Valitse sopivin lattiapäällyste
Lattia vaikuttaa sisustukseen yllättävän paljon. Miksi tyytyisit kaupan tarjoustuotteeseen, kun voit leikkiä ideoilla ja tehdä yksilöllisiä ratkaisuja? Päällystemaailman monipuolisuus antaa siihen mahdollisuuden.
Teksti Anne Kytölä
Kuvat valmistajien ja maahantuojien
Suunnitteletpa uuden talon lattiaratkaisuja tai vanhojen lattioiden uudistamista, lähde liikkeelle siitä, mikä on itsellesi tärkeää kotisi sisustuksessa. Mieti talosi kokonaisilmettä: mitä se kertoo perheestänne, elämäntyylistänne ja mieltymyksistänne? Mitä tyyliä kotisi edustaa? Oletko romanttinen, moderni ja kokeilunhaluinen vai hillityn klassinen? Millaisia ovat huonekalut? Yritä löytää sisustuksesi punainen lanka, kiinnekohta, jonka ympärille voit luoda kotisi uuden ilmeen. Selaa lehtiä ja poimi ideoita.
Käytä suunnitteluun reilusti aikaa äläkä tyydy ensimmäisiin mieleen juolahtaviin vaihtoehtoihin. Tammiparketti on toki hyvä valinta, mutta muitakin puulajeja on olemassa. Ehkä et ole lainkaan parkettityyppiä, vaan pidät enemmän laminaatista, korkista tai kokolattiamatosta. Ota valokuvia kotisi eri tiloista ja sisustuksen pääelementeiksi valitsemistasi kohteista ja kiertele kuvien kanssa rakennus- ja sisustusalan liikkeissä. Käytä hyväksesi erikoisliikkeiden myyjien ammattitaitoa. Tärkeintä on kuitenkin lähteä liikkeelle omista odotuksistasi: mitä haluat ja odotat lattialtasi?
Suomessa ei ole vielä mahdollista kokeilla lattiamateriaalien vaihtoa virtuaalisesti omasta kodista otettuihin digitaalikuviin, mutta käy katsomassa esimerkiksi Pergon (www.pergo.com), Kronoflooringin (www.kronoflooring.com) tai Quick-Stepin (www.quick-step.com) kotisivujen interaktiivisia huoneita. Hiirtä klikkaamalla pääset vaihtamaan esimerkiksi lattiamateriaalin ja näet konkreettisesti, miten erilaiselta sama huone näyttää, kun lattian väritys vaihtuu.
3-säleinen Vaahtera Natur ParlaFix
Lukkoponttiparketti ei tarvitse liimaa, joten se on helppo asentaa. Kuvassa Parla Floorin 3-säleinen Vaahtera Natur ParlaFix, hinta 43-45 euroa / neliö.

Lapset viihtyvät lattialla

Monissa perheissä ajatellaan, että vaihdetaan kotiin paremmat lattiat sitten, kun lapset ovat vähän kasvaneet. Kuitenkin juuri pienet lapset viettävät perheestä eniten aikaa lattialla. Heillä pitäisikin olla oikeus nauttia kauniista, puhtaasta ja lämpimästä lattiasta. Esimerkiksi aito lankkulattia tuntuu paljaiden jalkojen alla lämpimältä ilman lattialämmitystäkin. Korkki on miellyttävän pehmeä ja joustava materiaali, ja se kestää myös hyvin kulutusta.
Jos arvostat parkettilattiaa, älä jätä sitä ostamatta sen takia, että pelkäät lasten tai lemmikkieläinten naarmuttavan sen pilalle. ”Ensimmäisen naarmun syndroomasta” selvittyäsi ymmärrät, että elämän kuuluukin jättää jälkiä. Parketeissakin on suuria eroja: kovat puulajit kestävät kulutusta paremmin kuin pehmeät. Merbau on kovempi puulaji kuin mänty, koivu tai edes tammi.
Kovapuulattia ja laminaatti ovat hyviä valintoja lapsi- ja koiraperheisiin, samoin hyvälaatuinen joustovinyylimatto. Se ei säiky kaatuneita mehuja eikä muitakaan nestevahinkoja. Iloisenvärinen, kuviollinen lattia tarjoaa ryömimistä ja konttausta harjoitteleville lapsille myös silmäniloa.
Lattiaratkaisuissakin haetaan yksilöllisyyttä
Kodin merkitys on kasvanut viime vuosien aikana. Tätä mieltä olivat Suomelan kesäkuiseen Lattiafoorumiin osallistuneet alan ammattilaiset. Sisustamiseen käytetään rahaa enemmän kuin aiemmin. Kotiin valitaan design-tuotteita, ja yksilöllisyys on nouseva trendi. Nyt etsitään omaperäisiä, oman maun mukaisia sisustusratkaisuja.
Naiset valitsevat lattian usein ulkonäön perusteella, mutta myös hoidon helppous vaikuttaa valintaan. Miehiä kiinnostavat yleensä lattian tekniset ominaisuudet ja asentamiseen liittyvät kysymykset. Ensimmäistä kotiaan sisustavilla nuorilla on usein raikkaita ja rohkeita ideoita – lattia voi olla vaikka kirkkaanpunainen. Digitaalinen painotekniikka laajentaa myös sisustamisen mahdollisuuksia: nyt voit teettää laminaattilattiaan jäljennöksen vaikka omasta valokuvastasi.
Suomalaiset rakentavat usein sillä periaatteella, että valintojen on kestettävä isältä pojalle. Jos olet samaa mieltä, sinun on oltava valmis myös maksamaan pitkästä iästä. Laatua saa harvoin pikkurahalla.
Sinun ei ehkä kannata ostaa kalleinta ja parasta laatua, jos haluat uusia kotisi sisustuksen muutaman vuoden välein. Muun muassa lukkopontit ovat tehneet asentamisesta niin helppoa ja nopeaa, ettei lattioiden vaihtoa tarvitse pelätä edes remontin työläyden takia.
Asiantuntijoina toimivat Suomelan kesäkuiseen Lattiafoorumiin osallistuneet Magnus Hallberg (Paralett), Tiina Hämäläinen (Kährs Finland), Hannu Jussila (RTV-Yhtymä), Veli-Jussi Lietsala (Lampark), Ismo Sihvonen (Pergo), Jukka Sipilä (Timberwise), Jouko Tarvonen (FinnWoodFloors – Karelia) ja Martti Tervo (Triofloor). Siivousohjeita antoi myös Teija Jerkku Marttaliitosta, (09) 618 7411, www.martat.fi.
Yhteystietoja
•FinnWoodFloors, 0207 409 300, www.kareliaparketti.fi
•Korkkipiste, (09) 755 5474, www.korkkipiste.fi
•Kymppi-Lattiat & Kaakelit, (09) 2707 0500, www.kymppilattiat.fi
•Kährs Finland, (09) 477 7540, www.kahrs.com
•Lampark, (03) 273 0440, www.lampark.fi
•Orient-Occident, (09) 260 660, www.orientoccident.fi
•Paralett, (09) 622 4939
Parketti Romanoff, (09) 540 4430, www.parketti-romanoff.fi
•Parla Floor, (015) 19 811, www.parlafloor.fi
•Pergo, (09) 4716 8400, www.pergo.com
•RTV-Yhtymä, (019) 7421, www.rtv.fi
•Tarkett, (09) 5406 5870, www.tarkett.fi
•Timberwise, (02) 763 6420, www.timberwise.fi
•Triofloor, (09) 854 5130, www.triofloor.fi
•Tulikivi, (013) 681 111, www.tulikivi.fi
•Upofloor, 0207 409 600, www.upofloor.fi
•Väritukku / Värisilmä-liikkeet, (09) 849 141, www.varisilma.fi