Moni kaipaa varsinkin näin ennätyskuivan ja -helteisen kesän jäljiltä) jo syksyn lehtien rasahtelua askelten alla, ensimmäisiä usvaisia hallaöitä, pihan ja puutarhan vetäytymistä hiljaiseen talvilepoon.
Puutarhan syystöistä kirjoittaa Sinikka Neuvonen sivulla 64 ja ensi kevään sipulikukkaloistoon varautumisesta Ulla Kervinen sivuilla 82–84. Kun saat sadon korjatuksi ja viimeisetkin puutarhatyöt tehdyksi, voit itsekin rauhoittua levollisin mielin talven viettoon.
Tosin omakotiasukkaan on aina katsottava eteenpäin. Vuodenkierron mukaisesti voit nyt aurinkoisen kesän jälkeen keskittyä tarkastelemaan kotia sisältä ja ryhtyä pohtimaan ja suunnittelemaan uusia remontti- ja sisustusprojekteja. Hmm? Pitäisikö kylpyhuonetta, saunaa tai pesuhuonetta kunnostaa? Vuotavatko hanat? Näyttääkö lattia ankealta, kaipaisiko se uusimista? Vai tekisikö vain mieli piristää kotia jollain pienellä idealla, joka ei vaatisi suuria investointeja? Ostoksilla-palstaltamme saat Anne Korhoselta 20 pirteää sisustusvinkkiä.
Puhumme tässä numerossa myös viime vuosina yhä useammin lehtiotsikoihin nousseesta tärkeästä aiheesta: esteettömistä kodeista ja elinkaariasumisesta. Kukaan meistä ei halua maalailla seinille niitä kuuluisia ”piruja”, mutta mikään ei silti estä varautumasta järkevästi elämäntilanteen äkillisiin, vaikka väliaikaisiinkin muutoksiin. Clas von Bell ja Martti Tala ovat oikeassa todetessaan, että ”asuntoja rakennettaessa ja kunnostettaessa on hyvä pitää mielessä, että omassa kodissa pitäisi olla mahdollisimman hyvä asua vauvasta vaariin”, ja että ”useimmat ikääntyvät haluavat asua omassa kodissaan mahdollisimman pitkään”. Sekin on totta, että ”hyvin suunniteltu esteetön asunto on hyvä asunto kaikille, niin terveelle ja vammattomalle kuin vanhukselle, tilapäisesti sairaalle, muuten toimintarajoitteiselle, liikunta-, näkö- tai kuulovammaiselle”.
Katselkaamme ympärillemme – emme ole yksin!