Sen huomaa jo lentokentällä: nyt ollaan himoshoppaajan paratiisissa. Putiikkeja on joka lähtöön, jokaiseen makuun ja kaikille kukkaroille. Mutta todellinen shoppailuturisti ei jää Bangkokin lentokentälle nyhjäämään, vaan suuntaa kaupungille, joka on kiehtova sekoitus länsimaista ja orientaalia. Bangkokin liikenneruuhkaat ovat maailmankuuluja, siksi fiksu turisti kulkeekin ostosparatiisista toiseen Skytrainilla. Se on kaupungin yläpuolelle rakennetuilla kiskoilla kulkeva juna, jolla siirtyy vikkelästi kaupunginosasta toiseen. Skytrainia on sanottu Bangkokin pelastukseksi, ja voikin vain kuvitella minkälaista liikkuminen Aasian kiihkeässä metropolissa olisi ilman tätä pilvissä ajelevaa pikajunaa.
Bangkokin kuhinastakin voi löytää keitaan
Bangkokin kuhinastakin voi löytää keitaan.

Useita keskustoja

Bangkok on maantieteellisesti niin laaja, että varsinaisia keskustoja kaupungissa on lukuisia. Shoppailuturistille tärkeimmät ovat Sukhumvitin pääkadun varrelle ja sen sivukaduille levittäytyneet paikat sekä Siamin alue lukuisine jättitavarataloineen.
Sukhumvitin shoppailukartan päänähtävyys on Emporium. Pramea pytinki kätkee sisälleen kymmeniä huippuylellisiä putiikkeja sekä valtaisan Emporium-tavaratalon. Paikka on nimenomaan nähtävyys, sillä hinnat ovat thaimaalaisittain päätähuimaavat, varsinkin ostostaivaan alakerroksissa, joita kansoittavat Guccin ja Louis Vuittonin kaltaiset eurooppalaiset luxus-merkit. Tavaratalon puolella pärjää pienemmälläkin matkakassalla, varsinkin kun hintavertailu on helppoa (tarjolla on pääosin samoja tuotemerkkejä ja tuotteita kuin kotimaassakin), yleinen hintataso rutkasti Suomea halvempi (Suomessa 80 euroa maksava Lacosten pikee irtoaa alle 50 eurolla) ja houkuttelevia tarjouksia on kaikkialla (Emporiumissakin ostaa tusinoittain halvemmalla, käytössä on hauska alekuponkijärjestelmä, jolla ansaitsee helposti jopa 30 prosentin alennukset).
Ulos kadulle ja kas: eurooppalaiset miljonääribrändit vaihtuvat sujuvasti thaimaalaisiin käsitöihin, silkkiin ja hopeakoruihin, piraattileffoihin. Ainoastaan Bangkokissa on mahdollista siirtyä muutamalla askeleella shoppailumaailmasta toiseen. Yhtäkkiä budjetiksi riittää muutama euro, jolla saa kassiinsa kaikenlaista kivaa. Tosin piraattileffojen ostaminen kadulta on paitsi rikollista myös turhaa, sillä virallisten dvd-leffojen hinta tavarataloissa on kahdesta eurosta vitoseen!
MBK, maailman suurin basaari
MBK, maailman suurin basaari.

Maailman suurin basaari

Siamin alueella sijaitsevat valtaisat Discovery (www.siampiwat.com) ja Paragorn (www.siamparagon.co.th), jotka ovat samantyyppisiä ostoskeskuksia kuin Emporeum. Kadun toisella puolella seisova MBK on todellinen nähtävyys: todennäköisesti maailman suurin basaari, jossa on muutaman stockallisen verran tarjolla kaikkea, siis aivan kaikkea. Sulassa sovussa ovat aidot merkkituotteet, Thaimaan omat brändit sekä tuoteväärennökset. Varo erityisesti ”aitoja mutta käytettyjä” Rolexeja myyviä koijareita! Thaimaa tunnetaan silkistään. Sitä on tarjolla kaikkialla. Satunnainen matkailija haksahtaa helposti huonolaatuiseen silkkiin, joten kannattaa panostaa klassikkoon: korkeaa laatua fiksulla hinnalla myydään legendaarisen Jim Thompsonin putiikeissa. Tuliaiset äidille ja anopille kannattaakin noutaa Jim Thompsonin kotimuseon myymälästä, joka sijaitsee kymmenen minuutin kävelymatkan päässä Siamin ostoskeitaista.
Bangkok
Asu täällä: Rembrandt Hotel, 19 Sukhumvit Soi 18, Sukhumvit Road, Klong Toey, Bangkok, puh. 66 2261 7100
Syö täällä: Baan Khanitha, 36/1 Sukhumvit 23 Soi Prasan mitr Bangkok, puh. 0 2258 4128
Shoppaa täällä: Jim Thompson’s House, 6 Soi Kasemsan 2, Thanon Rama 1, Bangkok, puh. 0 2216 7368