TEE NÄIN: Hio puulattia

Piristät koko huoneen ilmettä laittamalla lattian kuntoon. Voit helposti hioa itse vanhan puulattian.

1. Vuokraa rumpuhiomakone hiontarummulla suuria pintoja varten. Seinänvieruksia varten tarvitset reunahiomakoneen ja kulmiin teräskaapimen.

2. Poista kaikki huonekalut ja peitä oviaukot muovilla jos ovia ei ole.

3. Laita hengityssuojain paikoilleen ja aja suurella koneella nurkasta nurkkaan lattiapinnan yli tasaisella vauhdilla ilman pysähdyksiä. Koneen oma paino antaa sopivan paineen lattiaan. Aja molempiin suuntiin ristikkäin kunnes pinnasta tulee puhdas ja kaikki painaumat ovat poissa. Hio sen jälkeen lattian reunat seinien vierustoilta pienellä reunahiomakoneella ja käytä teräskaavinta kulmissa.

4. Viimeisenä tulee kiillotus niin kutsutulla verkolla vuokraamasi lautashiomakoneen kanssa. Vaihtoehtona on maalaus. Jos haluat säilyttää vaalean puunvärin voit ensin tehdä lipeäkäsittelyn ja sitten laseerata öljyllä ja valkoisella pigmentillä.

Vinkit käsikirjasta: Handbok för hemmafixaren. Leif Qvist, Norstedts.

VÄLKYT VEMPAIMET: Varma ja armelias puunpilkkoja

Mennyt talvi on ympäri maata koetellut monia selkiä hakku pölkkyjen luona. Helppo-halkoja on ruotsalainen keksintö joka sekä hellii selkää että on turvallinen käyttää puiden halkomiseen. Halkojan tukijalka asetetaan tukevasti hakkuupölkylle, kädensija nostetaan ja halko asetetaan kiilan alle. Sitten halko halkaistaan helposti nostamalla iskupaino ylös ja vauhdittamalla sitä alas. Helppo-Halkoja maksaa 136 euroa. Lisätiedot www.oscartrade.fi/splitter.

Lukijoiden vinkit

Onko sinulla helppoja ja innostavia sisustus- ja nikkarointi-ideoita kotiin, mökille ja puutarhaan? Lähetä vinkkisi www.suomela.fi/lukijavinkit, parhaat julkaisemme lehdessä.

Toimitus palkitsee yhden julkaistuista vinkeistä Finlaysonin tuotepaketilla (arvo 67 euroa). Tuotepaketti sisältää: 3 m valkopohjaista Mansikkakangasta sekä Mansikka-patakintaan ja 2 kpl patalappuja.

Lukijan sisustusvinkki: Piristystä kylpyhuoneeseen

Pienen kylpyhuoneemme päätyseinä oli alun perin valkoinen, mutta päätimme piristää sitä maalaamalla sen sinivihreäksi. Lopputuloksena oli mintunvihreä seinä. Katselimme seinää reilun vuoden verran ennen kuin kyllästyminen iski ja ideoimme uuden seinän: palmun musta siluetti tummansinisellä pohjalla. Haimme netistä referenssejä palmunlehviin ja teimme sabluunan sanomalehden sivulle, ja sen avulla piirsimme lehvien paikat seinälle. Palmun varren maalasimme vapaalla kädellä. Nyt kelpaa suihkutella!

Toni K.