Kuva Asko

Hyvän yöunen kannalta on ensiarvoisen tärkeää, että makuuhuoneessa on tehokas ilmanvaihto. Tuuleta huone joka aamu, kesällä ikkunan voi pitää auki koko yön. Ihanteellisessa makuuhuoneessa on oma tuuletusparveke. Pidä lämpötila pari astetta muita tiloja alhaisempana.

Toiminnot

Usein makuuhuoneet ovat niin pieniä, ettei niihin parisängyn lisäksi mahdu mitään muuta. Pyhitä se silloin pelkästään nukkumiselle.

Älä muutenkaan ahda makuuhuoneeseen liikaa toimintoja, sillä levollinen tunnelma kärsii. Esim. pukeutumiselle ja kauneuden hoidolle voi varata paikan muista tiloista. Elektronisten laitteiden sijoittamista makuuhuoneeseen ei voi suositella niiden sähkömagneettisen säteilyn vuoksi.

Jos sijoitat työpisteen makuuhuoneeseen, työpöydällä odottavat keskeneräiset työt eivät saa häiritä lepoa, joten työpiste on hyvä saada piiloon tai erottaa sängystä tilanjakajalla.

Kalustaminen

Makuuhuoneen kalustamisessa keskeistä on helppohoitoisuus ja hyvän unen kannalta mahdollisimman raikas ilma. Pölyn kerääjiä ovat sähkölaitteet, kirjat, vaatteet ja muut tekstiilit. Siksi nämä makuuhuoneessa on syytä säilöä ovien takana.

Kodin tärkein kalustehankinta on sänky, sillä ihminen viettää siinä kolmasosan elämästään. Hanki niin hyvä patja kuin kukkarosi sallii.

Sängyn on oltava riittävän suuri. Jos yöllä törmäät puolisoosi, sänky on liian kapea. Lapsiperheissä pienille yövieraillekin täytyy olla tilaa niin, ettei kaikkien uni häiriinny.

Yöpöydät toimivat laskutasoina herätyskellolle, iltalukemiselle ja vesilasille. Jos makuuhuone on ahdas, saman asian ajaa avohylly seinällä sängyn päällä tai sivuilla lähellä nukkujaa.

Hanki naulakko, koukkuja tai vaaterenki päivän vaatteita varten ja likapyykkiastia pesuun meneville vaatteille. Jos makuuhuoneessa vielä on tilaa, voit tehdä sinne lukunurkkauksen mukavalla nojatuolilla ja jalkalampulla ja varata viereen pienen pöydän teekuppia varten.

Valaistus

Parisängyn molemmilla puolilla täytyy olla lukuvalot. Ne voivat olla seinään asennetut tai yöpöydällä seisovat, mutta sellaiset, joiden varsi on säädettävä ja valo kohdistettavissa tekstiin. Näin valo häiritsee mahdollisimman vähän nukkuvaa puolisoa.

Makuuhuoneen kattovalaisin on usein suoraan sängyn yläpuolella. Paras vaihtoehto on tällöin plafondi, joka ei häikäise sängyssä makaavaa. Hanki mahdollisimman tehokkaasti valaiseva, se toimii hyvänä yleis- ja siivousvalona. Vaihda katon valokatkaisin tarvittaessa himmentävään. Makuuhuoneen vaatekaapit voi valaista sisältä, se käy helposti pattereilla toimivilla led-valoilla, jotka syttyvät tunnistaessaan liikkeen, eli oven avaamisen.

Tekstiilit

Sängyn tekstiileissä paras materiaali on kestävä ja hengittävä puuvilla, joka sietää hyvin myös pesua. Laita lattialle sängyn viereen lämmin ja pehmeä matto, jolle paljaalla jalalla on aamulla miellyttävä astua. Makuuhuone täytyy saada pimeäksi. Tämä onnistuu sälekaihtimilla, mutta jos haluat näyttävät verhot, ne voi vuorata pimentävällä kankaalla.

Sisustussuunnittelija Eija Oksanen arvostaa ekologisesti kestäviä ja ajattomia ratkaisuja.
Sisustussuunnittelija Eija Oksanen arvostaa ekologisesti kestäviä ja ajattomia ratkaisuja.

Tyyli

Makuuhuoneen väritys on yleensä viileä ja vaalea, sillä näitä sävyjä pidetään rauhoittavina. Huonouniselle tämä voikin olla tärkeä huomioida. Hyvin kodikkaan ja lämpöisen tilan saa luoduksi myös tummilla, esimerkiksi punaisen sävyillä; viininpunaisella, luumunpunaisella ja violetilla. Viimeaikoina muodissa ovat olleet erilaiset ruskean sävyt vaaleasta beigestä hyvinkin tummaan ruskeaan. Suomalaisten kestosuosikki sininen on taas nousemassa trendikkääksi.

Oli tyyli makuuhuoneessa mikä hyvänsä, sen on miellytettävä molempia puolisoja. Kaikkein romanttisimpia vaaleanpunaisia röyhelöunelmia kannattaa siksi välttää, sillä mies saattaa tuntea itsensä vieraaksi tällaisessa tilassa.