Myytäviä asuntoja stailataan Suomessakin edustavamman näköisiksi. Kotia voi kohentaa viihtyisämmäksi, vaikkei muuttoa suunnittelisikaan. Se ei välttämättä edes maksa paljon. Poimi stylistien vinkeistä parhaat ja stailaa kotiisi tyyliä ja viihtyisyyttä.
TEKSTI ANNE KYTÖLÄ
KUVAT T:MI ANNE ÖRLING JA SUUNNITTELUTOIMISTO INNAN
Keskeneräisen ja valjun oloinen makuuhuone muutettiin viihtyisämmäksi uusilla tekstiileillä ja valaisimilla
Keskeneräisen ja valjun oloinen makuuhuone muutettiin viihtyisämmäksi uusilla tekstiileillä ja valaisimilla. Kuva Anne Örlingin stailauskohteesta.

Yhdysvalloissa 1970-luvulla alkanut asuntojen stailaus tarkoittaa sitä, että myytävästä asunnosta tehdään paremman näköinen. Ostajakandidaattien huomio kiinnitetään asunnon parhaisiin puoliin. Stailauksella synnytetään asunnosta positiivisia mielikuvia.

Stailausta on tehty Suomessakin jo muutama vuosi, ja sen on todettu lyhentävän myyntiaikaa ja nostavan usein myös asunnosta saatavaa hintaa.
Asuntoja työkseen tekevät stylistit ovat usein sisustussuunnittelijoita, jotka tekevät yhteistyötä kiinteistönvälittäjien kanssa. He tietävät, mitkä tekijät edistävät tai haittaavat asunnon myymistä. Stylisti nostaa esiin myyntiä auttavia ominaisuuksia asunnossa.
Stailauksella ei peitetä asunnon mahdollisia virheitä. Siitä kerrotaan aina avoimesti asunnon esittelyssä. Jos ostajaehdokas mieltyy asuntoon, hän voi usein ostaa myös stylistin asuntoon tuomat kalusteet, valaisimet, tekstiilit ja koristeet.
Viihtyisyys alkaa siisteydestä
Siivoa ylimääräiset rojut pois. Se on ensimmäinen vinkki, jonka ammattistylistit antavat asuntonsa kohentajille. Koti näyttää heti viihtyisämmältä, kun lattioilla ja kaappien ja pöytien päällä lainehtivat tavararöykkiöt katoavat.
Ensivaikutelma on ratkaiseva. Käypä katsomassa ulko-ovellasi ja eteisessä, millaisen mielikuvan ne luovat kodistasi ja sen asukkaista.
Julisteet tekivät teinitytön huoneesta levottoman näköisen
Julisteet tekivät teinitytön huoneesta levottoman näköisen. Stailauksella huone muutettiin romanttiseksi ja rauhoitettiin huoneen värimaailmaa. Kuvat Anne Örlingin stailauskohteesta.
Harkittu värien käyttö luo tyylikkään vaikutelman
Harkittu värien käyttö luo tyylikkään vaikutelman. Kuva Tiina von Herzenin stailauskohteesta.
Oma koti saa olla persoonallinen
Myyntikuntoon stailattavat asunnot ehostetaan siivoamalla, sisustamalla ja remontoimalla sellaisiksi, että ne miellyttävät asunnon ostajiksi ajateltua kohderyhmää. Nuoren lapsiperheen unelma-asunto näyttää erilaiselta kuin paljon matkustelevan, varakkaan eläkeläisparin kaupunkiasunto.
Stylistit pyrkivät häivyttämään myytävistä asunnoista liian persoonallisuuden, edellisen asukkaan jäljet. Kun stailaat omaa kotiasi, saat ottaa suurempia vapauksia. Jotta koti tuntuu kodilta, se saa, ja sen pitääkin olla asukkaidensa näköinen.