löydät aidot itämaiset matot. Liikkeen omistajat käyvät itse ostamassa matot toimittajiltaan Iranista, Intiasta, Pakistanista ja Kiinasta. Liike on ostanut vuosikaudet matot samoilta luotettaviksi havaituilta toimittajilta, jotka eivät käytä lapsityövoimaa.
–Sitä paitsi hienoimmat itämaiset matot ovat vanhojen miesten solmimia, Teija Laine-Kalliokuja – yksi liikkeen omistajista – sanoo.
Hienosta villasta ja Kashmirin silkistä valmistetut matot ovat arvokkaimpia. Maton aitouden takaa aitoustodistus.
Maailmankauppa Aamutähti
Maailmankauppa Aamutähti
Eerikinkatu 5
(02) 250 2191, www.maailmankaupat.fi
Ark 10–18, la 11–15
Turun Maailmankauppayhdistyksen ylläpitämä kauppa tuo maahan tuotteita Bangladeshista, Intiasta, Perusta ja Guatemalasta. Se myy myös Tampereen kehitysmaakaupan maahantuomaa bangladeshilaista koritavaraa, kuten amppelikoreja.
Infinita
Infinita
Puolalankatu 4
(02) 237 0648, www.infinita.fi
Ark 10–17, la 11–14
Putiikki kaikille feng shui -sisustamisesta kiinnostuneille. Myynnissä Himalajan vuorisuolasta valmistettuja valaisimia ja tuikkuja, feng shui -suihkulähteitä, zenpuutarhoja, joiden hiekkaa haravoidessa mielen luvataan tyyntyvän. Yhteistä liikkeen tuotteille on, että ne rauhoittavat ja vaikuttavat itämaisten oppien mukaan tervehdyttävästi.
Intian Basaari
Intian Basaari
Maariankatu 6
(02) 233 1401,
Ark 10–17.30, la 10–15
Nimensä veroinen kauppa: pienen liikkeen jokainen neliömetri on käytetty tarkoin hyväksi ja tavaraa on tavaran päällä. Ahtaudesta huolimatta kaupassa on viehättävä tunnelma. Suurin osa putiikin tuotteista on naisten vaatteita, mutta eksoottisia, kimaltavia ja värikylläisiä sisustustuotteita on siellä täällä.
Myynnissä on muun muassa patsaita, paperilyhtyjä, tyynynpäällisiä ja peilejä.
Aasatar
Aasatar
Sirkkalankatu 24 A
(02) 246 3117, 040 506 4048, www.aasatar.fi
Ark 11–19, la 11–16, su 13–19
Myyttien maailmaan erikoistunut lahjatavaraliike käsityöläismuseon kupeessa. Liikkeen nimi tarkoittaa pohjoismaisen mytologian jumalatarta. Pohjoismaiset jumalat ovat saaneet rinnalleen jumalhahmoja myös muista maanosista ja kulttuureista. Itämaiseen sisustukseen sopivat muun muassa kiinalaiset jadesoturit, käsintehdyt jing & jang –albumit, ja horoskooppipatsaat, samurait sekä Tales by Pave–tarulaatat, joista jokaisella on oma merkityksensä ja tarinansa.
Laatan taakse kiinnitetty suomenkielinen selitys auttaa tulkitsemisessa. Aasattaren kaikilla esineillä on henkinen viesti, ja niiden tarinoiden on tarkoitus johdattaa ostaja tai lahjaesineen saaja kasvuun omalla elämäntiellään.