Jokainen suomalainen on jo varmasti kaivannut kesää. Vehreitä niittyjä, kukkivia puutarhoja, ylipäätään lämpöä ja aurinkoa.
Minä olen yksi teistä, vaikka en edes vaalean ihoni takia kestä suoraa auringonpaistetta – kärähdän kuin ennen aikojaan grilliin heitetty nakki. Valo menee kuitenkin sisään silmistä ja antaa voimaa.
Itse en ole kaksinen viherpeukalo, mutta esimerkiksi pohjoissuomalainen äitini kertoo heräävänsä henkiin aina keväällä, kun hän omien sanojensa mukaan ”pääsee upottamaan kyntensä multaan”. Ymmärrän häntä. Hänen pihansa kukoistaa, ja joka kesä lapsuuskodistani Etelä-Suomeen muutettuani olen tepastellut äitini kanssa hänen pihallaan ja seurannut kasvien kasvua. Äitini muistaa jokaisen kukan ja pensaan historian: kuka toi taimen, siemenen, mukulan tai juurakon. Kasvit ovat hänelle ystäviä.
Muun muassa siksi lehtemme teema on taas kesäinen: Puutarhaunelmia. Kukoistava piha ei ole vain henkilökohtainen ilon aihe – se ilahduttaa myös naapureita ja ohikulkijoita. Sitä paitsi mahdollisuudet ovat nykyään rajattomat. Omalle pihalleen voi rakentaa pergoloita, huvimajoja, vesiaiheita. Eikä edes pihakoristeissa tarvitse tyytyä tonttuihin, vaan hurjimmillaan voi hankkia tontin kulmalle vaikka oikean kokoisen, pajusta punotun hevosen!
Puutarha-Suomelan onni ovat erinomaiset avustajat: jokaiseen numeroomme Vihervinkkejä kirjoittava Sinikka Neuvonen, pitkän linjan puutarhatoimittaja Ulla Kervinen ja viheraluesuunnittelija Hanna Hentinen. Kaikkien heidän artikkeleitaan saatte lukea tästäkin numerosta. Myös valokuvaajamme ovat huippuluokkaa, kuten hehkuvista piha- ja kasvikuvista näette.
paula_kukkat Suomen posti, joka jakaa Suomelan jokaiseen omakoti-, pari- ja maataloon, totesi tarkistuslaskennassaann vastikään, että omakotitalojen määrä Suomessa on kasvanut. Siksi voin hymy huulillani ilmoittaa, että Suomelan painosta ja sitä kautta myös jakelua on kasvatettu. Suomela jaetaan nyt ilmaiseksi yli miljoonaan suomalaiseen kotitalouteen. Tervetuloa seuraamme, kaikki uudet tulokkaat!
Tapaamme taas syyskuussa.
PAULA HERRANEN, PÄÄTOIMITTAJA
Osallistu kilpailuun:
Mikä on sinun mielestäsi tämän numeron inspiroivin artikkeli?
Auta meitä kehittämään Suomelaa ja valitse lehden inspiroivin artikkeli.
Osallistu ja kerro mielipiteesi netissä, suomela.fi/parasjuttu!
Arvomme kaikkien 31. toukokuuta mennessä vastanneiden kesken viisi pakkausta
grillikaudellakin tarpeellisia Syttis-sytytyspalloja.