Lukijoiden vinkit

Onko sinulla helppoja ja innostavia sisustus-, puutarha- ja nikkarointi-ideoita kotiin, mökille ja puutarhaan? Lähetä vinkkisi www.suomela.fi/lukijavinkit, parhaat julkaisemme lehdessä.

LUKIJAN SISUSTUSVINKKI: Kartat osaksi sisustusta

Perheen yhteisiltä ulkomaanreissuilta jää usein ilmaisia kaupunkien karttoja, jotka helposti jätetään hotellihuoneen pöydälle tai heitetään kotiin tullessa paperi koriin. Miksei reissussa kulunutta ja hyödyllistä muistoa voisi säilyttää raameissa osana kodin (tai kuten kuvassa, wc:n) sisustusta? Karttoihin itse merkityt ostospaikat, ravintolat, nähtävyydet sekä hotelli tekevät taulusta vain hauskemman vieraille katsoa. Itselle se palauttaa mieleen asioita, jos vaikka sattuisi matkustamaan samaan paikkaan uudestaan. Vieläköhän se huippuravintola on pystyssä? Eri kokoiset kartat tarvitsevat eri kokoiset raamit, joten kartat mukaan kauppaan ja ”mallailemaan”. Mitä erilaisempia raameja, sitä upeampi karttakollaasista tulee!

Taina K.


 

KÄTEVIÄ KIKKOJA: Jalkalistan näkymätön liitos

Kun sinun pitää jatkaa listaa voit saada lähes näkymättömän liitoksen kun liität kappaleet jiiraamalla. Sahaa listojen päät 45 asteeseen ja kiinnitä ensin sisäpuoli. Levitä liima liitoskohtaan ja kiinnitä paikalleen päällimmäinen lista niin että palat peittävät toisensa täydellisesti.

LUKUVINKKI: Kuka tarvitsee ammattimiestä kun kaiken voi tehdä itse?

”Vaatekaappijärjestelmät kannattaa suunnitella niin että liukuovien takana olevat vetolaatikot saa auki edes jossain ovien asentoyhdistelmässä”, opastaa pirkkalalainen omatoimirakentaja mainiossa Ei menny niinku Strömsössä -kirjassa. Se on hilpeä kokoelma toinen toistaan pahemmin pieleen menneitä remontti- ja muita kodinprojekteja. Kirjan luettuaan tajuaa, miksi joihinkin hommiin on sittenkin fiksuinta palkata ammattilainen asialle!

KOTIVINKIT: Puhdas ja pehmeä viltti

Viltit voi pestä kemiallisesti itse. Tee sekoitus suhteessa yksi kahvikupillinen ammoniakkia litraan vettä. Anna viltin liota vuorokausi ja puristele sitä muutamia kertoja. Huuhtele haaleassa vedessä ja ripusta kuivumaan. Vilttiä pitää ravistella kuivumisen aikana. Harjaa viltin nukkapinta kuohkeaksi kun se on vielä kuivumassa.


 

VÄLKYT VEMPAIMET: Joustava työvalaisin

Hyvä työlamppu joustavalla jalalla voi olla tarpeellinen erilaisiin korjauksiin ja muuhun työhön ulkona talven pimeydessä. Boschin uusi työvalaisin PLM maksaa noin 60 euroa.