Tutkimus: Suomalaisten tyynyissä edelleen pesukoneille töitä

Sisustus

Moni nukkuu pesemättömällä tyynyllä ajattelematta asiaa sen kummemmin. Likaisessa tyynyssä muhii kuitenkin usein homeita ja muita pöpöjä, jotka aiheuttavat iho- ja silmäoireita sekä saattavat olla osasyynä korvatulehduksiin. Tyyny on syytä pestä muutaman kuukauden välein ja vaihtaa kokonaan uuteen parin vuoden välein.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Aivan liian moni suomalainen nukkuu likaisella tyynyllä. Pientä parannusta viimevuotiseen tyynynpesutilastoon verrattuna on kuitenkin tapahtunut. Tiedot käyvät ilmi Unikulman teettämästä kyselytutkimuksesta, jonka mukaan 16 prosenttia suomalaisista ei pese tyynyään koskaan. Viime vuonna heitä oli selkeästi enemmän eli kolmannes vastaajista. Kyse ei kuitenkaan liene tietoisesta valinnasta vaan siitä, ettei tyynyn peseminen tule edes mieleen.

– Kenties ihmiset eivät todellakaan ajattele, kuinka paljon likaa tyynyyn kertyy, kun se on yö toisensa jälkeen käytössä. Kylmä tosiasia kuitenkin on, että vuoden jälkeen pesemätön tyyny painaa jopa kilon enemmän kuin uusi tyyny. Jokainen voi kuvitella, mistä lisäpaino muodostuu, sanoo ergonomiasuunnittelija Vesa Tuominen Unikulmasta.

Niille, joilla ei mielikuvitus riitä, Tuominen valaisee asiaa varsin osuvalla esimerkillä.

– Vanua tai vaahtomuovia sisältävän tyynyn kohdalla puhutaan suunnilleen samasta hygieniakuormasta kuin jos ei pesisi lainkaan hiuksiaan. Tyynystä tulee haiseva lätty, kun siihen imeytyy tarpeeksi rasvaa ja muuta likaa.

Pölypunkit viihtyvät likaisessa tyynyssä ja mikäli kosteutta on tarpeeksi, on tyynyssä myös otollinen kasvualusta homeille. Tästä kaikesta voi olla seurauksena ihottumaa, rähmivät silmät, tukkoinen nenä ja jopa korvatulehduksia.

– Ehkä ensi vuoden kyselyssä selviää, että loputkin ovat kurkanneet tyynyliinansa sisään, toivoo Tuominen.

Tyyny pestään pesukoneessa ja heitetään kaksivuotiaana roskiin

Tyynyn parasta ennen -päiväys on kaksi vuotta siitä, kun tyynyä on ensimmäisen kerran käytetty. Käyttöikä on lyhyempikin, mikäli tyynyä pesee laiskasti. Peseminen ei ole kovin monimutkaista, ja se tulisi tehdä useamman kerran vuodessa.

– Tyyny pestään pesukoneessa, tarkemmat pesuohjeet löytyvät tyynyn etiketistä. Linkouksessa kannattaa olla varovainen, etteivät täytteen kuidut litisty ja suoristu. Niiden pitää pysyä kiharaisena, jotta tyynyn kimmoisuus säilyy, neuvoo Tuominen.

Pesuainetta käytetään vain kolmasosa normaalimäärästä, jotta täytemateriaali huuhtoutuu kunnolla. Linkoukseen riittää noin 600 kierrosta minuutissa, loppuun asti tyyny saa kuivua ilmavan tason päällä.

– Kuivausrumpua saa mielellään käyttää. Se avaa hyvin täytteen kuidut, mutta ihan kuivaksi asti tyynyä ei kuivata kuivausrummussa.

Kun käyttää tyynyliinaa, ei tyynyä tarvitse pestä niin usein, ja käyttöikäkin pitenee. Tuomisen mukaan tyynyliina on hyvä vaihtaa vähintään kerran viikossa, enemmän hikoilevat saisivat vaihtaa useamminkin.

Vinkkejä hyvän tyynyn valintaan:
– Testaa tyyny ennen ostopäätöstä
– Leuka ei saa painua rintaan: kun hengitys kulkee vapaasti, ehkäiset kuorsausta
– Valitse konepesun kestävä tyyny
– Tyynyssä on hyvä olla vetoketju, jotta täytteen määrää voi säädellä
– Täsmätyynyn löytää erikoisliikkeiden mittauslaitteiden avulla
– Lahjatyynyä parempi vaihtoehto on tyynylahjakortti

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

lakanat peseminen petivaatteet pyykinpesukone sänky tyyny