Ihannetilanteessa lomasuunnitelmat ovat lähinnä rentoa suunnitelmattomuutta. Tosielämässä tilanne on usein toinen. Talon ja kesämökin moninaiset rakennus- ja kunnostustyöt aikatauluttuvat usein juuri kesään ja erityisesti lomaan – milloin sitä olisikaan paremmin aikaa ja energiaa?
Myös Suomelan lukijoilla on selvät sävelet kesän ja loman suhteen. Omakotiasujat ovat aktiivista väkeä: monella on talon lisäksi myös vapaa-ajan asunto, jonka kunnosta on pidettävä huolta. Moni myös matkailee mielellään, erityisesti kotimaassa.
Uusimman, keväällä toteutetun Omakotitutkimuksen mukaan pihaan ja puutarhaan ollaan myös valmiita panostamaan. Reilusti useampi kuin joka kymmenes aikoo satsata puutarhaansa 500–1 000 euroa. Ammattilaisen apua arvostetaan myös: vajaa puolet voisi harkita piha- ja puutarhasuunnittelijan käyttöä ja melkein joka kymmenes on niin jo tehnytkin (www.suomela.fi/oktt108).
Omallekin ”lomalistalle” on jo kertynyt kaikenlaista aina pienistä kunnostustöistä yhden pihanpäädyn kiveämiseen (jäi tekemättä viime kesän urakasta) ja nurmikonparannuspuuhiin sekä viime kesäisen terassiprojektin jälkien siistimiseen. Saa nähdä, mitä saamme tehtyä – vai vieläkö samat hommat odottavat tekijäänsä syksylläkin. Listalla kun on paljon muutakin. Jotkut epäkiitolliset hommat solahtavat liiankin helposti samaan sarjaan kuin ne surullisenkuuluisat vuosikausia puuttuvat listat.
Muistattehan, että kesälomalla pitää ottaa myös rennosti, ja kaiken lisäksi vielä hyvällä omallatunnolla, olkoon listalla vaikka mitä tekemättömiä töitä. Siinä vaiheessa kun kesämökki tai oma talo pihoineen alkaa liikaa muistuttaa orjatyöleiriä, on hyvä pistää vähäksi aikaa rensselit naulaan ja keskittyä olennaiseen – kesään ja lomailuun.
Aurinkoista ja upeaa kesää, tavataan syksyllä! Suomela 5.08 ilmestyy 15.9.
Johanna Lehto
JOHANNA LEHTO
Päätoimittaja, hyötylomailija ja pppp (=paljon puuhaa puutarhassa ja pihalla)