Vain tunnin lentomatkan päässä avautuu aivan uusi shoppailumaailma. Tukholma on aito keskieurooppalainen suurkaupunki, joka valloittaa himoshoppaajan sydämen hetkessä.
Drottninggatan
Tukholman runsain ostoskeskusta on myös suomalaisturistien laajassa suosiossa. Pitkää ostosparatiisien täyttämää kävelykatua kansoittavat koti-Suomestakin tutut kappahlit ja stadiumit, mutta Drottninggatanille mahtuu paljon muutakin.

Se on perinteisten tavaratalojen osoite. Åhlensissa (Klarabergsgatan 50), ”Tukholman Stockmannissa” kannattaa aina käydä, sillä sieltä vaativakin matkailija löytää suunnilleen kaiken tarvitsemansa. Pakollinen vierailukohde on myös PUB (Hötorget), kymmenittäin putiikkeja sisäänsä kätkevä legendaarinen tavaratalo.

Kiinnostava tavaratalo on myös pukeutumiseen, kauneuteen ja kodinsisustukseen keskittyvä englantilainen Debenhams (Drottninggatan 53), jonka valikoimiin Suomessa ei törmää – kansainvälistä tyyliä verrattain huokeaan hintaan!

Hauska pikkutilbehöörin kuten valokuva-albumien ja kirjepapereiden ostospaikka on Ordning & Reda (Drottninggatan 82), josta tekee löytöjä kevyelläkin matkakassalla.

Vaikka Drottninggatanilla kuluttaa helposti päivän tai parikin, kannattaa suunnata myös muualle. Mielenkiintoiset pikkupuodit ja varsinkin parhaat ruokapaikat löytyvät ihan muualta.

Östermalm
Kun ottaa maamerkiksi Stureplanin, löytää kuningaskunnan pääkaupungin hienoimmat ylellisyystuotteet.

Birger Jarlsgatanin ja siitä kohti Norrmalmstorgia erkanevan Biblioteksgatanin varrella asustavat Guccin (Birger Jarlsgatan 1) ja Mulberryn (Birger Jarlsgatan 10) kaltaiset kansainväliset huippumerkit – ja myös hinnat ovat huippuluokkaa.

Kivenheittämän päässä myydään huippumuotia lapsille: Tre Kajorista (Runebergsgatan 1) löytyy Kenzoa, Armania, Donna Karania ja Ralph Laurenia pikkuväelle. Jos Drottninggatanilla shoppailee suuri ruotsalainen keskiluokka, täältä hankintansa tekevät Tukholman rikkaat ja kuuluisat!

Alueen ydin on hienostunut Sturegallerian (Stureplan), jonka kutsuminen ”kauppakeskukseksi” antaa ehkä hieman väärän kuvan gallerian tasosta, vaikka eräänlaisesta ostarista onkin kyse. Paikan laatu- ja hintastandardi ei vain ole ihan perinteistä ostaritasoa.

Hamngatan
Åhlensia ja PUBia fiinimpi tavaratalo NK (Hamngatan 18-20) löytyy täältä. Paikka on näkemisen arvoinen jo turistikohteena, ja jos kukkaro ei veny raskaan sarjan jalokiviostoksiin, kannattaa viettää hienostunut lepohetki NK:n shamppanjabaarissa.

Naapurikorttelissa asustaa vastikään uudistettu Gallerian (Hamngatan 37), joka on syytä katsastaa jos budjetissa on vielä varaa. Siinä vaiheessa kun kaupoissa kiertely jo väsyttää, voi lisävirtaa hakea viereiseltä Kungsträdgårdenin luistinradalta. Tosin hokkarit pitää käydä shoppaamassa Drottninggatanin tai Kungsgatanin Stadiumista…

St Eriksgatan
Musiikin ystävän taivas! Musiikin miljoonat tyylisuunnat ja trendit ovat vahvasti edustettuina Odenplanin ja St Eriksgatanin välisten kortteleiden lukuisissa levykaupoissa. Hyvä paikka aloittaa harvinaisten musaherkkujen metsästys on Nitty Gritty Records (St Eriksgatan 98). Let´s groove, baby!

Vanha kaupunki
Gamla Stanin maine verrattomana turistirysänä ei ole ihan tuulesta temmattu, mutta Västerlånggatanilta ja varsinkin sen poikkikujilta löytyy paljon tutustumisen arvoisia ostospaikkoja. Kokenut silmä seuloo tarjonnasta pois turistirihkaman ja taalainmaalaiset puuhevoset ja keskittyy olennaiseen. Esimerkiksi vanhan kaupungin taidegalleriatarjonta on loistava, samoin antiikkia löytyy ja sympaattisia kirpputorejakin.

Vanhasta kaupungista löytyy paljon paikallisia erikoisuuksia – kuten arkkitehtonisen kauniita naisten käsilaukkuja ja salkkuja myyvä Nyström (Stora nygatan 34), kaikki yrityksen omaa designia.

Södermalm
Sankarishoppailijalle eivät ydinkeskustan ja vanhan kaupungin houkutukset riitä. Hän ottaa alleen metron eli tunnelbanan ja hurauttaa muutamassa minuutissa ääritrendikkääseen Söderiin.

SoFossa, Tukholman ikiomassa SOHOssa, sijaitsevat kymmenet pikkuruiset putiikit, joiden valikoimiin ei tyypillisesti törmää missään muualla. Erityisesti tyyliniekkaa hellitään, sillä Söderin muotiputiikit pärjäävät trendikkyydessään minkä tahansa eurooppalaisen suurkaupungin tarjonnalle. Täältä löytyy myös paikallisia erikoisuuksia, persoonallisia ruotsalaisia pikkumerkkejä.

Puodista seuraavaan uuraasti kiertäneen shoppailijan sielua ja ruumista pääsee lepuuttamaan SoFon monissa kahviloissa ja baareissa, jotka ovat myös loistava paikka bongata tukholmalaisen katumuodin viimeisimmät virtaukset. SoFon nimi tulee muuten sanoista ”söder om Folkungagatan”.

Barkarby
Sankarimatkailija uskaltautuu myös kaupungin laitamille. Valtava poistomyyntitaivas Stockholm Quality Outlet (Majorsvägen 2-4, Järfalla) myy vaatteita ja laukkuja ja kenkiä lapsellisen halvalla – edustettuina ovat monet huippumerkit.

Fakta: Illaksi kotiin?
Kannattaako Tukholmassa viettää päivä vai pari? Ehdottomasti pari päivää, sillä kaupunki on myös sankarishoppaajalle ratkaisevasti suurempi kuin kotoinen Helsinki. Hotellihinnat ovat Tukholmassa verrattain maltilliset, ja esimerkiksi laivayhtiöiden risteily&hotellipaketit on fiksusti hinnoiteltu – sadalla eurolla pääsee jo pitkälle!

Tukholmaan lentäminen on entistä halvempaa. Finnairin lisäksi länsinaapuriin lentää Blue1, joka pitää huolen hintakilpailusta. Miltä kuulostaisi edestakainen Tukholman-reissu lentäen reilulla satasella?

www.siljaline.fi
www.vikingline.fi
www.finnair.fi
www.blue1.fi

Katsasta täältä lisää vinkkejä ostospaikoista >>