Mosaiikkilaatoilla ilmettä sisustukseen
Mosaiikkia käytetään yhä uskaliaammin ja kekseliäämmin myös suomalaisissa kylpyhuoneissa. Sitä voi käyttää koristeena, tehosteena tai koko kylpyhuoneen pintamateriaalina.
Teksti Johanna Tapanainen
Kuvat valmistajien ja maahantuojien
Monet mosaiikit soveltuvat niin seiniin kuin lattioihin. Värien lisäksi voit leikitellä erikokoisilla laatoilla, valita esimerkiksi seinille suuria laattoja ja lattiaan mosaiikkia tai päinvastoin. Myös yhden seinän tai pelkän suihkutilan voi päällystää mosaiikilla ja muut seinät normaalikokoisilla laatoilla. Mosaiikki mukautuu myös pyöreisiin muotoihin ja sopii muun muassa portaisiin. Kylpylätunnelmaa tuo mosaiikilla päällystetty kylpy- tai poreamme.
Mosaiikista voit rakentaa myös pylvään jakamaan tilaa tai boordin kiertämään seiniä. Kuvioita voit sommitella rajattomasti raidoista ruutuihin, tai voit piristää seinää muutamalla mosaiikkinapilla. Sinne tänne ripotelluilla kulta- ja platinamosaiikeilla saat aikaan vaikka tähtitaivaan.
Ahtaaseen kylpyhuoneeseen ei kannata rakennella kovin mahtipontisia mosaiikkiasetelmia, mutta mikään ei estä luomasta kylpyhuoneen vapaalle seinälle kokonaista mosaiikkiteosta, jos muut seinät rauhoittaa yksivärisiksi. Vaaleat tai siniseen vivahtavat mosaiikit luovat tilan tuntua ja ajattomuutta.
Tummansiniset ja valkoiset mosaiikit piristävät kokonaisuutta
Tummansiniset ja valkoiset mosaiikit piristävät kokonaisuutta. Ranskalaisen Emaux de Briaren Harmonies-sarjan AG18 Lavande, 2,5 cm x 2,5 cm, 86,40 euroa/neliö + alv. Candie-kuviomosaiikkiin voi valita kolme eri väriä, 137,80 euroa/neliö +alv. Kaakelikeskukset.

Mosaiikkivalikoima on monipuolinen

Ennen kuin ryhdyt tutustumaan mosaiikkivalikoimaan, mieti suuret linjat selväksi. Millaisia ovat kodin värit ja sisustustyyli? Miten kylpyhuone siihen istuu? Muista, että tehtyjen ratkaisujen kanssa on elettävä vuosia, laattojen vaihtaminen ei käy yhtä näppärästi eikä ole yhtä edullista kuin seinän maalaaminen uudelleen.
Puritaanisimmat mieltävät mosaiikkilaatoiksi vain ne, jotka ovat enintään 2,5 x 2,5 senttimetriä, mutta myös 5 x 5 sentin ja jopa 10 x 10 sentin laattoja sanotaan usein mosaiikiksi. Nykyisin myös muodot voivat vaihdella, eikä laatta välttämättä ole aina neliö. Värivalikoima on niin laaja, että ensimmäistä kertaa mosaiikkeihin tutustuva tuntee eksyneensä karkkikauppaan. Kirkkaita värejä vai pehmeitä sävyjä? Entä metallia, kultaa, hopeaa, pronssia? Vai sekoitettuja, epätasaisia värejä? Tai karamellin sävyjä?
Mosaiikkilaatat myydään arkkiin kiinnitettyinä, ja tarjolla on myös muutaman eri sävyn yhdistelmiä valmiina arkkeina. Yhtä lailla voit valita oman sekoituksesi, kun tarvitset laattoja suureen pintaan. Oman sekoituksen voit tehdä myös ostamalla useita värejä ja sekoittamalla ne itse. Mosaiikkilaatat voivat olla lasia, marmoria tai keramiikkaa. Nykyisin on tarjolla myös puristelaatoista leikattuja, kivimäisen jyhkeitä mosaiikkeja. Keraamisia laattoja saa sekä lasitettuina että lasittamattomina, ja lasitettuja laattoja kiiltävä- ja mattapintaisina. Kannattaa muistaa, että valo heijastuu kiiltävästä pinnasta aivan eri tavalla kuin himmeästä. Lasittamaton mosaiikki sopii paremmin lattiaan, koska siinä on parempi pito kuin lasitetussa.
Mosaiikkilaatat ovat yhtä kestäviä kuin tavallisetkin, kunhan ne valitaan oikein ja kiinnitetään huolellisesti. Pinnan kovuudesta kertovat niin sanotut pei- ja mohs-luokitukset; pei-asteikon maksimiarvo on 5, mohs-asteikon 10.
Lasimosaiikkeja löytyy hyvinkin voimakkaissa väreissä
Lasimosaiikkeja löytyy hyvinkin voimakkaissa väreissä. Tässä vahvaa oranssia on pehmennetty vaaleilla laatoilla. Oranssi Trend -lasimosaiikki, 2 x 2 cm, Vitreo 203-204 on sekoitelma kahdesta väristä ja tilaustuote. 175 euroa/neliö. Laattapiste Collection.
Paljonko mosaiikki maksaa?
Hintaskaala on laaja. Yleensä taso on kutakuinkin sama kuin laadukkailla seinä- ja lattialaatoilla. Mitä pienempiä laatat ovat, sitä kalliimpia ne ovat – 1 x 1 sentin mosaiikki on noin 30 prosenttia arvokkaampaa kuin 2 x 2 sentin mosaiikki.
Pelkistetyimmät neliöt maksavat muutamia kymmeniä euroja, joistakin erikoismalleista ja esimerkiksi lehtikultamosaiikeista saa maksaa yli 4 000 euroa neliöltä. Tosin kalleimpia mosaiikkeja ostetaan yleensä somisteeksi yksittäin, jolloin ne maksavat pari euroa/kpl. Kymmenenkin kappaletta riittää tehosteeksi. Kannattaa myös muistaa, että mosaiikkien hukkaprosentti on tavallisia laattoja pienempi, sillä ne on helppo käyttää melkein viimeiseen laattaan asti.